Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Vooraf ingesteld-blok

Vooraf ingesteld-blok

Als je tekst wilt toevoegen aan een bericht of pagina die precies wordt weergegeven zoals jij het invoert, is het Vooraf ingesteld-blok ideaal voor jou. Je kunt er een maken door op het Blok-invoegpictogram te klikken.

Het Vooraf-blok geeft tekst weer in een monospace-lettertype met specifieke spaties.

Je kunt ook /vooraf ingesteld invoeren en op Enter drukken in een nieuw paragraafblok om er snel een toe te voegen.

Meer gedetailleerde instructies over het toevoegen van een blok vind je hier.

Gebruik

Het Vooraf ingesteld-blok komt op veel punten overeen met het Paragraafblok en het Codeblok. Het is als het ware een combinatie van de twee.

Het Vooraf ingesteld-blok is net als het paragraafblok voornamelijk bedoeld om tekst weer te geven. In tegenstelling tot het Paragraafblok behoudt het Vooraf ingesteld-blok echter alle spaties of regeleinden precies zoals deze zijn ingevoerd.

Vergelijkbaar met het Codeblok wordt het Vooraf ingesteld-blok weergegeven in een monospace-lettertype, waardoor het is eenvoudig is om tekst perfect uitgelijnd te houden. Het Vooraf ingesteld-blok bevat ook opmaak en de mogelijkheid om hyperlinks toe te voegen (zoals hieronder beschreven). Een Codeblok bevat deze optie niet.

Blok-werkbalk

Om de blok-werkbalk weer te geven, klik je op het blok. De werkbalk wordt dan weergegeven. Elk blok heeft zijn eigen unieke werkbalkpictogrammen en specifieke bedieningselementen waarmee je het blok direct vanuit de editor kunt bewerken.

De werkbalk van het vooraf ingesteld-blok heeft basisopties voor tekstopmaak.

De werkbalk bevat drie opmaakopties: vetgedrukt, schuingedrukt en doorgestreept, plus een hyperlinkknop net als een normaal paragraafblok.

Blokinstellingen

Naast de opties in de blok-werkbalk bevat elk blok ook nog speciale opties in de sidebar van de editor. Als je de sidebar niet ziet, klik je op het tandwielpictogram naast de knop Publiceren.

De blokinstellingen zijn beschikbaar in de sidebar.

Het Vooraf ingesteld-blok heeft slechts één optie in de sidebar-instelling, het tabblad Geavanceerd.

Pas de weergave van je bloktekst aan met de volgende instellingen.

Als je de instelling niet ziet, klik je op de drie stippen rechts van Typografie (zoals rechts weergegeven). Je kunt vervolgens de optie kiezen die je wilt openen:

• Lettergrootte
  • Lettertypefamilie
  • Weergave
  • Lijnhoogte
  • Decoratie
  • Hoofdletter of kleine letter
  • Letterafstand
Vervolgkeuzemenu Typografie
Typografie in de zijbalk van de blokinstellingen, met de extra opties uitgevouwen.

Lettergrootte stelt je in staat om de grootte van de tekst aan te passen. Je kunt uit vooringestelde groottes kiezen, zoals klein, gemiddeld en groot.

Je kunt ook een specifieke waarde instellen door op de schuifbalk direct boven de standaardselecties te klikken, die in onderstaande schermafbeelding met een 1 gemarkeerd is. Je kunt de eenheden wijzigen door op de plek te klikken waar in de schermafbeelding hieronder een 2 gemarkeerd is. Je kunt kiezen uit pixels, em of rem.

Instellingen lettergrootte typografie

Lettertypefamilie geeft je de optie om het gebruikte lettertype te wijzigen. Kies uit een lijst met lettertypes in het vervolgkeuzemenu.

Met Weergave kun je het lettertype wijzigen tussen normaal en schuingedrukt, van dun tot extra dik.

Regelhoogte stelt de lege ruimte boven en onder de tekst in. Als je voor nul kiest, is het verstandig om de site op je telefoon te bekijken.

Decoratie bevat opties voor onderstrepen en doorstrepen.

Met Hoofdletters of kleine letters kun je de hele tekst in hoofdletters te schrijven, alleen de eerste letter in een hoofdletter schrijven of alles in kleine letters schrijven.

Letterafstand bepaalt de ruimte tussen elk teken in de tekst. Je kunt de eenheden wijzigen van de standaard (pixels) naar een percentage, em, rem, vw en vh. Meer informatie over relatieve eenheden vind je hier.

Geavanceerd

Met het tabblad Geavanceerd kan je een CSS-klasse toevoegen aan je blok, zodat je aangepaste CSS kan schrijven en de stijl van het blok naar eigen wens kan aanpassen.