Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Lijstblok

Lijstblok

Met het lijstblok kun je content ordenen in lijsten met nummers of opsommingstekens.

Het lijstblok toevoegen

Om het lijstblok toe te voegen, klik je op het pictogram + Blokinvoeger en zoek je naar ‘list’. Klik erop om het blok toe te voegen aan het bericht of de pagina.

💡

Je kunt met behulp van je toetsenbord ook /list op een nieuwe regel typen en op Enter drukken om snel een nieuw lijstblok toe te voegen.

De optie om /list te typen om het keuzemenu om een blok te selecteren weer te geven en in het menu de optie lijst te kiezen.
Vervang deze gif door je eigen gif en zorg ervoor dat je deze in het midden uitlijnt.

Meer gedetailleerde instructies over het toevoegen van blokken vind je hier.

Blokwerkbalk

Als je op het blok klikt, wordt er boven het blok een werkbalk met opties weergegeven:

De werkbalk die boven het lijstblok verschijnt.
De werkbalk voor lijstblokken

De werkbalk voor lijstblokken bevat de volgende opties:

Blokinstellingen

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechterzijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram ⚙️ (tandwiel) in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven.

De blokinstellingen worden weergegeven in de rechterzijbalk.
Klik op het pictogram ⚙️ om de blokinstellingen te openen.
Kleur

Met de optie Kleur kun je de kleuren bepalen die in het lijstblok worden gebruikt voor tekst, achtergrond en links.

Klik op de cirkel naast het gedeelte dat je wilt veranderen. Je krijgt dan de kleuren van je thema of standaardkleuren te zien waaruit je kunt kiezen.

Klik op het gedeelte boven deze opties om een aangepaste kleur te kiezen door je muis over een kleurstaal te bewegen of voer Hex-, RGB- of HSL-kleurcodes in.

De tekstkleuroptie is geselecteerd met het staal en de Hex-codeopties worden geopend.
Klik om te vergroten
De kleuropties in de zijbalk van het linkblok.
De kleurstalen die kunnen worden geselecteerd voor elke kleuroptie in de zijbalk van de link.
Typografie

Pas de weergave van je bloktekst aan met de volgende instellingen.

Als je de instelling niet ziet, klik je op de drie stippen rechts van Typografie (zoals rechts weergegeven). Je kunt vervolgens de optie kiezen die je wilt openen:

• Lettergrootte
  • Lettertypefamilie
  • Weergave
  • Lijnhoogte
  • Decoratie
  • Hoofdletter of kleine letter
  • Letterafstand
Vervolgkeuzemenu Typografie
Typografie in de zijbalk van de blokinstellingen, met de extra opties uitgevouwen.

Lettergrootte stelt je in staat om de grootte van de tekst aan te passen. Je kunt uit vooringestelde groottes kiezen, zoals klein, gemiddeld en groot.

Je kunt ook een specifieke waarde instellen door op de schuifbalk direct boven de standaardselecties te klikken, die in onderstaande schermafbeelding met een 1 gemarkeerd is. Je kunt de eenheden wijzigen door op de plek te klikken waar in de schermafbeelding hieronder een 2 gemarkeerd is. Je kunt kiezen uit pixels, em of rem.

Instellingen lettergrootte typografie

Lettertypefamilie geeft je de optie om het gebruikte lettertype te wijzigen. Kies uit een lijst met lettertypes in het vervolgkeuzemenu.

Met Weergave kun je het lettertype wijzigen tussen normaal en schuingedrukt, van dun tot extra dik.

Regelhoogte stelt de lege ruimte boven en onder de tekst in. Als je voor nul kiest, is het verstandig om de site op je telefoon te bekijken.

Decoratie bevat opties voor onderstrepen en doorstrepen.

Met Hoofdletters of kleine letters kun je de hele tekst in hoofdletters te schrijven, alleen de eerste letter in een hoofdletter schrijven of alles in kleine letters schrijven.

Letterafstand bepaalt de ruimte tussen elk teken in de tekst. Je kunt de eenheden wijzigen van de standaard (pixels) naar een percentage, em, rem, vw en vh. Meer informatie over relatieve eenheden vind je hier.

Geordende lijstinstellingen

Wanneer je kiest voor een geordende (numerieke) lijst, verschijnen er aanvullende opties in de zijbalk voor blokinstellingen.

Een geordende lijst met een pijl die naar de instellingen voor de geordende lijst in de zijbalk met blokinstellingen wijst.
Instellingen geordende lijst.

Je kunt de startwaarde van de lijst kiezen. Deze optie is handig als je niet-lijst-content (bijvoorbeeld een afbeelding) in de lijst moet invoegen en de nummering daarna door moet lopen.

Gebruik de optie Nummering lijst omkeren om de volgorde van je lijst om te keren. De optie Nummering lijst omkeren gebruik je bijvoorbeeld als je een lijst wilt samenstellen waarin je aftelt vanaf 10.

Geavanceerd

Met het tabblad Geavanceerd kan je een CSS-klasse toevoegen aan je blok, zodat je aangepaste CSS kan schrijven en de stijl van het blok naar eigen wens kan aanpassen.

In het gedeelte Geavanceerd kun je een CSS-klasse aan je blok toevoegen.
In het gedeelte Geavanceerd kan je een CSS-klasse aan je blok toevoegen.

Tekst in een lijst omzetten

Je kunt elk tekstblok veranderen in een lijstblok door het blok te selecteren, op de werkbalk van het blok op de linkermuisknop te klikken en Lijst te selecteren in het menu Veranderen naar. Als je meerdere tekstblokken tegelijk markeert en Lijst selecteert, wordt elk tekstblok omgezet in een item op dezelfde lijst.

De optie Veranderen naar gebruiken om de content van diverse paragrafen te veranderen in een lijst.

Ingesprongen lijsten

Je kunt de pictogrammen voor inspringing op de werkbalk of de spatiebalk op je toetsenbord gebruiken om je iets te laten inspringen.

Het pictogram voor inspringing gemarkeerd.
Ingesprongen lijsten met de pictogrammen voor inspringing.

💡

Je kunt de inspringing die je hebt toegevoegd aan een item op de lijst verwijderen met het pictogram links van het pictogram voor inspringing of door op je toetsenbord op de backspace-toets drukken.

Gecombineerde lijsten

Lijsten kunnen ook een combinatie van gesorteerde en ongesorteerde gegevens bevatten, bijvoorbeeld nummers gevolgd door opsommingstekens en andersom.

Je kunt lijsten zelfs combineren.

Lijst-shortcut

Je kunt lijsten toevoegen door een koppelteken in te voeren, gevolgd door een lijst-item. Druk vervolgens eenmaal op Enter/Return. Je kunt een genummerde lijst toevoegen door een 1 in te voeren en daarna een punt (.) gevolgd door een lijstitem. Druk vervolgens eenmaal op Enter/Return.

Je kunt lijsten met koppeltekens of genummerde steno's schrijven.
Je kunt lijsten met koppeltekens of genummerde steno’s schrijven.