Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Kolommenblok

Kolommenblok

Met het kolommenblok kun je tekst, media en andere soorten content in maximaal zes kolommen invoegen. Indien ze naast elkaar worden gebruikt, creëren de kolommen een rastereffect.

Instructievideo

Het kolommenblok toevoegen

Om het kolommenblok toe te voegen, klik je op het invoegpictogram + Blok en zoek je naar ‘Kolommen’. Klik erop om het blok toe te voegen aan het bericht of de pagina.

💡

Je kunt met behulp van je toetsenbord ook /kolommen op een nieuwe regel typen en op Enter drukken om snel een nieuw kolommenblok toe te voegen.

Meer gedetailleerde instructies over het toevoegen van blokken vind je hier.

Zodra je het kolommenblok toevoegt, kun je het aantal kolommen kiezen dat je wilt toevoegen. Je kunt dit aantal later aanpassen als je kolommen wilt toevoegen of verwijderen.

Kolommenblok - aantal kolommen
Selecteer de kolomvariaties waarmee je wilt beginnen

Nadat je het aantal kolommen hebt geselecteerd, kun je klikken op de + pictogrammen om blokken toe te voegen aan elke kolom. Je kunt blokken toevoegen aan je kolommen.

Blokwerkbalk

Als je het blok toevoegt, wordt er een werkbalk met opties weergegeven:

Werkbalk kolommenblok

De werkbalk van het kolommenblok bevat de volgende opties:

Blokinstellingen

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechter zijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram ⚙️ (tandwiel) in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven.

De blokinstellingen worden weergegeven in de rechter sidebar.
Klik op het pictogram ⚙️ om de blokinstellingen te vinden.

Er zijn twee niveaus voor het kolommenblok met verschillende instellingen, afhankelijk van wat u hebt geselecteerd:

Raadpleeg het gedeelte Selecteer het kolommenblok als je problemen hebt met het selecteren van de juiste kolom.

Algemene kolominstellingen

Deze instellingen gelden voor alle kolommen:

Aantal kolommen: Je kunt de slider gebruiken om het aantal kolommen in het blok aan te passen van 1 tot 6 of het gewenste aantal kolommen in het veld intypen in het veld aan de rechterzijde.

Stapelen op mobiel: Deze schakelaar bepaalt of de kolommen horizontaal of verticaal gestapeld worden weergegeven als de pagina of het bericht wordt bekeken op een mobiel apparaat.

Kleur: Met deze instellingen kun je de tekst- en achtergrondkleuren instellen voor alle kolommen in het kolommenblok.

Kolommenblok - kleurinstellingen
De kleuren van de kolommen selecteren

Afmetingen: Hier kun je de opvulling instellen, dat is de ruimte rond de elementen in je kolommenblok. Deze is optie is vooral van belang als je een achtergrondkleur gebruikt.

Opvulling kan één waarde hebben voor alle vier de zijden door een waarde toe te voegen in het weergegeven veld:

Instellingen afmetingen rijenblok WordPress.com

Opvulling kan ook verschillende waarden hebben voor elk van de zijden. De afbeeldingen die rechts worden weergegeven, worden rechtsom getoond: boven -> rechts -> onder -> links. Je kunt deze weergave openen door op het blauwe linkpictogram in de vorige afbeelding te klikken.

Afmetingen opties rijenblok WordPress.com
Afzonderlijke kolominstellingen

Deze instellingen hebben slechts invloed op één kolom:

Breedte: Stelt de breedte in pixels in voor een afzonderlijk geselecteerde kolom. Je kunt de waarde van de kolom aanpassen om deze smaller of breder te maken. Niet alle kolommen hoeven dezelfde waarde te hebben.

Kleur: Met deze instellingen kun je de tekst- en achtergrondkleuren instellen voor één kolom.

Afmetingen: Stel de opvulling voor elke afzonderlijke kolom, zoals hierboven geschreven.

Geavanceerd

Met het tabblad Geavanceerd kun je een CSS-klasse toevoegen aan je blok, zodat je aangepaste CSS kunt schrijven om de stijl van het blok aan te passen. Meer informatie.

In het gedeelte Geavanceerd kun je een CSS-klasse aan je blok toevoegen.
In het gedeelte Geavanceerd kun je een CSS-klasse aan je blok toevoegen.

Selecteer het kolommenblok

Het is mogelijk om kolommen toe te voegen of te verwijderen en de kleuren van de kolommen aan te passen. Hiervoor is het belangrijk onderscheid te maken tussen het algemene kolommenblok en de afzonderlijke kolommen in het blok.

Als je een afzonderlijke kolom bewerkt, moet je eerst het algemene kolommenblok selecteren om het aantal kolommen en de kleur van de kolommen aan te passen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen:

Gebruik de lijst-weergave

Met de Lijstweergave kun je de hiërarchie van de blokken eenvoudig zien om het blok dat je nodig hebt te selecteren:

Lijstweergave gebruiken om een lijst van alle blokken te zien
Klik op de bovenliggende blokselector

Als je aan één kolom werkt, kun je het algemene kolommenblok selecteren via het pictogram in de blokwerkbalk:

Lees meer over het selecteren van blokken.

Zet meerdere blokken om in kolommen

Als je meerdere blokken achter elkaar hebt geplaatst en je wilt ze omzetten in kolommen, kun je dat in slechts een paar kliks doen! Volg hiervoor de onderstaande stappen:

1. Selecteer alle gewenste blokken die je wilt omzetten in kolommen.
  2. Klik op Het blokpictogram aan de linkerzijde van de blokwerkbalk.
  3. Klik in de lijst ‘Omzetten naar’ op ‘Kolommen’.
Meerdere blokken omzetten in kolommen.

Elk blok dat je selecteert, wordt omgezet in kolommen. Het aantal kolommen is hetzelfde als het aantal blokken dat je selecteert voorafgaand aan het omzetten. Je kunt twee tot zes blokken selecteren.