Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken Knopblok

Knopblok

Gebruik een Knopblok om bezoekers aan te zetten tot actie met een link in de vorm van een knop. Met je knop kun je naar andere pagina’s op je site of naar een externe pagina doorverwijzen. Het is een goede manier om de aandacht te vestigen op het belangrijkste wat je wilt dat je bezoekers doen.

Instructievideo

Het knopblok toevoegen

Om het knopblok toe te voegen, klik je op het invoegpictogram + Blok en zoek je naar ‘knop’. Klik erop om het blok toe te voegen aan het bericht of de pagina. Als je je eerste knop hebt toegevoegd, kun je intypen wat je wilt dat er op de knop staat.

Een knopblok toevoegen
Een knopblok toevoegen (Klik om te vergroten)

💡

Je kunt met behulp van je toetsenbord ook /knop op een nieuwe regel typen en op Enter drukken om snel een nieuw knopblok toe te voegen.

Een knopblok toevoegen met slash-invoeger
Een knopblok invoegen met slash-invoeger

Meer gedetailleerde instructies over het toevoegen van blokken vind je hier.

Blokwerkbalk

Het knopblok heeft twee niveaus:

Als je op het bovenliggende knopblok klikt, wordt er een werkbalk met opties weergegeven:

Bovenliggende knopblok-werkbalk
De bovenliggende knopblok-werkbalk

Individuele knopblokken bevatten de volgende opties in de werkbalk:

Werkbalk individueel knopblok
De werkbalk voor individuele knopblokken
Knopblok-werkbalk
Individuele Knopblok-werkbalk
Een knop linken

Om een link toe te voegen aan je knop, klik je op het link-icoon in de zwevende werkbalk die verschijnt als je op het blok klikt. Het icoon ziet eruit als een schakel van een metalen ketting. Je kunt je link plakken of zoeken naar bestaande pagina’s of berichten van je site.

Standaard openen links in hetzelfde tabblad, tenzij je ervoor kiest om in te stellen dat de link in een nieuw tabblad opent.

Een knop linken
Een knop linken (Klik om te vergroten)
Knoppen uitlijnen

Je kunt de knoppen links, rechts of in het midden uitlijnen. Zorg er eerst voor dat je het bovenliggende knopblok selecteert, zoals hieronder weergegeven:

De optie om het bovenliggende knopblok te selecteren is voorzien van een pijl.

Selecteer daarna de uitlijningsoptie uit de werkbalk:

Je kunt ervoor kiezen om de knoppen links, rechts of in het midden uit te lijnen.

Je kunt er ook kiezen voor Ruimte tussen items om automatische gelijke ruimte tussen meerdere knoppen in het blok toe te voegen.

Blokinstellingen

Als je op het blok klikt, zie je aanvullende blokinstellingen in de rechter zijbalk. Als je de zijbalk niet ziet, moet je wellicht op het pictogram ⚙️ (tandwiel) in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven.

De blokinstellingen worden weergegeven in de rechter zijbalk.
Blokinstellingen
Stijlen

In de stijlopties kun je instellen dat de knop gevuld wordt met een kleur (Vullen) of een rand heeft (Omtrek).

Knopblok-stijlen
Typografie

De Typografie-instellingen bevatten opties om de grootte van de weergegeven tekst op je knop te regelen.

Rand radius

Met de radiusoptie voor de rand kun je je knoppen er ronder uit laten zien. Zet je deze instelling op 0, dan heeft de knop scherpe randen.

Knopblok radius rand instellingen
Kleurinstellingen
Kleurinstellingen voor knopblokken

Je kunt de tekst- en achtergrondkleur van je knop wijzigen.

Kies een kleur waarmee de knop opvalt en zoek naar een goed contrast om de leesbaarheid te verbeteren. De toegankelijkheidsparameters zijn in de nieuwe editor geïntegreerd, zodat je een waarschuwing ontvangt wanneer de tekst moeilijk leesbaar wordt voor mensen met een visuele beperking.

Opvullingsinstellingen

Opvulling is de lege ruimte binnen de rand van een blok, die je inhoud kan verduidelijken en de opmaak van de pagina in evenwicht kan brengen. Je kunt de optie om de opvulling van een specifieke knop in te stellen vinden onder de sectie Afmetingen van de zijbalkinstellingen van je blok. Je kunt een uniforme waarde instellen voor alle vier de randen of je kunt verschillende waarden instellen voor de vullingen boven-onder en aan de zijkant.

Typ een waarde in de opvullingsinstellingen om dezelfde opvulling toe te voegen rond de vier randen van je knop.

Als je op het unlink-icoon klikt, kun je verschillende opvullingswaarden toevoegen voor de boven-onder en de zijkanten van je knop.

Breedte instellingen
Breedtepercentage van het knopblok

Met de breedte-instellingen kun je de breedte van elke knop in percentages definiëren.

Knopbreedte wijzigen
Knopbreedte wijzigen (Klik om te vergroten)
Horizontale en verticale knoppen

Wanneer je voor het eerst meerdere knoppen toevoegt aan het bovenliggende knopblok, zullen ze horizontaal worden weergegeven. Je kunt de knoppen verticaal weergeven (d.w.z. gestapeld in een kolom) met behulp van de instelling Verander naar variatie op het knopblok.

Afbeelding van de "Verander naar variatie" dropdown-menu in de knopblokinstellingen om knoppen horizontaal in een rij of verticaal gestapeld in een kolom te rangschikken.
Knoppen veranderen
Gif-animatie waarin het uitlijnen van een knopblok wordt weergegeven.
Knoppen uitlijnen (Klik om te vergroten)
Geavanceerd

Link rel regelt het relattribuut van de afbeeldingslink, onder andere voor het toevoegen van nofollow.

Het HTML-veld kan worden gebruikt om een paginasprong naar je knop te maken.

Gebruik Aanvullende CSS klasse(n) om aangepaste CSS te schrijven en het blok naar eigen inzicht op te maken. Meer weten