WordPress Editor

De WordPress Editor is een gloednieuwe manier om te publiceren. Je kunt deze gebruiken om pagina’s en berichten boordevol media te creëren en de lay-out ervan eenvoudig te beheren. In plaats van je zorgen te maken over de uitlijning en organisatie van tekst, citaten en afbeeldingen, heeft elk element in een bericht of pagina nu zijn eigen blok, zodat jij je kunt richten op het ontwerpen van je site.

Verplaats, bewerk en configureer elk blok, waarna de editor weergeeft hoe de visuele elementen eruitzien op je site. Dit bespaart je tijd die je eerder nog besteedde aan het bekijken van voorbeelden en controleren van je content voordat je op Publiceren klikte.

Hoe werkt het?

Blokken

De WordPress Editor maakt gebruik van blokken om de manier waarop je content creëert te transformeren: hij zet een document om in een verzameling afzonderlijke elementen, met een gedetailleerde, bewerkbare structuur.

De nieuwe editor bevat daarnaast een nieuwe, eenvoudige ontwikkelingsfunctie voor pagina’s en berichten. Met blokken kun je razendsnel meerdere media-elementen en visuele elementen toevoegen en aanpassen, die eerst nog shortcodes, aangepaste HTML-code en embeds vereisten.

↑ Inhoudsopgave ↑

Een blok toevoegen

Je hebt de keuze uit veel verschillende soorten blokken die gesorteerd zijn op categorie en recentste gebruik. Je kunt elk blok onafhankelijk van andere blokken bewerken en verplaatsen. Individuele blokken hebben soms hun eigen indelingsinstellingen, zodat je nog meer controle hebt over de lay-out en functie.

Blokken toevoegen

Er zijn verschillende manieren om een blok toe te voegen en het type blok dat je nodig hebt te kiezen.

1. Klik op  aan de linkerkant van een leeg blok.
  2. Klik op  linksbovenaan de editor.
  3. Druk in een geselecteerd blok op Enter om eronder een nieuw blok te maken.
  4. Klik op  in het midden boven een bestaand blok om er een blok boven te plaatsen.
  5. Klik op de drie puntjes vlak boven een geselecteerd blok en kies om een blok boven of onder het huidige blok toe te voegen.

Het standaardtype blok is een paragraaf, die je zult gebruiken voor normale tekst, maar je kunt ook een ander soort blok kiezen met behulp van de -knoppen. Je kunt ook blokken zoeken door een slash te typen, gevolgd door de naam van het blok, zoals /afbeelding of /koptekst.

Sneltoets voor bloktype

Je kunt blokken verslepen door te klikken en het raster met zes punten bij de hoek linksboven van elk blok vast te houden of je kunt de pijl omhoog en omlaag gebruiken om een blok één stap in de gewenste richting te verplaatsen.

Blokken verplaatsen

↑ Inhoudsopgave ↑

Een blok configureren

Elk blok heeft zijn eigen instellingen. Om ze te ontdekken, selecteer je een blok: hierdoor wordt een werkbalk bovenaan het blok weergegeven. Je kunt ook aanvullende instellingen in de sidebar bekijken, aan de rechterzijde van de editor.

De instellingen aan de bovenkant van het blok bevatten normaal gesproken indelingsopties en de optie om het bloktype te wijzigen ([1] in het screenshot hieronder).

In de sidebar van de editor kun je overschakelen tussen de instellingen voor het huidige blok ([2] in het screenshot hieronder) en instellingen voor het gehele document ([3] in het screenshot hieronder).

In de Documentinstellingen kun je tags en categorieën toevoegen, een aanbevolen afbeelding kiezen, de status van je bericht bekijken en wijzigen en meer. Deze opties zijn van toepassing op de gehele pagina of het gehele bericht.

Locaties van blok- en documentinstellingen

Je kunt rechtsbovenaan de editor op het tandwielpictogram klikken om de kolom met instellingen te tonen of verbergen ([4] in het screenshot hierboven).

Wat als je een bloktype wilt wijzigen? Geen probleem: je kunt elk blok omzetten naar een vergelijkbaar of gerelateerd bloktype. Je kunt een paragraaf bijvoorbeeld omzetten naar een koptekst, een lijst of een citaat.

Blokken wijzigen en configureren

↑ Inhoudsopgave ↑

Een blok verwijderen

Om een blok te verwijderen, selecteer je het blok en klik je op de drie puntjes die erboven staan. Tussen de instellingen zie je de optie om dat blok te verwijderen.

Een blok verwijderen

↑ Inhoudsopgave ↑

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer is de WordPress Editor beschikbaar op WordPress.com?

Dat is hij al! Wanneer je een bericht opstelt of bewerkt, kun je in de sidebar een prompt zien om de nieuwe editor te proberen en klik je op de knop ‘Meer informatie’. Wanneer je de nieuwe WordPress Editor probeert, wordt deze ingesteld als de standaard editor tenzij je besluit over te schakelen naar de klassieke editor.

Zie je de prompt niet in de editor? Je kunt hem vinden in je wp-admin-dashboard, dat je kunt bereiken door /wp-admin toe te voegen aan het einde van een site-adres. Zodra je daar bent, zie je een banner met de optie om de nieuwe WordPress Editor te proberen.

Kun je met de editor berichten en pagina’s in de front-end bewerken?

Nee. Deze editor vervangt de huidige bericht- en pagina-editors. Het is een weergave van wat bezoekers op de front-end van je site zien. De lay-out en visuele weergave in de editor geven je een veel beter beeld van wat je bezoekers zien op je site.

Wat heeft dit voor invloed op mijn huidige content?

Je huidige content zou er hetzelfde moeten blijven uitzien als voorheen. Als je een bestaand bericht of een bestaande pagina in de nieuwe editor bewerkt, wordt alle content in een klassiek blok geplaatst, die de content op dezelfde manier behandelt als de vorige editor.

Waarom ziet mijn content er in de editor niet hetzelfde uit als op de site?

Het is mogelijk dat je wat verschillen ziet tussen je content in de editor en je content op de site, voornamelijk vanwege de manier waarop je thema verschillende visuele elementen weergeeft. Sommige thema’s bevatten stijlen die zorgen dat de editor meer op de voorpagina van de site lijkt, maar andere thema’s niet. Als je thema bijvoorbeeld een sidebar bevat, zie je deze niet in de editor, wat van invloed kan zijn op de breedte van je content wanneer deze op de voorpagina van je site wordt weergegeven.

Waarom zijn sommige instellingen beschikbaar op een van mijn sites, maar niet op andere sites?

Als je het WordPress.com Business abonnement op een site hebt, heb je mogelijk plugins die aangepaste blokken toevoegen aan je editor. Deze zijn dan niet beschikbaar op een andere site waarop die plugin niet wordt uitgevoerd.

Sommige instellingen in blokken, zoals “wide” (breed) of “full-width” (volledige breedte), moeten ondersteund worden door je thema. Hoewel dezelfde blokken aanwezig zullen zijn op verschillende sites, kunnen de specifieke instellingen die je op de blokken kunt toepassen van elkaar verschillen, afhankelijk van je actieve thema.

Kan ik de vorige editor nog steeds gebruiken?

Nu we bezig zijn met het introduceren van de WordPress Editor kun je overschakelen tussen de nieuwe en klassieke editor voor berichten en pagina’s. Voor sommige contenttypen is de oude editor vereist.

Om over te schakelen naar de klassieke editor, klik je op het pictogram ‘. . .’ in de hoek rechtsboven van het bewerkingsscherm.

Klik vervolgens op Overschakelen naar klassieke editor.

Blijven shortcodes nog gewoon werken?

Ja. De editor beschikt over een shortcode-blok, dat je net zoals voorheen kunt gebruiken voor shortcodes. In de toekomst krijgen veel shortcodes hun eigen blok.

Is deze editor toegankelijk?

Het doel van onze nieuwe WordPress Editor is om hem even toegankelijk te maken (of misschien zelfs nog toegankelijker) dan de vorige editors. We willen dat iedereen in staat is deze te gebruiken. In onze WordPress Codeernormen voor toegankelijkheid (WordPress Accessibility Coding Standards) staat vermeld dat “Alle nieuwe of bijgewerkte code die in WordPress wordt uitgebracht, moet voldoen aan de WCAG 2.0-richtlijnen op niveau AA.“. Deze nieuwe editor is hierop geen uitzondering. Als je een toegankelijkheidsprobleem opmerkt, neem dan contact met ons op.

Moet ik een bepaald thema gebruiken voor de nieuwe editor?

Nee. De nieuwe blok-editor kan ik combinatie met alle thema’s worden gebruikt. Alleen bepaalde thema’s kunnen echter specifieke lay-outfuncties ondersteunen (zoals content met de indeling “wide” en “full width”).

↑ Inhoudsopgave ↑

Sneltoetsen

In het WordPress-handboek vind je een volledige lijst met sneltoetsen.