WordPress Editor

Inhoudsopgave

Blokken
Een blok toevoegen
Een blok configureren
Een bloktype aanpassen
Een blok verwijderen
Documentinstellingen
Veelgestelde vragen

De WordPress Editor is een gloednieuwe manier om te publiceren. Je kunt deze gebruiken om pagina’s en berichten boordevol media te creëren en de lay-out ervan eenvoudig te beheren. In plaats van je zorgen te maken over de uitlijning en organisatie van tekst, citaten en afbeeldingen, heeft elk element in een bericht of pagina nu zijn eigen blok, zodat jij je kunt richten op het ontwerpen van je site.

Verplaats, bewerk en configureer elk blok, waarna de editor weergeeft hoe de visuele elementen eruitzien op je site. Dit bespaart je tijd die je eerder nog besteedde aan het bekijken van voorbeelden en controleren van je content voordat je op Publiceren klikte.

Als je Editor er niet hetzelfde uit ziet als in dit document, bekijk dan deze nuttige informatie over de verschillende editors die we hebben.

Hoe werkt het?

Blokken

De WordPress Editor maakt gebruik van blokken om de manier waarop je content creëert te transformeren: hij zet een document om in een verzameling afzonderlijke elementen, met een gedetailleerde, bewerkbare structuur.

De nieuwe editor bevat daarnaast een nieuwe, eenvoudige ontwikkelingsfunctie voor pagina’s en berichten. Met blokken kun je razendsnel meerdere media-elementen en visuele elementen toevoegen en aanpassen, die eerst nog shortcodes, aangepaste HTML-code en embeds vereisten.

↑ Inhoudsopgave ↑

Een blok toevoegen

Je hebt de keuze uit veel verschillende soorten blokken die gesorteerd zijn op categorie en recentste gebruik. Je kunt elk blok onafhankelijk van andere blokken bewerken en verplaatsen. Individuele blokken hebben soms hun eigen indelingsinstellingen, zodat je nog meer controle hebt over de lay-out en functie.

Er zijn verschillende manieren om een blok toe te voegen en het type blok dat je nodig hebt te kiezen.

1. Klik op  aan de linkerkant van een leeg blok.
  2. Klik op  linksboven in de editor.
  3. Druk in een geselecteerd blok op Enter om eronder een nieuw blok te maken.
  4. Klik op  in het midden boven een bestaand blok om er een blok boven te plaatsen.
  5. Klik op de drie puntjes vlak boven een geselecteerd blok en kies om een blok boven of onder het huidige blok toe te voegen.

Het standaardtype blok is een paragraaf, die je zult gebruiken voor normale tekst, maar je kunt ook een ander soort blok kiezen met behulp van de -knoppen. Je kunt ook blokken zoeken door een slash te typen, gevolgd door de naam van het blok, zoals /afbeelding of /koptekst.

Sneltoets voor bloktype

Je kunt blokken verslepen door te klikken en het raster met zes punten bij de hoek linksboven van elk blok vast te houden of je kunt de pijl omhoog en omlaag gebruiken om een blok één stap in de gewenste richting te verplaatsen.

Blokken verplaatsen

↑ Inhoudsopgave ↑

Een blok configureren

Elk blok heeft zijn eigen instellingen. Om ze te ontdekken, selecteer je een blok: hierdoor wordt een werkbalk bovenaan het blok weergegeven. Je kunt ook aanvullende instellingen in de sidebar bekijken, aan de rechterzijde van de editor.

Voorbeelden van verschillende werkbalken voor blokken

Blok-editor - Werkbalk paragraaf
Werkbalk paragraaf
Blok-editor - Werkbalk afbeelding
Werkbalk afbeelding
Blok-editor - Werkbalk lijst
Werkbalk lijst

Blokinstellingen – Werkbalk

Klik voor extra opties op de drie puntjes rechts van de werkbalk voor blokken.

1. Blokinstellingen verbergen sluit het instellingenmenu.
  2. Dupliceren opent een tweede blok op dezelfde pagina met dezelfde content.
  3. Invoegen voor/na voegt een nieuw blok toe voor of na het huidige blok.
  4. Bewerken als HTML opent het blok als HTML, zodat je de HTML-versie direct kan bewerken. Wanneer je het blok als HTML bewerkt, verandert deze optie in Visueel bewerken.
  5. Toevoegen aan herbruikbare blokken zorgt ervoor dat je een blok kan maken die op andere pagina’s gebruikt kan worden terwijl de content en stijl van het blok behouden blijft.
  6. Blok verwijderen verwijdert het blok van je pagina/bericht.
WordPress Editor - Blok-editor
Blokinstellingen

Niet alle code zal beschikbaar zijn bij het bewerken als HTML. Als je code goed geformuleerd en foutloos is, controleer dan of die voorkomt op de lijst met goedgekeurde HTML-tags en of het geen beperkte code is, zoals JavaScript.

Blokinstellingen – Sidebar

De blokinstellingen aan de rechterkant van je editor voorziet je van verschillende opties, gebaseerd op het type blok dat je gebruikt.

In het screenshot aan de rechterkant is het actieve blok een paragraaf, dus zijn er opties voor het veranderen van de lettertypegrootte, het lettertype en de achtergrondkleur, geavanceerde opties voor het creëren van pagina-verspringingen en de mogelijkheid om een CSS-klasse toe te voegen.

Als je de blokinstellingen aan de rechterkant van je editor niet ziet, klik dan op het instellingenpictogram naast de knop Publiceren/Updaten om het menu van de sidebar uit te breiden.

WordPress Editor - Instellingen
WordPress Editor - Blokinstellingen sidebar
Blokinstellingen in de sidebar bevatten extra opties met betrekking tot het blok dat je aan het bewerken bent.

↑ Inhoudsopgave ↑

Een bloktype wijzigen

Wat als je een bloktype wilt wijzigen? Geen probleem: je kunt elk blok omzetten naar een vergelijkbaar of gerelateerd bloktype. Je kunt een paragraaf bijvoorbeeld omzetten naar een koptekst, een lijst of een citaat.

Blokken veranderen en configureren

↑ Inhoudsopgave ↑

Een blok verwijderen

Om een blok te verwijderen, selecteer je het blok en klik je op de drie puntjes die erboven staan. Tussen de instellingen zie je de optie staan om dat blok te verwijderen.

Een blok verwijderen

↑ Inhoudsopgave ↑

Documentinstellingen

Rechts van de blok-editor vind je het menu Documentinstellingen waarmee je tags en categorieën kunt toevoegen, een uitgelichte afbeelding kan kiezen, de status van je bericht kan bekijken en wijzigen en meer. Deze opties zijn van toepassing op de gehele pagina of het gehele bericht.

Klik op de pijl omlaag naast elke koptekst in de documentinstellingen om deze specifieke opties te bewerken.

WordPress Editor - Documentinstellingen
Documentinstellingen

Als je de documenteninstellingen rechts van de blok-editor niet ziet, klik dan op het instellingenpictogram in de rechterbovenhoek om de documenteninstellingen te openen.

WordPress Editor - Instellingen
Meer opties

Pas de bewerkingsfuncties naar eigen behoeften aan door te klikken op de drie puntjes rechts naast het instellingenpictogram.

Weergave

Kies uit deze opties en bepaal waar de blok-werkbalken verschijnen tijdens het bewerken.

Editor

Je bevindt je standaard in de Visuele editor. Schakel over naar de Code editor om de volledige pagina in HTML-code te zien.

Niet alle code zal beschikbaar zijn bij het bewerken als HTML. Als je code goed geformuleerd en foutloos is, controleer dan of die voorkomt op de lijst met goedgekeurde HTML-tags en of het geen beperkte code is, zoals JavaScript.

Hulpmiddelen

Beheer de bestaande herbruikbare blokken, kopieer alle content naar een andere pagina of bekijk meer informatie over de sneltoetsen.

Opties

Kies welke documentinstellingen in de sidebar zichtbaar zijn.

WordPress Editor - Meer opties
Meer opties

↑ Inhoudsopgave ↑

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer is de WordPress Editor beschikbaar op WordPress.com?

Dat is hij al! Wanneer je een bericht opstelt of bewerkt, kun je in de sidebar een prompt zien om de nieuwe editor te proberen en klik je op de knop ‘Meer informatie’. Wanneer je de nieuwe WordPress Editor probeert, wordt deze ingesteld als de standaard editor tenzij je besluit over te schakelen naar de Klassieke editor.

Zie je de prompt in de editor niet? Je kunt hem vinden in je WP Admin-dashboard, dat je kunt bereiken door /wp-admin toe te voegen aan het einde van een site-adres. Zodra je daar bent, zie je een banner met de optie om de nieuwe WordPress Editor te proberen.

Kun je met de editor berichten en pagina’s in de front-end bewerken?

Nee. Deze editor vervangt de huidige bericht- en pagina-editors. Het is een weergave van wat bezoekers op de front-end van je site zien. De lay-out en visuele weergave in de editor geven je een veel beter beeld van wat je bezoekers zien op je site.

Hoe kan ik HTML bewerken in de WordPress Editor?

Je kunt een Aangepaste HTML-blok toevoegen als je je eigen HTML-code wilt creëren.

Bekijk hier meer opties voor het bewerken van HTML-code in de WordPress Editor.

Niet alle code zal beschikbaar zijn bij het bewerken als HTML. Als je code goed geformuleerd en foutloos is, controleer dan of die voorkomt op de lijst met goedgekeurde HTML-tags en of het geen beperkte code is, zoals JavaScript.

Wat heeft dit voor invloed op mijn huidige content?

Je huidige content zou er hetzelfde moeten blijven uitzien als voorheen. Als je een bestaand bericht of een bestaande pagina in de nieuwe editor bewerkt, wordt alle content in een klassiek blok geplaatst, die de content op dezelfde manier behandelt als de vorige editor.

Waarom ziet mijn content er in de editor niet hetzelfde uit als op de site?

Het is mogelijk dat je wat verschillen ziet tussen je content in de editor en je content op de site, voornamelijk vanwege de manier waarop je thema verschillende visuele elementen weergeeft. Sommige thema’s bevatten stijlen die zorgen dat de editor meer op de voorpagina van de site lijkt, maar andere thema’s niet. Als je thema bijvoorbeeld een sidebar bevat, zie je deze niet in de editor, wat van invloed kan zijn op de breedte van je content wanneer deze op de voorpagina van je site wordt weergegeven.

Waarom zijn sommige instellingen beschikbaar op een van mijn sites, maar niet op andere sites?

Als je het WordPress.com Business abonnement op een site hebt, heb je mogelijk plugins die aangepaste blokken toevoegen aan je editor. Deze zijn dan niet beschikbaar op een andere site waarop die plugin niet wordt uitgevoerd.

Sommige instellingen in blokken, zoals “wide” (breed) of “full-width” (volledige breedte), moeten ondersteund worden door je thema. Hoewel dezelfde blokken aanwezig zullen zijn op verschillende sites, kunnen de specifieke instellingen die je op de blokken kunt toepassen van elkaar verschillen, afhankelijk van je actieve thema.

Kan ik de vorige editor nog steeds gebruiken?

Nu we bezig zijn met het introduceren van de WordPress Editor kun je overschakelen tussen de WordPress Editor en de klassieke editor voor berichten en pagina’s. Voor sommige contenttypen is de oude editor vereist.

Om over te schakelen naar de klassieke editor, klik je op het pictogram ‘. . .’ in de hoek rechtsboven van het bewerkingsscherm.

Klik vervolgens op Overschakelen naar klassieke editor.

Blijven shortcodes nog gewoon werken?

Ja. De editor beschikt over een shortcode-blok, dat je net zoals voorheen kunt gebruiken voor shortcodes. In de toekomst krijgen veel shortcodes hun eigen blok.

Is deze editor toegankelijk?

Het doel van onze nieuwe WordPress Editor is om hem even toegankelijk te maken (of misschien zelfs nog toegankelijker) dan de vorige editors. We willen dat iedereen de editor kan gebruiken. In onze WordPress Codeernormen voor toegankelijkheid (WordPress Accessibility Coding Standards) staat vermeld dat ‘Alle nieuwe of bijgewerkte code die in WordPress wordt uitgebracht, moet voldoen aan de WCAG 2.0-richtlijnen op niveau AA.‘. Deze nieuwe editor is hierop geen uitzondering. Als je een toegankelijkheidsprobleem opmerkt, neem dan contact met ons op.

Moet ik een bepaald thema gebruiken voor de nieuwe editor?

Nee. De nieuwe blok-editor kan ik combinatie met alle thema’s worden gebruikt. Alleen bepaalde thema’s kunnen echter specifieke lay-outfuncties ondersteunen (zoals content met de indeling “wide” en “full width”).

Sneltoetsen

In het WordPress-handboek vind je een volledige lijst met sneltoetsen.