Widgets en sidebars

Widgets

Widget is een mooi woord voor tools of content die je kunt toevoegen, ordenen en verwijderen uit de sidebar(s) van je website of blog. Dankzij widgets kun je eenvoudig de inhoud van je sidebar(s) aanpassen. Als je geen sidebar ziet, moet je wellicht minimaal één widget toevoegen. Meer informatie over de widgets die wij aanbieden vind je bij Gerelateerd-links aan de rechterzijde.

Als je een widget wilt toevoegen, kun je de onderstaande video bekijken voor een kort overzicht van de werking. Lees daarna verder voor meer voorbeelden en instellingen.

Je hebt toegang tot je widgets via Mijn sites  Aanpassen.

Als je hierop klikt, word je naar het Aanpassingsmenu geleid, waarmee je widgets voor je site kunt toevoegen, verwijderen en configureren.

Widgets toevoegen en configureren

Klik in het aanpassingsmenu op het tabblad Widgets. De beschikbare widgetgebieden van je thema worden nu weergegeven (en kunnen er iets anders uitzien dan in het voorbeeld hieronder):

Als je een widget wilt toevoegen, klik je eerst op het widgetgebied. Klik in het paneel op Een widget toevoegen. Het aanpassingsmenu toont nu alle beschikbare widgets die je kunt toevoegen.

Scrol door de lijst met widgets op alfabet of gebruik het zoekveld om een specifieke widget te vinden. Klik vervolgens op een widget om deze toe te voegen. In het aanpassingsmenu verschijnt nu een vak waarin je de widgetinstellingen kunt configureren.

Wanneer je klaar bent met het bijwerken van deze velden, klik je linksonder in het widgetvak op Sluiten. Je kunt een widget ook opnieuw openen en bijwerken met een klein pijltje dat naar beneden wijst en de widget verwijderen door te klikken op Verwijderen.

Tevens kun je deze widgetpanelen opnieuw rangschikken: beweeg met de cursor over een van de panelen en klik om het paneel te selecteren en omhoog of omlaag te slepen, afhankelijk van waar je het paneel wilt weergeven. Als je wijzigingen hebt doorgevoerd, vergeet dan niet om deze op te slaan. Klik hiervoor op de blauwe knop Opslaan en publiceren bovenaan het paneel.

Als je vragen hebt over een specifieke widget, weet dan dat er voor iedere widget een eigen ondersteuningspagina bestaat. Deze vind je in het gedeelte Gerelateerd aan de rechterkant van deze pagina.

↑ Inhoudsopgave ↑

Zichtbaarheid van widget

Je kunt widgets zo instellen dat ze alleen op bepaalde pagina’s worden weergegeven (of verborgen). Klik hiervoor op de knop Zichtbaarheid.

De zichtbaarheid wordt bepaald door zes elementen: paginatype, categorie, tag, datum, auteur en taxonomie. Als je bijvoorbeeld wilt dat de widget Archief alleen verschijnt bij de categorie archief en foutpagina’s, kies je ‘Tonen’ bij de eerste vervolgkeuzelijst en daarna voeg je twee regels toe: ‘Pagina is 404-foutpagina‘ en ‘Categorie is Alle categoriepagina’s.’

Je kunt widgets ook verbergen op basis van de huidige pagina. Als je bijvoorbeeld niet wilt dat de widget Archief verschijnt op pagina’s met zoekresultaten, kies je ‘Verbergen’ en ‘Pagina is Zoekresultaten.’

Iedere zichtbaarheidsregel is een afzonderlijke instelling. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een widget alleen te tonen bij berichten in de categorie ‘Zomer’ met ook nog de tag ‘Picknick.’

↑ Inhoudsopgave ↑

Widgets verwijderen

Als je een widget uit de sidebar wilt verwijderen, klik je op de link Verwijderen in de configuratieopties zoals te zien is in bovenstaande afbeelding.

↑ Inhoudsopgave ↑

Toegankelijke modus

Als je op een meer toegankelijke manier widgets wilt kunnen toevoegen, ga dan naar Mijn sites  Instellingen → WP Admin → Weergave → Widgets en stel de Schermopties zodanig in dat de sleepfunctie is uitgeschakeld.

In de toegankelijkheidsmodus kun je widgets toevoegen aan je sidebar met behulp van de links Toevoegen naast de naam van iedere widget

en kun je widgets aanpassen met de links Bewerken.

↑ Inhoudsopgave ↑

Instructies voor het inschakelen van de toegankelijkheidsmodus via het toetsenbord

Als je gebruikmaakt van een monitor en fysiek toetsenbord, kun je aan de hand van deze instructies de toegankelijkheidsmodus inschakelen:

1. Ga naar Mijn sites  Instellingen → WP Admin → Weergave → Widgets.
  2. Druk op ‘L’ om van lijst naar lijst te gaan totdat je ‘HELP’ ziet. Je kunt ook eenmaal op de ‘landmark’-toets drukken om het ‘NAVIGATIEMENU’ te openen.
  3. Wanneer je met het pijltje omlaag naar beneden gaat, zul je ‘schermoptie – opgevouwen’ horen
  4. Druk op ‘ENTER’ om de vervolgkeuzelijst te openen.
  5. ‘Toegankelijkheidsmodus inschakelen’ is de enige beschikbare optie. Zodra je die optie hebt geselecteerd, heb je toetsenbordopties voor veel widgets.

Wanneer je gebruikmaakt van een toetsenbord, als je moeite hebt om widgets te wijzigen of als je toegankelijkheidsproblemen ondervindt, neem dan gerust contact op met ondersteuning voor meer hulp.

↑ Inhoudsopgave ↑

Probleemoplossing

Waarom worden er sidebar-onderdelen getoond op mijn blog die niet vermeld staan onder mijn widgets?

Sommige oudere thema’s bieden een vaste set sidebar-onderdelen. Het Nuntius-thema biedt bijvoorbeeld een zoekbalk en een archieflijst als standaard sidebar-onderdelen. Je zult zien dat wanneer je naar Mijn sites  Aanpassen → Widgets  gaat, deze onderdelen NIET worden weergegeven bij je Huidige widgets. Om deze sidebar-onderdelen te verwijderen, ga je naar Mijn sites  Aanpassen → Widgets en voeg je een of meer widgets toe aan het widgetgebied. Hierdoor worden alle sidebar-onderdelen vervangen door de widget(s) van jouw keuze.

↑ Inhoudsopgave ↑

Effectief gebruikmaken van widgets

Widgets bieden diverse manieren om meer belangstelling en content voor je website te genereren. Hier vind je onze verzameling aan praktische adviezen en handleidingen voor het gebruik van widgets.