Bezoekersaantallen, Sociale hulpmiddelen

Webmaster-tools

WordPress.com beschikt over geïntegreerde statistieken waarmee je veel informatie kunt verkrijgen over je bezoekersaantallen, maar als je dol bent op statistieken en je niet genoeg informatie kunt krijgen over hoe mensen je site vinden, bieden sommige zoekmachines en socialmediasites aanvullende ‘webmaster-tools’.

Het verifiëren van je site is niet noodzakelijk om je site te laten indexeren door zoekmachines.

WordPress.com regelt het indexeren van je site en zorgt voor alle noodzakelijke SEO zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen (behalve bloggen)! Dit is gewoon een extra stap die je kunt nemen als je meer interessante informatie wilt verzamelen over de bezoekers van je site.

Inhoudsopgave

Google Search Console
Bing Webmaster Center
Pinterest Site Verification
Yandex Site Verification
Je domein door middel van DNS-records verifiëren met Google

Voor de meeste sites geldt dat je normaal gesproken een verborgen ‘meta-tag’ moet toevoegen aan je pagina om de site te laten verifiëren voor webmaster-tools. We bieden specifieke hulpprogramma’s voor het toevoegen van de meta-tag aan je site.

Als je meerdere domeinnamen hebt die naar dezelfde site verwijzen, raden we je aan alleen het primaire domein te laten verifiëren.

Je vindt alle verificatieservices van je site via het scherm Gereedschap → Marketing → Verkeer .

Instellingen - Verkeer - Services voor siteverificatie

Bekijk hier de instructies over hoe je je WordPress.com-site verifieert bij elke service:

Google Search Console

(als je een aangepast domein hebt, kun je je ook door Google laten verifiëren door aangepaste DNS-gegevens in te stellen)

Log eerst in op https://search.google.com/search-console met je Google-account. Klik in Google Search Console op Property toevoegen.

Google Search Console - Property toevoegen
Voeg een property toe aan Google Search Console.

Selecteer in ‘Selecteer een propertytype om te beginnen’ URL-voorvoegsel. De nieuwe optie Domein werkt niet.

Google Search Console - URL-voorvoegsel

Voer je WordPress.com-siteadres (inclusief https://) in en klik op Doorgaan.

Klik vervolgens op de knop Property toevoegen. Blader in de pop-up Eigendom verifiëren naar beneden naar ‘Andere verificatiemethoden’ en klik op HTML-tag.

Webmaster-tools - Eigendom verifiëren

Selecteer de optie ‘HTML-tag‘ om door te gaan.

Webmaster-tools - HTML-tag

Je ziet vervolgens een regel HTML-code die lijkt op ”. Kopieer de gehele code. Laat de huidige verificatiepagina geopend en ga in een nieuw tabblad of venster op je site naar Gereedschap → Marketing → Verkeer.

Onderaan de pagina Verkeer plak je de code die je hebt gekopieerd in het veld Google onder het gedeelte Services voor siteverificatie. Vergeet niet om op Sla instellingen op te klikken zodra je de code hebt geplakt.

Bezoekers Google

Keer terug naar de verificatiepagina van Google Search Console en klik op ‘Controleren‘.

Webmaster-tools - HTML-tag verifiëren

↑ Inhoudsopgave ↑

Bing Webmaster Center

1. Log in op http://www.bing.com/webmaster met je Live!-account.
  2. Klik op Een site toevoegen.
  3. Voer de URL van je blog in het URL-tekstvak in (voorbeeld.wordpress.com of voorbeeld.com)
  4. Voer de sitemap-URL in het tekstvak ‘Een sitemap zoeken’ in (voorbeeld.wordpress.com/sitemap.xml of voorbeeld.com/sitemap.xml) en klik op Toevoegen.
  5. Kopieer de code van de meta-tag die er ongeveer zo uitziet:
  6. Laat de huidige verificatiepagina geopend en ga in een nieuw tabblad of venster op je site naar Gereedschap → Marketing → Verkeer.
  7. Blader naar beneden en plak de code in het veld Bing onder het gedeelte Services voor siteverificatie.
    Bezoekers Bing
  8. Klik op Sla instellingen op bovenaan het gedeelte Services voor siteverificatie.
  9. Keer terug naar de verificatiepagina van Bing en klik vervolgens op Verifiëren.

↑ Inhoudsopgave ↑

Pinterest Site Verification

1. Log in op http://pinterest.com/ met je Pinterest-account.
  2. Ga naar Instellingen wijzigen en klik op het tabblad Claimen .
  3. Voer het adres van je Website in als je dit nog niet hebt gedaan.
  4. Klik op de knopClaimen.
  5. Selecteer de optie HTML-tag toevoegen en kopieer de meta-tag die er ongeveer zo uitziet:
  6. Laat de huidige verificatiepagina geopend en ga in een nieuw tabblad of venster op je site naar Gereedschap → Marketing → Verkeer.
  7. Blader naar beneden en plak de code in het veld Pinterest onder het gedeelte Services voor siteverificatie.
    Bezoekers Pinterest
  8. Klik op Sla instellingen op bovenaan het gedeelte Services voor siteverificatie.
  9. Keer terug naar de verificatiepagina van Pinterest en klik op Volgende en vervolgens op Verzenden in het venster Insturen ter beoordeling.

↑ Inhoudsopgave ↑

Yandex Site Verification

1. Log in of meld je aan via https://webmaster.yandex.com/.
  2. Zodra je bent ingelogd, klik je op Site toevoegen onder het kopje webmaster.
  3. Scrol naar beneden en voer het adres (URL) van je Website in als je dit nog niet hebt gedaan.
  4. Klik op de knop Toevoegen.
  5. Bij de volgende stap (verificatie), klik je op het tabblad genaamd meta-tag
  6. Kopieer de meta-tag die er ongeveer zo uitziet:
  7. Laat de huidige verificatiepagina geopend en ga in een nieuw tabblad of venster op je site naar Gereedschap → Marketing → Verkeer.
  8. Blader naar beneden en plak de code in het veld Yandex onder het gedeelte Services voor siteverificatie.
    Bezoekers Yandex

9. Klik op Sla instellingen op bovenaan het gedeelte Services voor siteverificatie.
  10. Keer terug naar de verificatiepagina en klik op de knop Controleren.

↑ Inhoudsopgave ↑

Je domein door middel van DNS-records verifiëren met Google

In sommige gevallen moet je mogelijk een DNS-record, meestal een TXT-record, gebruiken om je domeinnaam met Google te verifiëren.

Deze stappen kun je alleen uitvoeren als je een eigen domeinnaam hebt. Als je het WordPress.com-siteadres gebruikt, kun je voor de meeste diensten van Google de optie met de meta-tag gebruiken.

Selecteer in het gedeelte Eigendom verifiëren van Google het propertytype Domein of de optie Domeinnaamprovider. Klik hier voor stapsgewijze instructies van Google.

Google - Domein verifiëren met DNS
Domein verifiëren met DNS-record

Kopieer de TXT-record van stap 2 van de pagina Domeineigendom verifiëren met een DNS-record van Google.

Ga in je WordPress.com-account naar Domeinen → [yourgroovydomain.com] → Naamservers en DNS → DNS-records en voeg een nieuwe record toe.

Wijzig het vervolgkeuzemenu Type naar TXT, laad het veld Subdomein leeg en plak de van Google gekopieerde TXT-record in het veld Tekst. Klik op Nieuwe DNS-record toevoegen en klaar is Kees!

DNS voor het verifiëren van het domein met Google
Voeg je TXT-record toe voor verificatie van je domein met Google.

Het kan maximaal 72 uur duren tot Google je domein heeft geverifieerd.