Bezoekersaantallen, Sociale hulpmiddelen

Webmaster-tools

WordPress.com beschikt over geïntegreerde statistieken waarmee je veel informatie kunt verkrijgen over je bezoekersaantallen, maar als je dol bent op statistieken en je niet genoeg informatie kunt krijgen over hoe mensen je site vinden, bieden sommige zoekmachines en socialmediasites aanvullende ‘webmaster-tools’.

De Search Console van Google (eerder nog Webmaster Tools) geeft je bijvoorbeeld aanvullende informatie over statistische gegevens over je bezoekers, zoals hoeveel mensen je site bereiken via Google-zoekopdrachten, waar je bezoekers vandaan komen en hoeveel bezoekers een specifiek bericht of een specifieke pagina hebben bekeken. Je kunt ook inzien hoeveel afzonderlijke URL’s je site in totaal heeft die door Google zijn geïndexeerd, welke trefwoorden het belangrijkst zijn voor je site en overige informatie over hoe Google je site indexeert.

Denk eraan dat het verifiëren van je site om de webmaster-tools te gebruiken niet noodzakelijk is om je site te laten indexeren door Google, Bing of een andere zoekmachine. WordPress.com regelt het indexeren van je site en zorgt voor alle noodzakelijke SEO zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen (behalve bloggen)! Dit is gewoon een extra stap die je kunt nemen als je meer interessante informatie wilt verzamelen over de bezoekers van je site.

Voor de meeste sites geldt dat je normaal gesproken een verborgen ‘meta-tag’ moet toevoegen aan je pagina om de site te laten verifiëren voor webmaster-tools. Aangezien je de thema-bestanden van je site op WordPress.com niet kunt bewerken, bieden we aanvullende tools om dit eenvoudiger te maken.

Als je meerdere domeinnamen hebt die naar dezelfde site verwijzen, raden we je aan het primaire domein te laten verifiëren.

Je vindt alle verificatieservices van je site via Instellingen →Bezoekers .

Screen Shot 2017-03-22 at 1:53 PM

Bekijk hier de instructies over hoe je je WordPress.com-site verifieert bij elke service:

Google Search Console

(als je een aangepast domein hebt, kun je je ook door Google laten verifiëren door aangepaste DNS-gegevens in te stellen)

Log eerst in op http://g.co/SearchConsole met je Google-account. Op de pagina ‘Welkom bij Search Console’ voer je je blogadres in (voorafgegaan door  https:// ) in het veld ‘Website‘.

googlewebmaster1Klik vervolgens op de knop ‘Een eigenschap toevoegen‘. Je ziet nu twee tabbladen: ‘Aanbevolen methode’ en ‘Alternatieve methodes’. Om de Google Search Console te gebruiken in combinatie met je WordPress.com-site, kies je voor ‘Alternatieve methodes‘.

googlewebmaster2

Selecteer de optie ‘HTML-tag‘ om door te gaan.

googlewebmaster3

Je ziet vervolgens een regel HTML-code die lijkt op ‘<meta name=”google-site-verification” content=”rc2RXSkjV5rz9P2s2hTwdDsnwTu4tD-gmruKUrqBGjs” />’. Kopieer de gehele code. Laat de verificatiepagina die je momenteel bekijkt openstaan en open de pagina ‘Instellingen‘ van je blog in een nieuw tabblad of venster.

googlewebmaster4 Klik op het tabblad Bezoekers en plak de code die je hebt gekopieerd in het veld Google onder het gedeelte Verificatieservices van je site. Vergeet niet om op Instellingen opslaan te klikken zodra je de code hebt geplakt.

Bezoekers Google

Keer terug naar de verificatiepagina van Google Search Console en klik op ‘Verifiëren‘.

googlewebmaster6

↑ Inhoudsopgave ↑

Bing Webmaster Center

1. Log in op http://www.bing.com/webmaster met je Live!-account.
  2. Klik op Een site toevoegen.
  3. Voer de URL van je blog in het URL-tekstvak in (voorbeeld.wordpress.com of voorbeeld.com)
  4. Voer de sitemap-URL in het tekstvak ‘Een sitemap zoeken’ in (voorbeeld.wordpress.com/sitemap.xml of voorbeeld.com/sitemap.xml) en klik op Toevoegen.
  5. Kopieer de code van de meta-tag die er ongeveer zo uitziet:
    <meta name='msvalidate.01' content='12C1203B5086AECE94EB3A3D9830B2E'>
  6. Laat de verificatiepagina openstaan en ga naar de pagina Instellingen van je blog. (in een nieuw tabblad/venster).
  7. Klik op het tabblad Bezoekers en plak de code in het veld Bing onder het gedeelte Verificatieservices van je site.
    Bezoekers Bing
  8. Klik op Instellingen opslaan bovenaan het gedeelte Verificatie-instellingen site.
  9. Keer terug naar de verificatiepagina van Bing en klik vervolgens op Verifiëren.

↑ Inhoudsopgave ↑

Pinterest Site Verification

1. Log in op http://pinterest.com/ met je Pinterest-account.
  2. Ga naar Instellingen en klik op het tabblad Profiel
  3. Voer het adres van je Website in als je dit nog niet hebt gedaan.
  4. Klik op de knop Website bevestigen.
  5. Kopieer op de volgende pagina de meta-tag die er als volgt uitziet:
    <meta name="p:domain_verify" content="90b0c9e0e9ce97cc165c42c4663542beb"/>
  6. Laat de verificatiepagina openstaan en ga naar de pagina Instellingen van je blog (in een nieuw tabblad/venster).
  7. Klik op het tabblad Bezoekers en plak de code in het veld Pinterest onder het gedeelte Verificatieservices van je site.
    Bezoekers Pinterest
  8. Klik op Instellingen opslaan bovenaan het gedeelte Verificatie-instellingen site.
  9. Keer terug naar de verificatiepagina van Pinterest en klik vervolgens op Voltooien.

↑ Inhoudsopgave ↑

Yandex-siteverificatie

1. Log in of meld je aan via https://webmaster.yandex.com/.
  2. Zodra je bent ingelogd, klik je op Site toevoegen onder het kopje webmaster.
  3. Scrol naar beneden en voer het adres (URL) van je Website in als je dit nog niet hebt gedaan.
  4. Klik op de knop Toevoegen.
  5. Bij de volgende stap (verificatie), klik je op het tabblad genaamd meta-tag
  6. Kopieer de meta-tag die er ongeveer zo uitziet:
    <meta name='yandex-verification' content='506a386529f57a53' />
  7. Laat de verificatiepagina openstaan en ga naar de pagina Instellingen van je blog (in een nieuw tabblad/venster).
  8. Klik op het tabblad Bezoekers en plak de code in het veld Yandex onder het gedeelte Verificatieservices van je site.
    Bezoekers Yandex
  9. Klik op Instellingen opslaan bovenaan het gedeelte Verificatie-instellingen site.
  10. Keer terug naar de verificatiepagina en klik op de knop Controleren.