Thema’s

Overzicht

Een thema bepaalt het algemene design en de weergave van je site, zoals de lay-out van de pagina, de locatie van de widgets en de standaardkeuze voor je lettertype en kleuren. WordPress.com heeft een breed aanbod aan thema’s waar je uit kunt kiezen in de Themashowcase waarin elk thema een pagina ‘Over’ heeft met functies en instructies. Er worden altijd nieuwe thema’s toegevoegd, dus blijf op zoek gaan naar nieuwe ontwerpen: je kunt je thema zo vaak wijzigen als je wilt.

Dit is een voorbeeld van het thema Edda:

Thema Edda

↑ Inhoudsopgave ↑

Een thema activeren

Om een thema te activeren, ga je in het dashboard van een site naar Mijn sites  Thema’s of de Themashowcase. Klik op de drie puntjes aan de rechterkant van de naam van het thema en vervolgens op Activeren.

Het actieve thema wordt bovenaan Mijn sites  Thema’s weergegeven.

Het actieve thema is McKinley

Denk eraan dat het momenteel geselecteerde thema niet wordt weergegeven in de resultaten wanneer je naar andere thema’s zoekt.

↑ Inhoudsopgave ↑

Door thema's bladeren

Om alle beschikbare 290-thema’s te bekijken, ga je naar de menu-optie Themashowcase of Mijn sites  Thema’s in het dashboard van je site.

Je kunt thema’s sorteren door op de links voor Trending, Populair en Nieuwste te kiezen bovenaan de pagina en deze resultaten vervolgens filteren op Gratis of Premium.

Aanvullende filters zijn beschikbaar in de Themashowcase voor populaire soorten thema’s, zoals fotografie, eten, muziek, portfolio, zakelijk en meer. Je kunt ook op functie filteren, zoals Aangepaste koptekst of Berichtslider, of op lay-out, kleur of prijs.

↑ Inhoudsopgave ↑

Naar thema's zoeken

Op zoek naar een bepaald thema of een specifieke functie? Voer je trefwoord in het zoekvak in en je krijgt thema’s te zien die overeenkomen met je zoekopdracht.

De zoekopdracht wordt in realtime uitgevoerd en met het getal wordt het aantal thema’s weergegeven dat overeenkomt met je zoekcriteria. Denk eraan dat de zoekresultaten worden gesorteerd op basis van je weergavemodus, zoals Trending.

↑ Inhoudsopgave ↑

Themavoorbeeld bekijken

Om een themavoorbeeld te bekijken voordat je het thema activeert, ga je naar Mijn sites  → Thema’s. Klik op de drie puntjes aan de rechterkant van de naam van het thema en vervolgens op Proberen en aanpassen.

Deze actie leidt je naar het Aanpassingsmenu, waar je een live-voorbeeld van het thema in combinatie met je content kunt bekijken. Het is een geweldige manier om een thema te testen als je site al content bevat.

Je kunt omhoog en omlaag scrollen en zelfs door je blog klikken om een idee te krijgen van hoe het nieuwe thema werkt in combinatie met je content.

Als het resultaat je bevalt, klik je op de knop Opslaan en activeren of Aanschaffen in de hoek linksboven van het Aanpassingsmenu. Klik op de X in de hoek linksboven van het Aanpassingsmenu om terug te keren en verder te zoeken in de themashowcase voor een thema dat beter bij je past.

Thema opslaan en activeren

Je kunt het voorbeeld ook bekijken via de demonstratiesite van het thema. Je kunt de demonstratiesite bekijken via Mijn sites  Thema’s. Klik op de drie puntjes aan de rechterkant van de naam van het gewenste thema en vervolgens op Details. Vervolgens krijg je gedetailleerde informatie over dat thema te zien. Je kunt het thema uitproberen door op de knop Demo te klikken die rechtsboven in het scherm met details wordt weergegeven. De Themashowcase bevat ook directe links naar de demonstratiesite van elk thema.

Themafuncties

Door op de miniatuurweergave van een thema te klikken, wordt er een voorbeeld van dat thema in het aanpassingsmenu weergegeven. Als dit thema je bevalt, klik je op de knop Opslaan en activeren of Aanschaffen in de hoek linksboven van het Aanpassingsmenu. Klik op de X in de hoek linksboven van het Aanpassingsmenu om terug te keren en verder te zoeken naar een thema dat beter bij je site past.

Als je al zeker weet dat dit het thema is dat je wilt hebben, kun je op Opslaan en activeren of Aanschaffen klikken. Door een thema te activeren, wordt het standaard geactiveerd.

Het Edda-thema aanpassen

↑ Inhoudsopgave ↑

Sommige thema’s bevatten een of meerdere sidebars. Een sidebar is een gebied met secundaire content van je thema. Deze geeft je de mogelijkheid om widgets aan je site toe te voegen. Als je bijvoorbeeld een lijst met categorieën, social media-pictogrammen of contactgegevens aan je site wilt toevoegen, dan doe je dit via widgets in je sidebar.

Je zult zien dat sommige thema’s een paar standaard sidebar-onderdelen bevatten. Het Twenty Ten-thema bevat bijvoorbeeld een zoekbalk en een archieflijst als standaard sidebar-onderdelen. Je zult zien dat wanneer je naar Mijn sites  Aanpassen → Widgets  gaat, deze onderdelen NIET worden weergegeven bij je Huidige widgets.

Om deze sidebar-onderdelen te verwijderen, ga je naar Mijn sites  Aanpassen → Widgets en voeg je een of meer widgets toe aan het widget-gebied. Hierdoor worden alle sidebar-onderdelen vervangen door de widget(s) van je keuze. Als je de sidebar in deze thema’s volledig wilt verbergen, kun je een lege tekst-widget toevoegen aan de sidebar.

Op zoek naar meer widgets? We hebben ook een handleiding over hoe je widgets effectief gebruikt.

↑ Inhoudsopgave ↑

Premium-thema's

Naast onze vele gratis thema’s bieden we ook een assortiment met prachtige Premium-thema’s aan die rechtstreeks van de thema-auteurs interessante aanpassingsopties en exclusieve ondersteuning bevatten. Elk thema is zorgvuldig ontworpen om je te helpen bij het verspreiden van je ideeën aan de rest van de wereld.

Als je het leuk vindt om vaak van thema te wisselen of als je onbeperkte toegang wilt hebben tot de allernieuwste premium-thema’s, is een upgrade naar het Business abonnement misschien iets voor jou.

↑ Inhoudsopgave ↑

Van thema wisselen

Wanneer je van thema wisselt, behoud je bijna alles. Je berichten, pagina’s, media, blogroll en al je content blijven bij je.

Wanneer je een nieuw thema gebruikt, zijn er wat dingen die je daarna wilt controleren:

Aanpasbare menu’s

Je zult aanpasbare menu’s opnieuw moeten toewijzen aan de locaties waar je ze wilt hebben in het nieuwe thema. Elk thema ondersteunt een andere locatie, afhankelijk van het thema.

Widgets

Je zult je widgets op de juiste widget-locatie moeten plaatsen. Net zoals het geval is bij aanpasbare menu’s, ondersteunt elk thema een andere locatie, afhankelijk van het thema.

Aangepaste CSS

Het enige dat niet met je mee verhuist, is je Aangepaste CSS, omdat die thema-specifiek is. Je vindt je vorige CSS onder de CSS-revisielink in Mijn sites  Aanpassen → CSS.

Verouderde premium-thema’s

Wanneer je een premium-thema selecteert, blijft het normaal gesproken beschikbaar zolang de blog bestaat. Soms kunnen we er echter voor kiezen om een premium-thema te verwijderen omdat het visueel of functioneel gezien gedateerd is. Als dat gebeurt, kun je het thema zo lang als je wilt blijven gebruiken, maar zodra je overschakelt naar een ander thema, kun je het thema niet meer terugkrijgen. We kunnen je altijd helpen om een nieuwe en beter thema voor je site te vinden.

↑ Inhoudsopgave ↑

Aangepaste thema's uploaden

Gebruikers met een Business abonnement kunnen thema’s van derden of aangepaste thema’s naar hun website uploaden met behulp van het tabblad Weergave. Meer informatie.

Gebruikers van een Premium, Persoonlijk en Altijd gratis abonnement kunnen een toepasselijk thema kiezen uit onze huidige themacollectie. Je kunt de collectie doorzoeken voor specifieke functies om het thema te vinden dat het  beste bij je site past.

↑ Inhoudsopgave ↑

Thema's bewerken

WordPress.com biedt geen mogelijkheid om thema-bestanden rechtstreeks aan te passen, maar je kunt wel wijzigingen aanbrengen aan een thema door CSS toe te voegen als je je op WordPress.com Premium of WordPress.com Business abonneert. In beide abonnementen is de functie Aangepast ontwerp inbegrepen. Aangepast ontwerp bevat ook aangepaste lettertypes en kleuren, waarmee je je gehele kleurenpalet en lettertype-selectie in een paar stappen kunt wijzigen, zonder dat je hoeft te coderen.

Je hoeft geen verstand te hebben van coderen om de lettertypes of kleuren te wijzigen met de geïntegreerde tools, maar je moet wel een beetje begrijpen hoe CSS werkt om wijzigingen aan te brengen met de CSS Editor. Ons ondersteuningsteam kan je helpen aan de slag te gaan via het CSS Customization-forum. We geven je ook links naar tips, instructievideo’s en boeken op onze Custom CSS-pagina.

Onthoud dat je voor Aangepast ontwerp geen core PHP- of sjabloonbestanden hoeft te wijzigen. Meer informatie.

↑ Inhoudsopgave ↑

Browser-ondersteuning

Thema’s op WordPress.com ondersteunen de nieuwste twee versies van browsers, zoals vermeld op Browse Happy:

• Firefox
  • Chrome
  • Edge
  • Internet Explorer (alleen 11)
  • Safari
  • Opera