Thema’s

Inhoudsopgave

Wat is een thema?
Thema’s bekijken
Een thema zoeken
Thema-menu
Voorbeeldweergave van een thema bekijken
Een thema activeren
Premium-thema’s
Video – Van thema wisselen
Mijn content en van thema wisselen
Themafuncties
Sidebars en voetteksten
Paginasjablonen
Mijn thema lijkt niet op de demo
Aangepaste of externe thema’s uploaden
Browser-ondersteuning

Wat is een thema?

Een thema is de volledige ‘look and feel’ van je site. Een thema bepaalt niet alleen waar menu’s en widgets verschijnen op je site, maar ook het kleurenschema en de standaard lay-out van pagina’s en berichten.

De thema-galerij
Themavoorbeelden in onze themashowcase

↑ Inhoudsopgave ↑

Thema's weergeven

We beschikken over een themashowcase met maar liefst 0 verschillende ontwerpen, lay-outs en kleurenschema’s, zodat je de site van je dromen kan bouwen.

1. Klik op Mijn site(s).
  2. Blader naar beneden en vouw Ontwerpen uit.
  3. Klik op de knop Thema’s.

↑ Inhoudsopgave ↑

Een thema zoeken

Met 300 beschikbare thema’s wil je de lijst met thema’s waarschijnlijk beperken tot specifieke functies of trefwoorden.

Thema's - Zoeken en filteren

Op zoek naar een bepaald thema of een specifieke functie? Voer je trefwoord in het zoekvak in en je krijgt thema’s te zien die overeenkomen met je zoekopdracht.

Klik op Gratis om te filteren op de thema’s die op alle sites kunnen worden gebruikt of klik op Premium om te filteren op thema’s die zijn inbegrepen bij het Premium abonnement of hoger. Premium-thema’s kunnen ook afzonderlijk worden aangeschaft voor een site die niet gebruikmaakt van een Premium abonnement of hoger.

Je kunt de resultaten nog verder verfijnen op basis van functie, lay-out, kolommen, onderwerpen en stijl van de thema’s.

Thema's filteren
  • Functie – themafuncties, zoals Vast menu, Aangepaste kopteksten en Winkel
  • Lay-out – vast, beweeglijk, raster of responsieve lay-outs
  • Kolommen – het aantal kolommen in het thema, of de sidebar links of rechts gepositioneerd is
  • Onderwerp – bijvoorbeeld Kunst, Zakelijk, Aankondiging, Fotografie
  • Stijl – filter voor een strakke, speelse, eenvoudige, moderne, elegante stijl, of voor andere stijlen

↑ Inhoudsopgave ↑

Thema-menu

Elk themaminiatuur heeft een menu met extra opties.

Thema's - Thema-menu GIF

↑ Inhoudsopgave ↑

Een themavoorbeeld bekijken

De voorbeeldweergave van een thema is een uitstekende manier om te zien hoe een thema eruitziet op je site met daarop je content.

Het thema-menu
  1. Klik in het menu Mijn site op de knop Thema’s.
  2. Naast de naam van het thema, net onder de thema-miniatuur, staat bij elk thema een menu.
  3. Klik op de drie puntjes om het menu uit te vouwen.
  4. Klik op Uitproberen en aanpassen.
  5. Je wordt nu naar het Aanpassingsmenu geleid.

In het Aanpassingsmenu kun je een live-voorbeeld van het thema in combinatie met je content bekijken. Het is een geweldige manier om een thema te testen als je site al content bevat.

Je kunt omhoog en omlaag scrollen en door je blog klikken om een idee te krijgen van hoe het nieuwe thema werkt in combinatie met je content.

Thema's - Activeren en publiceren
Als je het uitgeprobeerde thema wilt gaan gebruiken op je site, klik dan op Activeren en publiceren.

Wil je een ander thema uitproberen? Klik dan op de X in de hoek linksboven van het Aanpassingsmenu om terug te keren en verder te zoeken in de themashowcase naar een thema dat beter bij je past.

↑ Inhoudsopgave ↑

Een thema activeren

Zodra je een thema hebt geactiveerd, is dit thema toegepast op je actieve site. Je content blijft hetzelfde, alleen de lay-out verandert.

Het thema-menu
  1. Ga vanuit het menu Mijn site naar Ontwerpen → Thema’s.
  2. Naast de naam van het thema, net onder de thema-miniatuur, staat bij elk thema een menu.
  3. Klik op de drie puntjes om het menu uit te vouwen.
  4. Klik op Activeren om het thema te activeren.

Als je een thema activeert, kan het zo zijn dat het thema niet exact op de demo lijkt. Gebruik de optie Informatie in de Themashowcase om de instructies voor het namaken van de demo-opmaak van het thema te openen.

↑ Inhoudsopgave ↑

Premium-thema's

Naast onze vele gratis thema’s bieden we ook een assortiment met prachtige Premium-thema’s aan die rechtstreeks van de thema-auteurs interessante aanpassingsopties en exclusieve ondersteuning bevatten. Elk thema is zorgvuldig ontworpen om je te helpen bij het verspreiden van je ideeën aan de rest van de wereld.

Abonnees met het WordPress.com Persoonlijk abonnement kunnen een premium-thema voor hun site kopen en gebruiken. Abonnees met het Premium abonnement of hoger hebben onbeperkt toegang tot alle premium-thema’s.

↑ Inhoudsopgave ↑

Video - Van thema wisselen

↑ Inhoudsopgave ↑

Mijn content en van thema wisselen

Wanneer je van thema wisselt, behoud je bijna alles. Je berichten, pagina’s, media, blogroll en al je content blijven bij je.

Wanneer je een nieuw thema gebruikt, zijn er wat dingen die je daarna wilt controleren:

Aanpasbare menu’s

Je zult aanpasbare menu’s opnieuw moeten toewijzen aan de locaties waar je ze wilt hebben in het nieuwe thema. Elk thema ondersteunt een andere locatie, afhankelijk van het thema.

Widgets

Je zult je widgets op de juiste widget-locatie moeten plaatsen. Net zoals het geval is bij aanpasbare menu’s, ondersteunt elk thema een andere locatie, afhankelijk van het thema.

Aangepaste CSS

Het enige dat niet met je mee verhuist, is je Aangepaste CSS, omdat die thema-specifiek is. Je vindt je vorige CSS onder de CSS-revisielink in Mijn sites → Ontwerpen Aanpassen → CSS.

Aangepaste CSS is een functie van het WordPress.com Premium abonnement of hoger.

Verouderde premium-thema’s

Wanneer je een premium-thema selecteert, blijft dit thema normaal gesproken beschikbaar zolang je site of blog bestaat.

Zo nu en dan verwijderen we thema’s, omdat updates in de online technologie ervoor zorgen dat thema’s zowel visueel als functioneel verouderd raken. Wanneer een thema verouderd raakt, kun je het nog zo lang je wilt blijven gebruiken. Als je echter overstapt naar een ander thema, kun je het verouderde thema niet opnieuw instellen.

We kunnen je altijd helpen om een nieuw en beter thema voor je site te vinden

Als je een verouderd thema hebt en ervoor kiest om je site te upgraden naar het WordPress.com Business abonnement of hoger met plugins en aangepaste thema’s, dan kan het ontwerp van het verouderde thema veranderen naar een nieuwer thema. Op deze manier kan je thema geen problemen veroorzaken in combinatie met je plugins.

↑ Inhoudsopgave ↑

Themafuncties

Elk thema heeft verschillende functies. Met sommige functies kun je aanbevolen contentgebieden op je homepage instellen. Andere thema’s beschikken over een sidebar aan de linker- of rechterkant van de pagina. De demo is een uitstekende manier om te zien wat een thema allemaal te bieden heeft.

↑ Inhoudsopgave ↑

Sidebars en voetteksten kunnen worden bewerkt via Ontwerpen → Aanpassen → Widgets. Elk thema beschikt over verschillende weergaveopties voor widgets in je sidebar of voettekst.

Dit biedt je de mogelijkheid om widgets aan je site toe te voegen. Als je bijvoorbeeld een lijst met categorieën, socialmedia-pictogrammen of contactgegevens aan je site wilt toevoegen, dan doe je dit door widgets aan je sidebar of voettekst toe te voegen.

Op zoek naar meer widgets? We hebben ook een handleiding over hoe je widgets effectief gebruikt.

↑ Inhoudsopgave ↑

Paginasjablonen

Sommige thema’s hebben verschillende paginasjablonen. Paginasjablonen veranderen de lay-out van een specifieke pagina. Het thema Maisha heeft bijvoorbeeld een specifieke sjabloon voor de startpagina.

Als het thema dat je gekozen hebt paginasjablonen bevat, kun je deze op de volgende manier gebruiken :

1. Bewerk de pagina of het bericht waarop je de sjabloon wilt toepassen.
  2. Klik op het instellingenpictogram aan de rechterkant om het Documentmenu te openen.
  3. Ga naar Pagina-eigenschappen of Berichteigenschappen.
  4. Selecteer de Sjabloon uit het vervolgkeuzemenu.
  5. Klik op Bijwerken om de nieuwe paginasjabloon toe te passen.
Paginasjablonen voor thema's

↑ Inhoudsopgave ↑

Mijn thema lijkt niet op de demo

Veel thema’s hebben extra aanpassingen nodig om overeen te komen met de demo. Elk thema beschikt over een informatiegedeelte waarop instructies beschreven staan voor het instellen van de themafuncties in het Aanpassingsmenu.

Thema's - Informatie voor huidig thema
  1. Ga naar Mijn site → Ontwerpen Thema’s
  2. Klik op Informatie bij je huidige thema, of klik op Informatie bij een thema-miniatuur, of Informatie/Instellen vanuit het menu van de thema-miniatuur.
  3. Bij zowel Overzicht als Instellen vind je instructiegedeeltes over hoe je de functies van een thema kunt instellen.

Voorbeeld: Het thema Affinity maakt gebruik van een aantal startpagina’s en Uitgelichte afbeeldingen.

In het gedeelte Overzicht of Instellen staat beschreven hoe je deze pagina’s en afbeeldingen op de juiste manier kunt instellen.

Thema's - Instellingsinstructies Affinity
Thema's - Informatie over miniatuur
Thema's - Instellen

↑ Inhoudsopgave ↑

Een aangepast of extern thema uploaden

Abonnees met het WordPress.com Business abonnement kunnen externe of aangepaste thema’s uploaden naar hun website. Om een extern thema met het Business abonnement te uploaden, doe je het volgende:

1. Ga naar Mijn site.
  2. Ga naar Ontwerpen → Thema’s.
  3. Klik op de knop Thema uploaden onder de filters voor thema’s.

Thema's - Een aangepast thema uploaden

Open deze link voor stapsgewijze instructies over het uploaden van thema’s die door derden zijn ontwikkeld.

Aangepaste thema’s uploaden en instellen

↑ Inhoudsopgave ↑

Browser-ondersteuning

Thema’s op WordPress.com ondersteunen de nieuwste twee versies van browsers, zoals vermeld op Browse Happy:

• Firefox
  • Chrome
  • Edge
  • Internet Explorer (alleen 11)
  • Safari
  • Opera