Publiceer je vanaf een zelf-gehoste WordPress-site?

Welkom bij WordPress.com! Goed je te zien.

In dit ondersteuningsdocument begeleiden we je bij het migreren van content van een zelf-gehoste versie van WordPress.org naar WordPress.com. Weet je niet zeker wat het verschil is? Bekijk dan dit ondersteuningsdocument.

Inhoudsopgave

Je content naar je WordPress.com-site migreren
Je domein koppelen
Een opmerking over permalinks
Je Jetpack-statistieken en -abonnees verplaatsen
Je thema instellen
Maak verbinding met je andere sociale netwerken
Leer meer over de blokeditor
Communiceer met de WordPress.com-community

Bepaalde instructies in deze handleiding verwijzen naar het dashboard WP Admin. Je kunt dit dashboard openen door /wp-admin toe te voegen aan het einde van de URL van je site (bijv.: voorbeeld.wordpress.com/wp-admin)

Je content naar je WordPress.com-site migreren

Tijdens het migratieproces wordt de volgende content naar je WordPress.com-site gemigreerd:

• Berichten
  • Pagina’s
  • Commentaar
  • Tags en categorieën
  • Foto’s en andere ingesloten media

Importeer je content als volgt:

• Genereer een exportbestand van je zelf-gehoste WordPress-site. Log in op het dashboard van die site, ga naar Gereedschap Exporteren, en volg de instructies om je exportbestand te downloaden.
  • Houd de oude site actief tot alle content is geïmporteerd.
  • Log in op je WordPress.com-account.
  • Ga naar Mijn sitesGereedschapImporteren.
  • Selecteer Importeren starten naast de WordPress-optie:
Importeren van zelf-gehoste site

Je import is exclusief thema, plug-ins, aangepast domein en persoonlijke gebruikersinstellingen. Deze kun je hieronder instellen.

• Upload het .xml-importbestand die je van de oude site hebt verkregen.
  • Zodra de importeur het geüploade bestand heeft verwerkt, klik je op de knop Importeren starten.
  • Voordat het importproces wordt gestart, wordt je gevraagd de auteurs van de geïmporteerde items opnieuw toe te wijzen aan een bestaande gebruiker op de nieuwe site.
    • Als je content importeert van een site met meerdere auteurs, is het een goed idee om de profielen voor deze gebruikers eerst op je nieuwe site aan te maken.

↑ Inhoudsopgave ↑

Je domein koppelen

Elk van onze abonnementen bevat de mogelijkheid om je aangepaste domein te koppelen, door een nieuw domein te registeren (gratis inbegrepen voor een jaar) of een domein dat je al bezit te gebruiken.

Als je het domein wilt gebruiken dat je op je vorige site ook gebruikte, heb je twee opties:

• Het domein toewijzen (zodat het bij de huidige registrar geregistreerd blijft, maar naar je nieuwe site verwijst)
  • Het domein overdragen (zodat WordPress.com de nieuwe registrar is; in dit geval betaal je ons elk jaar om het domein te verlengen)

Je kunt hier meer informatie vinden over het toevoegen van domeinen.

↑ Inhoudsopgave ↑

Sites op WordPress.com gebruiken de volgende Permalink-structuur:

http://voorbeeld.com/2014/10/21/voorbeeldbericht/

Mogelijk is er een aangepaste permalink-structuur op je zelf-gehoste site die afwijkt van het bovenstaande. Over het algemeen probeert de WordPress-software de oude URL te koppelen aan de relevante URL op de gemigreerde site.

Bijvoorbeeld, de URL’s:

http://voorbeeld.com/21/10/2014/voorbeeldbericht/

http://voorbeeld.com/21/10/voorbeeldbericht/
http://voorbeeld.com/2014/voorbeeldbericht/

leiden allemaal tot de URL van WordPress.com:

http://voorbeeld.com/2014/10/21/voorbeeldbericht/

Zelfs als de volgende URL wordt gebruikt, word je naar de juiste URL geleid (ervan uitgaand dat er slechts één bericht is met ‘voorbeeldbericht’ in de URL op je WordPress.com site)

http://voorbeeld.com/voorbeeldbericht

Zo hoef je je geen zorgen te maken over defecte links van andere domeinen door verschillende permalink-structuren.

De enige uitzondering hierop is voor sites die een bericht-ID-structuur gebruiken, zoals:

http://voorbeeld.com/?p=1337

↑ Inhoudsopgave ↑

Je Jetpack-statistieken en -abonnees verplaatsen

Als je je statistieken en abonnees van je Jetpack-site wilt verplaatsen naar je WordPress.com-site, neem je contact op met Jetpack en vermeld je de URL’s van de sites die betrokken zijn bij de verplaatsing.

↑ Inhoudsopgave ↑

Je thema instellen

We hebben honderden thema’s op WordPress.com en voegen regelmatig nieuwe toe. Verken je opties in ons assortiment van thema’s. Bekijk dit ondersteuningsdocument voor meer informatie over het selecteren, bekijken en aanpassen van een nieuw thema.

Sites met ons WordPress.com Business-abonnement of hoger hebben de mogelijkheid om thema’s en plug-ins van derden te installeren. Als je het thema wilt gebruiken dat je op je oude site gebruikte, kun je dit met ons Business-abonnement uploaden, als we het niet in ons assortiment van thema’s aanbieden.

↑ Inhoudsopgave ↑

Maak verbinding met je andere sociale netwerken

WordPress.com bevat een hulpprogramma genaamd Publicize waarmee je berichten automatisch op Facebook,  TwitterTumblr en LinkedIn worden gedeeld; het is onderdeel van de Jetpack-plug-in, dus mogelijk heb je het al op je oude site gebruikt.

Om het in te schakelen, ga je naar Mijn sites → Marketing → Verbindingen. Klik op ‘Verbinden’ en volg de instructies om de verbinding goed te keuren:

Publicize-verbindingen

Als je tenminste één service hebt ingeschakeld, zie je Publicize-informatie wanneer je een nieuw bericht opstelt in je dashboard. Je kunt je afmelden voor de services van een bepaald bericht of een aangepast bericht toevoegen (de berichttitel is standaard). Krijg hier alle gegevens.

↑ Inhoudsopgave ↑

Leer meer over de blokeditor

Je bent misschien al bekend met onze nieuwe blokeditor. Als je het niet op je vorige zelf-gehoste site gebruikte, kun je dit ondersteuningsdocument bekijken om bepaalde functies te ontdekken.

↑ Inhoudsopgave ↑

Communiceer met de WordPress.com-community

Als je lid bent van WordPress.com krijg je twee geweldige functies voor de prijs van geen: je blog en je Reader, die alle WordPress.com-blogs samenbrengt op een eenvoudig te doorzoeken locatie. In de Reader kun je:

1. Goed leesvoer vinden.
  2. De blogs die je volgt bijhouden.
  3. Onderweg berichten plaatsen op je blog (zoals we net hebben gezien).

Geweldige verhalen ontdekken

Bekijk de speciaal geselecteerde content voor een snelstart op Discover.

Duik in het onbekende met de onderwerplijst in de Reader (de lijst van termen aan de rechterzijde) en zoek naar wat je wil lezen. We hebben de lijst vooraf gegenereerd met de populairste onderwerpen, maar je kunt onderwerpen toevoegen en verwijderen om naar eigen wens een lijst te maken.

Je kunt ook blogs volgen die niet van WordPress.com zijn. Klik op ‘Beheren’ naast ‘Gevolgde site’ en voer de URL in van de site die je wilt volgen.

De blogs die je volgt bijhouden

Als je een blog volgt, kun je beslissen hoe je nieuwe berichten wilt bekijken; ze worden allemaal verzameld op het tabblad ‘Gevolgde sites’ of je krijgt ze direct, dagelijks of maandelijks via e-mail. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor directe e-mails voor blogs die je graag leest, of voor dagelijkse e-mails voor blogs waarop meerdere keren per dag berichten worden geplaatst. Als je wilt veranderen of bijwerken hoe je e-mails ontvangt, ga je naar de pagina Gevolgde sites beheren en kies je de gewenste instellingen.