Terug naar Ondersteuning Account Je wachtwoord wijzigen of opnieuw instellen

Je wachtwoord wijzigen of opnieuw instellen

Je wachtwoord is de sleutel tot je WordPress.com-account. Of je je huidige wachtwoord nu wel of niet weet, deze handleiding helpt je bij het wijzigen van het wachtwoord dat je gebruikt om in te loggen op WordPress.com.

Je wachtwoord wijzigen

Als je al bent ingelogd en je je wachtwoord wilt wijzigen, volg dan de volgende stappen:

1. Ga naar je profiel op https://wordpress.com/me.
  2. Klik op ‘Beveiliging‘ aan de linkerkant.
  3. Klik op de optie ‘Wachtwoord‘.
  4. Voer je nieuwe wachtwoord in het vak in of klik op ‘Sterk wachtwoord genereren‘. Er wordt vervolgens een willekeurig, sterk wachtwoord aangemaakt. (Wees gerust, we slaan dit wachtwoord niet op en kunnen het op geen enkele manier inzien.)
Het wachtwoordscherm.
  1. Klik vervolgens op de knop ‘Wachtwoord opslaan‘ om je wachtwoord op bij te werken.

Een sterk wachtwoord maken

Het zwakste punt in elke beveiliging van je online accounts is normaal gesproken je wachtwoord. We doen er alles aan om dit te beschermen, maar als iemand anders je wachtwoord kent en je tweestapsverificatie niet hebt ingeschakeld, dan kunnen ze je account openen en wijzigingen aanbrengen aan je website.

Om dit scenario te voorkomen, moet je een sterk wachtwoord aanmaken dat moeilijk te raden of te hacken is. Lees de volgende tips en controleer je eigen wachtwoord goed. Als je het idee hebt dat je wachtwoord niet sterk genoeg is, raden we je sterk aan het te wijzigen.

Er zijn veel manieren waarop je een sterk wachtwoord kan generen, maar wachtwoordmanagers en wachtwoordzinnen zijn de beste. Kies degene die voor jou werkt en lees het overeenkomende gedeelte hieronder om erachter te komen hoe je aan de slag kan:

Beste methode: wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een softwaretoepassing op je computer of mobiele apparaat die sterke wachtwoorden genereert en ze in een beveiligde database opslaat. Je kan de database met één wachtwoordzin openen. De manager zal vervolgens automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord op het aanmeldingsformulier van de website invullen. Als je maar één wachtwoord hoeft te onthouden, kan je deze erg willekeurig en moeilijk maken.

Op deze manier hoef je je nooit meer zorgen te maken over het kiezen van een goed wachtwoord en het onthouden of invoeren ervan. Dit is de eenvoudigste en veiligste methode die tegenwoordig beschikbaar is en deze raden we dan ook sterk aan.

Er zijn veel verschillende managertoepassingen waaruit je kan kiezen. Kies de toepassing die je wilt gebruiken en installeer deze op je computer. Hier volgen een aantal algemene stappen, maar je kan ook de documentatie van de toepassing raadplegen voor meer informatie.

1. Kies een wachtwoordmanager.Een aantal populaire wachtwoordmanagers zijn:
    • Dashlane (closed source, gratis/commercieel)
    • KeePass (open source, gratis)
    • RoboForm (closed source, commercieel).
    • Je kan met behulp van je favoriete zoekmachine meer opties vinden.
  2. Installeer de toepassing op je computer.
  3. Installeer extensies of plug-ins voor de web browser(s) die je gebruikt.
  4. Maak een sterk hoofdwachtwoord waarmee je de wachtwoorddatabase kan openen. Zie het gedeelte wachtwoordzin van deze handleiding voor advies over hoe je dat kan doen.
  5. (Optioneel) Schrijf het hoofdwachtwoord op en bewaar het briefje op een veilige locatie, zoals een (gehuurde) kluis. Het is belangrijk dat je een back-up hebt in het geval dat je het vergeet.

Nu je je wachtwoordmanager hebt ingesteld, kan je beginnen met het generen van sterke wachtwoorden.Zoek het geïntegreerde hulpprogramma voor wachtwoordgeneratie van de wachtwoordmanager en stel deze zodanig in dat de wachtwoorden bestaan uit 30 tot 50 willekeurige tekens met een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

wachtwoordgenerator

Je wilt dat je wachtwoord er bijvoorbeeld als volgt uitziet: N9}>K!A8$6a23jk%sdf23)4Q[uRa~ds{234]sa+f423@

Dit ziet er intimiderend uit, maar onthoud dat je deze nooit hoeft te onthouden of hoeft in te voeren; je wachtwoordmanager vult je wachtwoorden automatisch in.

Goede methode: wachtwoordzin

Een wachtwoordzin lijkt op een wachtwoord, behalve dat deze bestaat uit een aantal willekeurige woorden in plaats van één woord. Bijvoorbeeld: kopie aangeven val helder.

Een van de belangrijkste factoren die bepaalt hoe sterk een wachtwoord is, is de lengte. Om deze reden zijn wachtwoordzinnen veel veiliger dan traditionele wachtwoorden. Daarnaast zijn ze ook nog eens veel makkelijker te onthouden en in te voeren.

Ze zijn niet zo sterk als wachtwoorden die door een wachtwoordmanager worden gegenereerd, maar ze vormen een goede optie wanneer je geen wachtwoordmanager wilt gebruiken.Daarnaast is een wachtwoordzin het beste wachtwoord voor het hoofdwachtwoord voor een wachtwoordmanager of voor het account voor je besturingssysteem, aangezien de wachtwoordmanager deze niet automatisch kan invoeren.

Wanneer je een wachtwoordzin maakt, volg je dezelfde regels als bij een traditioneel wachtwoord. Je hoeft de wachtwoordzin echter niet ingewikkeld te maken, aangezien de lengte voor genoeg beveiliging zorgt.

1. Kies vier willekeurige woorden. Je kan bijvoorbeeld de wachtwoordgenerator xkcd Passphrase Generator gebruiken, maar het is beter als je zelf een wachtwoordzin verzint.
  2. Indien gewenst kan je spaties tussen de woorden toevoegen.

Op dit moment zou je iets moeten hebben dat er als volgt uitziet: kopie aangeven val helder

Je kan het hierbij laten of je kan een aantal extra versterkingen toevoegen met behulp van de volgende stappen:

Het gebruikte voorbeeld ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit: Kopie aangeven 48 Val (#) helder

Doe de volgende dingen niet:

Een vergeten wachtwoord opnieuw instellen

Het is erg belangrijk dat je je wachtwoord geheimhoudt en onthoudt, maar het kan gebeuren dat je het gewoon vergeten bent. Volg de volgende stappen om je wachtwoord opnieuw in te stellen als je het bent vergeten:

1. Ga naar WordPress.com en klik op de knop ‘Inloggen‘.
  2. Probeer in te loggen met alle mogelijke combinaties van e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden die je hebt gebruikt.
  3. Als je niet kan inloggen, klik je op de link ‘Wachtwoord vergeten?’ onderaan het scherm. Je kan ook op deze link om naar de pagina Wachtwoord vergeten te gaan.
  4. Voer je gebruikersnaam of e-mailadres voor WordPress.com in het tekstvak in en klik op de knop ‘Nieuw wachtwoord opvragen‘:
Schermafbeelding van het formulier Wachtwoord vergeten
Het formulier Wachtwoord vergeten
  1. Binnen enkele ogenblikken sturen we een e-mail naar het e-mailadres van je account en een sms-bericht naar het sms-nummer voor herstel (indien je er een hebt opgegeven):
    • Controleer je postvak IN en klik op de knop ‘Wachtwoord opnieuw instellen‘ om een nieuw wachtwoord voor je account aan te maken:De e-mail voor wachtwoordherstel.
    • Als je een sms-nummer voor herstel hebt opgegeven, controleer dan je telefoon op een sms-bericht met een code van WordPress.com. Voer deze code in op WordPress.com en maak vervolgens een nieuw wachtwoord voor je account aan wanneer dit wordt gevraagd.
  2. Voortaan kan je dan op je account inloggen met je nieuwe wachtwoord.

Als je nog steeds niet kan inloggen, ga dan naar onze Gids voor accountherstel voor stappen die je kan nemen om de toegang tot je account te herstellen.

Inloggen zonder wachtwoord

We bieden inloglinks voor een gebruiksvriendelijke en veilige methode om je aan te melden bij WordPress.com zonder dat je je wachtwoord hoeft in te voeren:

1. Ga naar WordPress.com en klik op de knop ‘Inloggen‘.
  2. Scrol naar beneden en klik op de optie ‘Stuur me een e-mail met een link om in te loggen‘.
  3. Voer het e-mailadres of de gebruikersnaam van het account in het vak in.
  4. Klik op de knop ‘Link sturen‘.
  5. Wacht even tot er een e-mail in je inbox verschijnt met een magische inloglink om op te klikken.
  6. Klik op de link en je wordt ingelogd op je WordPress.com-account.

Uitloggen bij WordPress.com

Je kan je WordPress.com-account beschermen door je af te melden nadat je aan je site hebt gewerkt. Om uit te loggen bij een WordPress.com-account:

1. Ga naar je profiel op https://wordpress.com/me.
  2. Klik op de knop ‘Uitloggen‘:
Een pijl die naar de knop Uitloggen wijst.