Pagina’s »Een statische homepage instellen (startpagina)

Een statische homepage is als het ware de voordeur van je site. Je homepage is standaard je blog, maar je kunt deze wijzigen naar elke pagina die je hebt aangemaakt!

Inhoudsopgave

Video – Een statische homepage configureren
1: Een ‘homepage’ maken
2: Een statische startpagina instellen
3. Maak een blogpagina (optioneel)
4: Een aangepast menu maken
Extra aanpassingen
Homepage-sjablonen en jouw thema

Video - Een statische homepage configureren

↑ Inhoudsopgave ↑

1: Een 'homepage' maken

1. Ga naar Mijn site.
  2. Klik op Toevoegen in het gedeelte Site-pagina’s.
    Nieuwe pagina toevoegen
  3. Ontwerp en publiceer je nieuwe pagina.
    Pagina publiceren

Wanneer je nog geen pagina’s hebt gepubliceerd, beschik je niet over de optie ‘Homepage-instellingen’ die beschreven staat in de volgende stap.

Je kunt je site op privé zetten en je pagina’s nog steeds publiceren. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat personen je site kunnen bekijken en de pagina die je net hebt gepubliceerd.

↑ Inhoudsopgave ↑

2: Een statische startpagina instellen

1. Klik op Mijn site.
  2. Scrol naar Aanpassen.
  3. Zoek de optie Homepage-instellingen.
  4. Selecteer de optie Een statische pagina en kies vervolgens je nieuwe pagina uit de vervolgkeuzelijst Homepage.

In de voorbeeldweergave wordt nu je zojuist geselecteerde pagina als de startpagina van je site weergegeven.

Klik op de knop Publiceren om je homepage-instellingen op te slaan.

↑ Inhoudsopgave ↑

3. Maak een blogpagina (optioneel)

Als je er nog steeds over nadenkt om een blog te beginnen, kun je een losse pagina instellen waarop je blogberichten te zien zijn.

Onthoud dat je site gepubliceerd moet zijn voordat deze zichtbaar is in de vervolgkeuzelijst van de pagina Berichten.

1. Een sitepagina aanmaken. Je kan deze pagina “Blog” noemen, of iets volledig anders.
  2. In het Aanpassen → Homepage-instellingen, kun je je nieuwe blogpagina selecteren op de pagina Berichten in het vervolgkeuzemenu.
  3. Publiceer je wijzigingen.

↑ Inhoudsopgave ↑

4: Een aangepast menu maken

Het is mogelijk dat je twee links naar ‘home’ in je sitemenu ziet of dat de pagina’s op je site niet worden weergegeven in de door jou gewenste volgorde.

Het goede nieuws is dat je een aangepast menu kunt maken voor je site in iedere indeling die je maar wilt. Volg hiervoor de stappen in onze Handleiding voor aangepaste menu’s.

↑ Inhoudsopgave ↑

Extra aanpassingen

Veel elementen op je statische homepage kunnen worden aangepast met Aangepaste CSS Geavanceerde thema-aanpassingen, waaronder CSS, zijn inbegrepen bij het WordPress.com Premium abonnement of hoger.

↑ Inhoudsopgave ↑

Homepage-sjablonen en jouw thema

Elk thema kan een andere homepage-opmaak hebben. Met de instructies die bij het thema horen, kun je de paginasjablonen veranderen of gedeeltes met aanbevolen inhoud instellen.

Bovendien hebben niet alle thema’s widgetgebieden in de sidebar op de homepage. Maak je geen zorgen. Als je een van deze thema’s kiest, verdwijnt de aangemaakte content in je sidebar niet. De sidebar wordt simpelweg niet weergegeven op de homepage.

De beste manier om te leren hoe je een homepage bij je thema kunt maken, is door de instructies in het Info-gedeelte van het thema te lezen in de Themashowcase.