Terug naar Ondersteuning Aan de slag Aan de slag met WordPress.com

Aan de slag met WordPress.com

Welkom op WordPress.com! Of je nu een blog wilt starten, een website wilt maken voor je kleine bedrijf of iets daartussenin: dit zijn een aantal basistechnieken die je kunt toepassen op elke site die je wilt maken.

Je kunt deze handleiding gebruiken om het volgende te leren:

De basisprincipes

Elke WordPress.com-site bestaat uit twee delen:

Content – de content op je site bestaat uit pagina’s, berichten en media. Je kunt pagina’s en berichten toevoegen of bewerken door in de linkerzijbalk van je sitedashboard naar Pagina’s of Berichten te gaan. Om wijzigingen aan te brengen gebruik je de Blok-editor.

Structuur – sitebrede wijzigingen zoals het bewerken van menu’s, het aanpassen van kleuren, het maken van een voettekst enz. breng je aan vanuit de Site-editor. Ga vanuit je dashboard naar Weergave Site-editor.

Bekijk de video

Content toevoegen

Laten we eerst kijken hoe je content toevoegt. Om dit te doen, ga je naar Pagina’s of Berichten. Hier voeg je de belangrijkste content van je site toe.

Het hoofdnavigatiemenu van WordPress.com waarbij Berichten en Pagina's oranje zijn gemarkeerd

Wat is het verschil tussen een pagina en een bericht?

Een pagina kan het beste worden gebruikt voor content die niet vaak gewijzigd hoeft te worden. Een aantal voorbeelden van pagina’s zijn een homepage, een ‘Over’-pagina, een contactpagina of een pagina waarop je producten en diensten te vinden zijn.

Berichten, ofwel blogberichten, lijken meer op nieuwsartikelen. Een aantal voorbeelden van berichten zijn updates over je branche, een persoonlijk dagboek, filmrecensies en andere specifieke geschriften. Je kunt een blog toevoegen aan elke site die je op WordPress.com bouwt, maar dit hoeft niet!

Meer informatie over het verschil tussen berichten en pagina’s vind je hier.

Je eerste pagina toevoegen

Laten we eerst een aantal pagina’s aan je site toevoegen.

Ga naar Pagina’s en klik op Nieuwe pagina toevoegen.

Knop Nieuwe pagina is oranje gemarkeerd

Hiermee open je de Blok-editor.

Wanneer je een nieuwe pagina maakt, zie je mogelijk een optie om een vooraf ontworpen lay-out te selecteren. Je kunt een lay-out kiezen en deze bewerken of beginnen met een lege pagina.

Aan de rechterkant van de editor vind je de pagina-instellingen. Hier kun je de status van de pagina bekijken, categorieën en tags aan berichten toevoegen, een uitgelichte afbeelding instellen en meer.

De Blok-editor bestaat uit deze delen. Klik op het tandwielpictogram naast Publiceren als je het instellingenmenu aan de rechterkant niet ziet.

Laten we dieper op de editor zelf ingaan!

De Blok-editor

Om pagina’s en berichten te maken zul je gebruikmaken van de Blok-editor. Blokken zijn als ’t ware de bouwstenen voor je website. Je kunt content aan de pagina toevoegen door verschillende blokken in te voegen. Klik op het blok-invoegpictogram +. Je vindt dit pictogram op verschillende plekken in de editor.

Er zijn verschillende manieren om een blok toe te voegen en het type blok dat je nodig hebt te kiezen:

Verschillende manieren om een blok toe te voegen

Je kunt allerlei blokken toevoegen, zoals blokken voor paragrafen, afbeeldingen, galerieën, kolommen, tabellen en nog veel meer!

Hier volgen een aantal veelvoorkomende blokken die je kunt gebruiken:

Als je op het blok-invoegpictogram + klikt, kun je naar verschillende typen blokken zoeken. Je kunt ook omlaag scrollen en de lijst uitvouwen om te zien wat er beschikbaar is. Nadat je een blok hebt toegevoegd, kun je het herschikken met behulp van de pijlen aan de linker- en rechterkant of door te klikken en slepen.

Wanneer je een blok toevoegt en selecteert, zie je dat er twee gebieden met instellingen zijn:

1. De werkbalk die net boven het blok verschijnt.
  2. De instellingen aan de rechterkant van de editor.

Een blok verwijderen

Als je een blok wilt verwijderen, selecteer je het, klik je op het menu met de drie puntjes (ellips) in de werkbalk en daarna op Blok verwijderen.

Als je tevreden bent over je pagina, klik je rechtsboven op Publiceren. Wil je meer pagina’s toevoegen? Publiceer ze en ga dan naar de volgende stap. Als je een blogpagina wilt toevoegen, maak en publiceer je een pagina die ‘Blog’ heet (of iets anders natuurlijk!) en laat je deze leeg. We voegen de blogberichten in de volgende stap toe.

Wil je dat je site pas bekeken wordt als hij af is? Je site blijft privé met de melding ‘Binnenkort beschikbaar’ tot je ‘m lanceert. Ga naar Instellingen → Algemeen en scrol naar beneden naar Privacy om de site te lanceren! Meer informatie vind je hier.

Een navigatiemenu toevoegen

Nu heb je een aantal pagina’s met content om mee te werken. Laten we zorgen dat ze bekeken kunnen worden! Open de Site-editor om deze wijzigingen aan te brengen. Ga hiervoor naar Weergave → Site-editor:

Bovenaan je site zie je een voorlopig navigatiemenu:

Dit is het Navigatieblok. Dit blok zal bestaan uit een lijst met links naar de verschillende pagina’s van je site. Je kunt op het blok klikken om pagina’s aan het menu toe te voegen, vervolgkeuzemenu’s te maken en meer. Vergeet niet dat je pagina’s gepubliceerd moeten zijn voordat je ze aan je navigatiemenu kunt toevoegen.

Veelgestelde vragen

In deze handleiding vind je stappen om aan de slag te gaan, maar misschien wil je nog meer functies implementeren. Hieronder volgt een lijst met veelgestelde vragen en functies:

Hoe maak ik een pagina waarop alleen specifieke blogberichten en niet alle blogberichten te zien zijn?

We noemen dit categoriepagina’s! Om categoriepagina’s in te stellen, maak je een paar blogberichten en wijs je categorieën aan deze blogberichten toe wanneer je het bericht bewerkt. Vervolgens kun je die categorieën aan je navigatiemenu toevoegen – als het goed is, zie je het gedeelte Categorieën. Daar kun je een categorie selecteren om aan je menu toe te voegen. Nu worden alleen blogberichten in die categorie op die pagina weergegeven.

Je kunt ook het blok Blogberichten gebruiken om op een willekeurige pagina een lijst van blogberichten binnen een specifieke categorie weer te geven.

Hoe voeg ik plugins toe?

Alle sites op WordPress.com bevatten een groot aantal ingebouwde functies die aansluiten op je wensen. Daarnaast kun je op sites met ons WordPress.com Pro-abonnement aangepaste plugins van derden installeren.

Hoe koppel ik mijn domein?

Alle sites met een WordPress.com-abonnement kunnen aan een aangepast domein worden gekoppeld. Je kunt een domein gebruiken dat je al hebt of een nieuw domein bij ons registeren.

Hoe kan ik thema’s wijzigen?

Je kunt thema’s wijzigen door naar Weergave → Thema’s te gaan. Wijzig de thema’s gerust zo vaak je wilt! Thema’s geven je site een andere uitstraling, terwijl je content wordt behouden.

Let op dat je voor enkele thema’s extra stappen moet zetten om deze aan te passen. Meer informatie over deze stappen vind je op de pagina Thema instellen.