Terug naar Ondersteuning Probleemoplossing Een screenshot maken

Een screenshot maken

Een screenshot is een afbeelding van wat er op je computerscherm gebeurt.

Een screenshot kan handig zijn wanneer je probeert om iets aan Support uit te leggen, of als je wilt bloggen over iets wat je op je computerscherm hebt gezien.

Welk besturingssysteem je ook gebruikt, in een paar stappen maak je al een screenshot.

Windows

1. Zoek naar de toets Print Screen op je toetsenbord. (Afhankelijk van je toetsenbord kan er ‘PrtScn’ of ‘Print Screen’ op je toetsenbord staan)
  2. Als datgene wat je wilt vastleggen op je scherm wordt weergegeven, druk je op de Print Screen-toets.
  3. Open je favoriete programma voor het bewerken van afbeeldingen (zoals Paint, GIMP, Photoshop, GIMPshop, Paintshop Pro, Irfanview en andere).
  4. Open een nieuw bestand en druk op CTRL + V om de screenshot te plakken.
  5. Sla je afbeelding op als JPG-, GIF- of PNG-bestand.

Als je Windows Vista of Windows 7 gebruikt, kun je ook het standaard Knipprogramma gebruiken.

Bekijk voor meer informatie over het gebruik van het Knipprogramma dit ondersteuningsdocument.

Mac

Mac-gebruikers hebben verschillende opties voor het maken van een screenshot:

Zodra je een van de toetsencombinaties indrukt, wordt je screenshot op je bureaublad opgeslagen.

Linux

iPhone, iPad of iPod Touch

In slechts een paar stappen kun je al een screenshot op je iPhone, iPad of iPod Touch maken.

Android-telefoon of -tablet

Voor de meeste Android-apparaten:

Voor Android-apparaten met een fysieke Hometoets:

De screenshots kunnen worden geopend vanuit de Galerij op je Android-apparaat, waar ze kunnen worden gedeeld, bewerkt of verwijderd.

Chromebook

Gebruik de sneltoetsen om een screenshot te maken.

Ctrl+ vensterwissel Een screenshot van je huidige venster maken
Ctrl+ Shift+ overzicht Maak een gedeeltelijke screenshot door het gedeelte te selecteren dat je wilt opslaan.

Zodra je de screenshot hebt gemaakt, kun je het afbeeldingsbestand ophalen uit de app Bestanden. Om de app Bestanden te openen, klik je in de app-lijstknop in het startmenu en vervolgens op het pictogram Bestanden.

Je screenshot delen

Zodra je een screenshot hebt gemaakt via een van de manieren hierboven, kun je deze gebruiken zoals je ook andere afbeeldingen zou gebruiken. Je kunt deze bijvoorbeeld: