Domeinen, Upgrades

Domeinen »Een domein gebruiken dat je al hebt (domeintoewijzing)

Heb je al een domeinnaam? Als je deze domeinnaam hier op WordPress.com wilt gebruiken, kun je deze aan ons overdragen, zodat je je site en domein op één plek kunt beheren. Het voordeel is dat je dan de DNS-gegevens bij een andere domeinprovider niet handmatig hoeft te configureren.

Als je je domein en site toch liever wilt onderbrengen bij andere providers, heb je ook de mogelijkheid om je bestaande domein toe te wijzen aan je site. Om een domein toe te wijzen, heb je wel een betaald WordPress.com-abonnement voor je site nodig. Bij ieder betaald abonnement krijgt je één gratis domein waarmee je een nieuw domein kunt registreren of waarmee je een domein dat je al bezit kunt overdragen of toewijzen. Je kunt zo veel domeinen toevoegen aan dezelfde site als je wilt, maar voor iedere extra toewijzingsupgrade moet je apart betalen.

Abonnement upgraden

Als je een subdomein wilt toewijzen (bijvoorbeeld: blog.jouwcooledomein.com in plaats van jouwcooledomein.com), kun je onze ondersteuningspagina Een subdomein toewijzen raadplegen in plaats van deze pagina.

1. Domeintoewijzing toevoegen

Ga naar de pagina Domeinen, kies jouw site en selecteer de optie Domein toevoegen.
Nieuw domein toevoegen

Klik op de link Een domein gebruiken waarvan je de eigenaar bent naast ‘Al eigenaar van een domein?’

Een domein gebruiken dat je al hebt

Klik onder ‘Je domein toewijzen zonder dit bij je huidige registrar te verwijderen’ op de knop Domeintoewijzing aanschaffen .

Klik op de knop 'Domeintoewijzing aanschaffen'.

Voer het domein in dat je wilt toewijzen en klik vervolgens op de blauwe knop Toevoegen:

Een domein toewijzen waarvan je de eigenaar bent

Doorloop het betaalproces voor de domeintoewijzing en het WordPress.com-abonnement (als je nog geen abonnement had).

↑ Inhoudsopgave ↑

2. Jouw domein naar ons doorverwijzen

Je moet deze stap uitvoeren bij het bedrijf waar je je domein hebt gekocht. Indien nodig kun je contact opnemen met de ondersteuningsafdeling van jouw domeinregistrar voor hulp. Als je niet weet wat je moet zeggen, kun je deze voorbeeldmail gebruiken:

Ik wil mijn domein gebruiken voor een WordPress.com-site. Hiervoor moet ik de naamservers van mijn domein laten doorverwijzen naar:

ns1.wordpress.com
ns2.wordpress.com
ns3.wordpress.com

Vergeet niet om je oude naamservers te verwijderen wanneer je de WordPress.com-naamservers toevoegt. Anders is het mogelijk dat het proces niet succesvol kan worden voltooid.

Mogelijk zie je ook de optie ‘Je domein koppelen’ waarmee je je domein in enkele eenvoudige stappen kunt toewijzen en waarvoor je dus niet handmatig je DNS hoeft te bewerken. Op dit moment is deze optie alleen beschikbaar als je domein geregistreerd is bij GoDaddy of 1 and 1 en nog niet is toegewezen aan WordPress.com. We hopen dat andere registrars deze optie in de toekomst ook zullen ondersteunen.

Als deze optie beschikbaar is en je hiervan gebruik wilt maken, doorloop je de volgende stappen:

• Klik op ‘Je domein koppelen’
  • Klik op de knop ‘Je domeininstellingen configureren’
  • Log in op je account bij je domeinregistrar (of DNS-provider) wanneer hierom wordt gevraagd
  • Bevestig dat je je domein wilt toewijzen aan WordPress.com.
  • Hiermee worden de nodige DNS-wijzigingen doorgevoerd bij je registrar/DNS-provider en kun je je domein hier gaan gebruiken

Als je op een later moment beslist dat je je domein niet langer wilt laten doorverwijzen naar WordPress.com, kun je inloggen bij je registrar/DNS-provider en de DNS-gegevens verwijderen en het domein ergens anders naar laten doorverwijzen.

↑ Inhoudsopgave ↑

3. Abracadabra

Afhankelijk van de volgorde waarin je alles toevoegt, wil je misschien even kijken naar Domeinen om te controleren of het domein dat je zojuist hebt toegewezen staat ingesteld als je primaire domein.

Wanneer dit is ingesteld als het primaire domein, hoef je je geen zorgen te maken als het domein niet goed laadt of als je een fout ziet. Het kan enkele uren duren voordat je domeinnaamservers (DNS) volledig zijn bijgewerkt. Waarschijnlijk zul je ook je browsercache moeten wissen.

↑ Inhoudsopgave ↑

Hoe zit het met e-mail?

Als je e-mail hebt bij je domein, moet je nog een paar stappen uitvoeren om ervoor te zorgen dat deze blijft werken nu je naamservers hiernaar doorverwijzen. Raadpleeg onze aanwijzingen voor het bijwerken van je e-mailgegevens.

↑ Inhoudsopgave ↑

De DNS-gegevens zelf bijwerken

Als je liever geen contact opneemt met de ondersteuningsafdeling van je registrar en ook geen gebruik wilt maken van de optie ‘Je domein koppelen’ zoals beschreven in Stap 2, kun je ook inloggen op je account bij je domeinregistrar en alle bestaande naamservers vervangen door de volgende adressen van domeinnaamservers (DNS):

• NS1.WORDPRESS.COM
  • NS2.WORDPRESS.COM
  • NS3.WORDPRESS.COM

↑ Inhoudsopgave ↑

Instructies voor populaire domeinproviders

Doorgaans kun je je naamservers wijzigen op de website van je domeinregistrar, maar het proces hiervoor verschilt per registrar. Hieronder staan de instructies voor populaire registrars:

Als je niet weet waar je je DNS-instellingen moet wijzigen,
raden wij je aan om contact op te nemen met de ondersteuningsafdeling van je domeinregistrar voor hulp.

Opmerking: Wanneer je je naamservers op de website van je domeinregistrar wijzigt, mag je bij sommige registrars alleen kleine letters gebruiken wanneer je de naamserver invoert (bijv. ns1.wordpress.com in plaats van NS1.WORDPRESS.COM).

↑ Inhoudsopgave ↑

Internationale domeinnamen (IDN's)

Je domeinnaam is een IDN als deze taalspecifieke tekens bevat, zoals ä, û, ע, ж, 字, मा. Domeinregistratie, binnenkomende overdrachten en toewijzingen voor IDN’s, ook wel bekend als Internationale domeinnamen, worden momenteel niet ondersteund bij WordPress.com.