Domeinen, Upgrades

Domeinen »Een domein gebruiken dat je al hebt (domeintoewijzing)

Heb je al een domeinnaam aangeschaft bij een andere provider, zoals GoDaddy of 1&1? Als je deze naam liever geregistreerd wilt houden bij je huidige provider, dan kan je dit domein gebruiken met je WordPress.com-site door het domein toe te wijzen.

Er zijn twee belangrijke stappen die gevolgd moeten worden om je domein toe te wijzen aan je WordPress.com-site.

Inhoudsopgave

Overzicht domeintoewijzing

Domeintoewijzing houdt in dat:

• Je je domein geregistreerd laat staan bij het bedrijf waar je het gekocht hebt (de registrar), zoals GoDaddy of 1&1, maar je je domein hier doorverwijst zodat je WordPress.com-site wordt geladen.
  • Je nog steeds je huidige registrar jaarlijks moet betalen om het domein actief te houden.
  • Sommige domeininstellingen en -configuraties moeten worden aangepast bij de huidige registrar.
  • Als je een subdomein wilt toewijzen (bijvoorbeeld: blog.jouwprimadomein.com in plaats van jouwprimadomein.com), kun je onze ondersteuningspagina Een subdomein toewijzen raadplegen in plaats van deze pagina.

Als je je site en domein liever op een plek wilt beheren, kun je de volgende stappen volgen om je domein naar ons over te dragen in plaats van het domein toe te wijzen.

↑ Inhoudsopgave ↑

Aan de slag met domeintoewijzing

Om een domein toe te wijzen, heb je het volgende nodig:

De stappen voor het toevoegen van een abonnement en het bijwerken van naamservers staan hieronder beschreven.

Abonnement upgraden

↑ Inhoudsopgave ↑

Stappen voor het toewijzen van een domein

Als je in het bezit bent van meerdere websites, klik dan op Mijn sites Verander site en zorg ervoor dat je de site kiest die je wilt toevoegen aan het domein, voordat je deze stappen volgt.

1. Ga naar de domeinpagina door te klikken op Mijn site Beheren → Domeinen.

2. Selecteer Domein toevoegen aan de rechterkant.

Domeintoewijzing - Domein toevoegen

3. Selecteer Een domein gebruiken waar ik eigenaar van ben.

Domeinen zijn al eigendom van iemand anders.

4. Selecteer op het volgende scherm Je domein toewijzen.

Domein - Je domein toewijzen

5. Voer het domein in dat je wilt toewijzen en klik vervolgens op de knop Toevoegen. Voltooi vervolgens de betaling.

Domeintoewijzing toevoegen

6. Na het afronden van de betaling wil je er zeker van zijn dat je domein hier wordt aangeduid door de naamservers van je huidige domeinregistrar te wijzigen, mocht je dit nog niet gedaan hebben. Ga naar het gedeelte hieronder voor meer informatie.

↑ Inhoudsopgave ↑

Naamservers van je domein wijzigen

De naamservers geven aan waar het domein naar moet doorverwijzen. Deze moeten bij het bedrijf waar je je domein gekocht hebt, gewijzigd worden. Alleen dan kun je je domein laden op de WordPress.com-site. Er zijn een aantal methodes die je kunt gebruiken om deze servers te wijzigen.

Optie 1: Zelf naamservers bijwerken

Log in op je account bij je domeinregistrar en vervang elke bestaande naamserver door deze drie adressen voor domeinnaamservers (DNS):

• ns1.wordpress.com
  • ns2.wordpress.com
  • ns3.wordpress.com

Vergeet niet om de oude naamservers te verwijderen wanneer je de WordPress.com-naamservers toevoegt.

Je kan je domeinprovider vinden in deze lijst met populaire domeinproviders voor verdere instructies.

We raden je aan om je naamservers naar WordPress.com te laten doorverwijzen. In sommige gevallen accepteert de domeinregistrar echter alleen IP-adressen. Indien dat het geval is, kun je contact opnemen met onze klantenservice om de IP-adressen te krijgen.

Onthoud dat IP-adressen zonder kennisgeving kunnen worden gewijzigd, wat ook de reden is waarom we de voorkeur geven aan naamservers.

Optie 2: Neem contact op met je domeinregistrar

Wanneer je deze wijziging liever niet zelf aanbrengt, kun je contact opnemen met de ondersteuningsafdeling van je domeinregistrar voor hulp. Hieronder vind je een voorbeeld van de e-mail die je hen zou kunnen sturen:

Ik wil mijn domein gebruiken voor een WordPress.com-site. Hiervoor moet ik de naamservers van mijn domein laten doorverwijzen naar:

ns1.wordpress.com
ns2.wordpress.com
ns3.wordpress.com

Optie 3: Als je registrar GoDaddy of 1&1 is

Als je domein geregistreerd staat bij GoDaddy of 1&1 zie je waarschijnlijk de optie Je domein koppelen. Met deze optie worden de DNS-wijzigingen voor je uitgevoerd.

1. Ga naar Mijn sites BeherenDomeinen. Kies het domein dat je hebt toegewezen.

2. Klik op ‘Je domein koppelen’.

Domeinen - Je domein koppelen

3. Klik op de knop ‘Je domeininstellingen configureren’.

Domeinen - Configuratie koppelen

4. Log in op je account bij je domeinregistrar (of DNS-provider) wanneer hierom wordt gevraagd.

5. Bevestig dat je je domein wilt toewijzen aan WordPress.com.

6. Hiermee worden de nodige DNS-wijzigingen doorgevoerd bij je registrar/DNS-provider en kun je je domein hier gaan gebruiken.

↑ Inhoudsopgave ↑

Na het wijzigen van de naamservers

• Het is mogelijk dat je domein niet direct geladen wordt. Het kan tot wel 72 uur duren voordat je domeinnaamservers (DNS) volledig zijn bijgewerkt. Waarschijnlijk zul je ook je browsercache moeten wissen.
  • Zodra je hebt kunnen bevestigen dat je site wordt geladen wanneer je je domein bezoekt, kan je een aantal stappen volgen om een primair domein in te stellen.
  • Als je andere diensten gekoppeld had aan je domein, bijvoorbeeld e-mail of subdomeinen, moet je misschien de DNS-instellingen op WordPress.com aanpassen.
  • Als je op een later moment beslist dat je je domein niet langer wilt laten doorverwijzen naar WordPress.com, kun je inloggen bij je registrar/DNS-provider en de DNS-gegevens verwijderen en het domein ergens anders naar laten doorverwijzen.

↑ Inhoudsopgave ↑

Instructies voor populaire domeinproviders

Het proces om de naamservers te wijzigen kan voor elke registrar anders zijn.

Voor het gemak hebben we hieronder de links naar instructies voor populaire registrars geplaatst. We raden je aan om contact op te nemen met de ondersteuningsafdeling van je domeinregistrar voor hulp als je problemen ondervindt bij het wijzigen van de naamservers.

Klik hier voor links naar populaire providers:

1&1

123-reg

AWS

BigRock

Bluehost

Dotster

DreamHost

easyDNS

eNom

FastDomain

GoDaddy

Google Domains

HostGator

Hover

MelbourneIT

Names.co.uk

Namecheap

Network Solutions

Register.com

SiteGround

TierraNet

Wix

Wanneer je je naamservers op de website van je domeinregistrar wijzigt, mag je bij sommige registrars alleen kleine letters gebruiken wanneer je de naamserver invoert (bijv. ns1.wordpress.com in plaats van NS1.WORDPRESS.COM).

↑ Inhoudsopgave ↑

Internationale domeinnamen (IDN's)

Je domeinnaam is een IDN als deze taalspecifieke tekens bevat, zoals ä, û, ע, ж, 字, मा. Domeinregistratie, binnenkomende overdrachten en toewijzingen voor IDN’s, ook wel bekend als Internationale domeinnamen, worden momenteel niet ondersteund bij WordPress.com.

↑ Inhoudsopgave ↑

Veelgestelde vragen

Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen en tips voor probleemoplossing:

Ik heb de naamservers veranderd, maar mijn domein laadt niet of verwijst niet door naar mijn WordPress.com-site.
  • De propagatietijd van de naamserversverandering bedraagt tot wel 72 uur. Gedurende deze tijd is het mogelijk dat je domein niet correct geladen wordt.
  • Wis je browsercache om ervoor te zorgen dat je browser de meest actuele informatie laadt.
  • Neem contact op met je domeinregistrar en verzeker jezelf ervan dat de naamservers juist zijn gewijzigd (en dat de oude naamservers zijn verwijderd).
Kan ik een domein toewijzen aan een bepaalde pagina op mijn site?

Domeinen kunnen niet toegewezen worden aan specifieke mappen op je site, bijvoorbeeld jouwprimadomein.com/over-ons

Kan ik ‘www’ voor mijn domeinnaam toevoegen?

WordPress.com verwijdert automatisch de ‘www’ van alle URL’s. Het toewijzen van een ‘www’-subdomein wordt niet ondersteund.

Je website kan gewoon worden bereikt met ‘www’, maar er wordt altijd doorverwezen naar de versie zonder ‘www’. De reden hiervoor heeft betrekking op SEO. Zoekmachines geven voorkeur aan een versie van de website die ingesteld is als de canonieke URL, omdat ze anders dubbele content zien. WordPress.com heeft ervoor gekozen om de versie zonder ‘www’ van je siteadres te gebruiken als de canonieke URL.

Kan ik ook gebruikmaken van A-records voor het toewijzen van mijn domein, in plaats van naamservers?

We raden het sterk aan om naamservers te gebruiken voor het doorverwijzen van je domein naar ons, maar er zijn een aantal providers waarbij het beter of de enige optie is om gebruik te maken van A-records. Dit is afhankelijk van je huidige registrar. Neem contact op met onze ondersteuningsafdeling om de actuele A-records te ontvangen.