Terug naar Ondersteuning Domeinen en e-mail Domein overdragen naar een andere registrar

Domein overdragen naar een andere registrar

In deze gids wordt uitgelegd hoe je een domein dat geregistreerd is met WordPress.com kunt overdragen naar een andere provider (ook wel een registrar genoemd), zoals GoDaddy of 1&1. Let op: je domein moet ten minste 60 dagen oud zijn voordat je deze kunt overdragen.

Stap 1: De domeinoverdracht voorbereiden

Volg deze stappen om je domein op een overdracht voor te bereiden:

1. Ga naar Upgrades → Domeinen in de linkerzijbalk van het dashboard van je site.
  2. Je ziet een lijst van alle domeinen die zijn gekoppeld aan je site. Klik op het geregistreerde domein dat je wilt overdragen.
  3. Klik op Domein overdragen. Controleer of jij eigenaar bent van het domein en niet een andere beheerder op de site als je deze optie niet krijgt te zien. Alleen de eigenaar kan het domein overdragen.
  4. In het gedeelte Geavanceerd opties klik je op de knop Overdrachtsvergrendeling aan om de overdrachtsvergrendeling uit te schakelen.
Het scherm Domein overdragen geeft geavanceerde opties weer om het domein over te dragen naar een andere registrar.
De optie Geavanceerde overdracht om het domein over te dragen naar een andere registrar.

⚠️

Domeinoverdracht duurt ongeveer 5 dagen. Als je wilt dat je domein eerder actief is bij je nieuwe provider, kun je eerst de naamservers wijzigen naar de nieuwe host voordat je begint aan de overdracht. Wanneer de overdracht in gang is gezet, kunnen naamservers, DNS-records en contactgegevens van het domein alleen worden gewijzigd nadat de overdracht is afgerond.

1. Als je verder wilt gaan, klik je op de knop Ontvang autorisatiecode. Deze code wordt ook wel ‘auth-code’ of ‘EPP-code’ genoemd.
  2. Een bannerbericht rechts bovenin het scherm bevestigt dat er een overdrachtscode naar je e-mailadres is verzonden. Het kan tot 15 minuten duren voordat deze e-mail met de code in je inbox verschijnt. Je moet deze code opgeven bij je nieuwe registrar, zoals besproken in stap 2.
Banner waarmee wordt bevestigd dat de autorisatiecode voor het domein is verzonden naar het e-mailadres van de registrant.
De autorisatiecode voor de domeinoverdracht opvragen.

📌

Je kunt de code voor domeinoverdracht opvragen terwijl het domein is vergrendeld, maar het domein moet worden ontgrendeld om de overdracht te voltooien.

Als je de e-mail niet hebt ontvangen, controleer dan of het e-mailadres in ons systeem voor je domein juist is. Het kan zijn dat het e-mailadres van je WordPress.com-account niet hetzelfde is als het e-mailadres dat is gekoppeld aan je domein. Je kunt nog een code aanvragen door op de knop Ontvang autorisatiecode te klikken in het vorige screenshot.

Opmerking: voor domeinen die eindigen op .nl, .com.br en .net.br moeten we autorisatiecodes in het domeinregister aanvragen. De codes voor .nl-domeinen worden normaal gesproken binnen een week verzonden. .com.br- en .net.br-domeincodes worden binnen 72 uur verzonden.

Stap 2: De overdracht bevestigen bij je nieuwe registrar

Zodra je de overdrachtscode hebt, ga je naar de site van je nieuwe registrar en start je de overdracht. Tijdens dit proces geef je de autorisatiecode op die je per e-mail zou moeten hebben ontvangen.

Hieronder vind je de instructies die voor een aantal populaire domeinregistrars zijn opgesteld:

Stap 3: Wacht tot de overdracht is voltooid

Zodra je de overdracht bevestigt, is er een wachttijd van vijf dagen. Gedurende deze periode ontvang je een e-mail waarin de overdracht wordt bevestigd of geannuleerd. Na de bevestiging wordt het domein binnen vijf dagen overgedragen.

⚠️

Annuleer je domein niet tijdens dit proces. Als je het domein annuleert, vervalt je eigenaarschap onmiddellijk en mislukt de overdracht. Zodra de overdracht is voltooid, verwijderen we automatisch de upgrade van je account.

Je domeinoverdracht annuleren

Ga terug naar het gedeelte Geavanceerde instellingen in stap 1 en klik op de knop Overdrachtsvergrendeling uit. Je ziet rechts bovenin het scherm een melding waarin wordt bevestigd dat je domein nu vergrendeld is. Dit zal je domein opnieuw vergrendelen en de domeinoverdracht annuleren. Indien van toepassing, zal de privacybescherming ook opnieuw worden ingeschakeld.

Gebruik de knop 'Overdrachtsvergrendeling uit' om de domeinoverdracht te annuleren.
domeinoverdracht annuleren

Veelgestelde vragen en probleemoplossing

Wat gebeurt er als mijn nieuwe registrar zegt dat ze mijn overdracht niet kunnen starten omdat mijn contactgegevens niet openbaar bekend zijn?

De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is vanaf 25 mei 2018 in werking getreden. Deze wet verbidt registrars om contactgegevens van registreerders te delen of openbaar te publiceren. Daarom hebben de meeste registrars processen geïmplementeerd die de AVG naleven, zodat ze overdrachten kunnen verwerken zonder dat ze hiervoor de gegevens van de registreerder openbaar bekend hoeven te maken. Als je nieuwe registrar toch vereist dat je je contactgegevens openbaar publiceert via WHOIS, dan moeten ze over een alternatief proces beschikken die voldoet aan de AVG. Je kan ze vragen om het informatieve FOA (Form of Authorization; autorisatieformulier) te vermijden en de EPP- of autorisatiecode te gebruiken om de overdracht te starten.

Je zult dit ICANN-beleidsdocument waarschijnlijk ook moeten delen met je nieuwe registrar. Bijlage G van de tijdelijke ICANN-specificatie is een recente aanpassing van het overdrachtsbeleid, dat op basis van de AVG is gewijzigd. Hierin staat vermeld dat, als de registrar niet de contactgegevens van de registreerder kan bemachtigen via de openbare WHOIS, ze niet verplicht zijn om een FOA via e-mail te verzenden. Ze kunnen de FOA vermijden en de autorisatie- of EPP-code accepteren, waarna ze de overdracht indienen bij het register.

Op dit moment hebben de meeste registrars processen geïmplementeerd die voldoen aan de AVG. Er zijn echter een aantal kleinere registrars die dat niet hebben gedaan. Neem contact op met de klantenservice van je nieuwe registrar voor ondersteuning, omdat dit een probleem in hun processen is.

Er is een e-mailadres gekoppeld aan mijn domein. Wat gebeurt er met mijn e-mail?
Je e-mailadres zal niet meer functioneren na de overdracht. Neem contact op met je e-mailservice en je nieuwe registrar om je e-mail opnieuw te configureren.

Zorg dat je een ander adres gebruikt voor je WordPress.com-account en domeingegevens. Anders kunnen we geen contact met je opnemen indien je hulp nodig hebt.

Ik kan de e-mail met de autorisatiecode niet ontvangen, omdat dat e-mailadres niet meer geldig is.
Bekijk deze instructies om de contactgegevens van je domein bij te werken. Wanneer je het e-mailadres hebt bijgewerkt naar een adres waar je toegang tot hebt, kun je de codes opnieuw verzenden zoals wordt uitgelegd in stap 1.

Waarom moet privacy worden uitgeschakeld? Houdt dat in dat mijn contactgegevens openbaar bekend worden gemaakt?
De meeste domeinnamen die via WordPress.com worden geregistreerd, hebben AVG-bescherming. Dit betekent dat de contactgegevens niet openbaar beschikbaar worden gesteld, ongeacht of Privacybescherming was ingeschakeld voor het domein. Voor deze domeinen geldt dat de contactgegevens niet openbaar bekend worden gemaakt zodra de privacybescherming wordt uitgeschakeld.

Voor sommige domeinen worden de contactgegevens voor eigenaars buiten de EU openbaar beschikbaar gesteld wanneer de privacy wordt uitgeschakeld.

Bekijk ons ondersteuningsdocument Een domein registreren voor meer informatie over de AVG en privéregistratie, inclusief informatie over hoe de contactgegevens van de registreerder van je domein openbaar worden weergegeven op WHOIS.

Wat gebeurt er als mijn nieuwe registrar zegt dat ze mijn overdracht niet kunnen starten omdat mijn e-mailadres staat vermeld als abuse@wildwestdomains.com?

Als je nieuwe registrar beweert dat je e-mailadres openbaar wordt weergegeven als abuse@wildwestdomains.com, dan is dit niet correct. Dit is een e-mailadres dat door ICANN verplicht is gebruikt te worden door registrars om misbruik te melden, maar is op geen enkele manier gerelateerd aan de contactgegevens van de registreerder. De andere registrar moet je domein handmatig opzoeken om de juiste informatie te verkrijgen of het informatieve Form of Authorization (Autorisatieformulier, FOA) te vermijden, zoals hierboven staat vermeld.