Terug naar Ondersteuning Domeinen en e-mail Naamservers van een domein wijzigen

Naamservers van een domein wijzigen

De naamservers van een domein slaan informatie op over je domein (in de vorm van ‘DNS-records’) en vertellen je domein waar deze de content van je site kan vinden.

in deze handleiding zie je hoe je de naamservers van je domein kunt wijzigen zodat ze verwijzen naar WordPress.com of een andere host.

Een snelle link naar onze naamservers

Belangrijke overwegingen bij het wijzigen van DNS

De naamservers van je domeinnaam wijzigen betekent eigenlijk dat je wijzigt wie de DNS van je domein beheert. Onder DNS valt onder andere de functionaliteit voor e-mailhosting op maat, services voor siteverificatie, en meer,

Voordat je de naamservers van je domeinnaam wijzigt, moet je ervoor zorgen dat je eventuele aangepaste DNS-records ook al hebt in gesteld bij je nieuwe domeinhost.

Aangepaste e-mailhosting

Als je bij je domein een e-mailadres hebt, kan het zijn dat deze niet meer werkt nadat je de naamservers van je domein hebt gewijzigd. om deze verstoring van je e-mailservices te voorkomen, voeg je de nodige DNS-records eerst toe aan je nieuwe DNS-provider (meestal in de vorm van ‘MX-records’).

Bijvoorbeeld, als je je naamservers wijzigt naar WordPress.com, moet je eerst de nodige DNS-records toevoegen aan het domein in je WordPress.com-account. Je kunt je huidige e-mailprovider benaderen om deze records te verkrijgen en deze stappen volgen om de records toe te voegen. Door dit te doen zorg je ervoor dat je e-mail blijft werken wanneer je de naamservers van het domein wijzigt.

Domeinverlenging en -facturatie

Het wijzigen van DNS is niet van invloed op wie je betaalt voor je aangepaste domeinnaam. Je domein naam staat nog steeds geregistreerd bij (wordt betaald aan) je bestaande domeinprovider, maar je domein wordt ingesteld om content weer te geven die is gemaakt bij je nieuwe host. Als je wilt dat je facturatie door een enkele provider wordt beheerd, moet je je domeinnaam overdragen. Je kunt meer informatie vinden over het verdragen van je domein naar WordPress.com in deze gids of het overdragen van je domein van WordPress.com in deze gids.

Naamservers wijzigen, zodat ze naar WordPress.com verwijzen

Als je je domein naar WordPress.com wilt laten verwijzen, hangt het proces voor het wijzigen van je naamservers af van waar het domein geregistreerd is.

Als je domein bij ons is geregistreerd

Alle domeinen die via WordPress.com geregistreerd zijn gebruiken standaard naamservers van WordPress.com, maar misschien heb je ze gewijzigd zodat ze ergens anders naar verwijzen en wil je dit nu terugzetten.

Een andere reden om deze stappen te gebruiken is als je onlangs je domein hebt overgedragen naar WordPress.com. Je naamservers wijzigen niet automatisch nadat de overdracht is voltooid.

1. Ga vanuit je dashboard naar Upgrades →  Domeinen.
  2. Klik op het domein dat je wilt bewerken.
  3. Klik op Domeinnaamservers
  4. Schakel de optie ‘WordPress.com-naamservers gebruiken’ in.
Gebruik hiervoor de schakelknop WordPress.com-naamservers gebruiken in domeinbeheer.

Het kan tot 72 uur duren voordat de wijzigingen die je maakt in je DNS volledig actief zijn, maar het kan zijn dat je site in kortere tijd al werkt.

Voordat je je naamservers wijzigt, moet je even deze belangrijke overwegingen lezen.

Als je domein elders is geregistreerd

Als je domein elders is geregistreerd en je je domein met ons wilt verbinden, moet je inloggen bij je domeinprovider en daar je de naamservers als volgt wijzigen:

ns1.wordpress.com
ns2.wordpress.com
ns3.wordpress.com

Als je niet zeker weet hoe je deze naamservers moet wijzigen, neem dan contact op met je huidige registrar voor verdere ondersteuning. Een lijst van algemene domeinproviders en hun stappen vind je hier.

Voordat je je naamservers wijzigt, moet je even deze belangrijke overwegingen lezen.

Naamservers wijzigen, zodat ze niet naar WordPress.com verwijzen

Als je van plan bent je domein ergens anders te hosten, raden we aan om je domeinnaam over te dagen naar je nieuwe host. Op die manier kan je je domein en hosting via hetzelfde bedrijf beheren.

In sommige gevallen is deze optie mogelijk niet beschikbaar. Als je je domein bijvoorbeeld net hebt geregistreerd, kun je het de eerste 60 dagen niet meer overdragen vanwege het overdrachtsvergrendelingsbeleid van ICANN. ICANN is het toezichthoudend orgaan van alle domeinregistrars. Daarnaast is het zo dat sommige hosts geen overdracht van domeinregistraties ondersteunen.

Je kunt je domein aan je nieuwe host laten verwijzen, zelfs als je de registratie niet kunt overdragen, door de naamservers van het domein te wijzigen.

1. Ga vanuit je dashboard naar Upgrades →  Domeinen.
  2. Klik op het domein dat je wilt bewerken.
  3. Klik op Naamservers
  4. Klik op de schakelknop om de optie ‘Gebruik de WordPress.com naamservers’ uit te schakelen.
  5. Voer de naamservers in die je wilt gebruiken. Je nieuwe hostingprovider geeft je de juiste naamservers.
  6. Klik op Aangepaste naamservers opslaan:
het onderdeel naamservers van je domein met de schakelknop voor ‘Gebruik de WordPress.com naamservers’ gemarkeerd een andere markering om het onderdeel aangepaste naamservers.
Schakel Gebruik de WordPress.com naamservers uit om je aangepaste naamservers in te voeren

Het kan tot 72 uur duren voordat de wijzigingen die je maakt in je DNS volledig actief zijn, maar het kan zijn dat je site in kortere tijd al werkt.

💡

Als je nieuwe hostingprovider geen gebruik maakt van naamservers, kan je ook aangepaste A-records instellen om je domein naar je nieuwe hostingprovider te laten verwijzen.

Voordat je je naamservers wijzigt, moet je even deze belangrijke overwegingen lezen.

Je nieuwe naamservers vinden

Naamservers zijn voor iedere hostingprovider uniek. De beste manier om een de naamservers van je nieuwe host te vinden, is om hun ondersteuningspagina te bekijken of contact op te nemen met hun klantenservice. Hier zijn enkele links naar veelgebruikte hosts en hun naamservers.