Terug naar Ondersteuning Domeinen en e-mail Een nieuw domein registreren

Een nieuw domein registreren

Bij iedere WordPress.com-site hoort een gratis .wordpress.com-adres, zoals jouwtoffesite.wordpress.com

Met een WordPress.com-abonnement kun je een aangepaste domeinnaam zoals jouwtoffesite.com toevoegen. Deze wordt dan in de adresbalk van de browser weergeven wanneer iemand je site bezoekt. Het gratis .wordpress.com-adres werkt nog, maar zal bezoekers automatisch doorverwijzen naar je aangepaste domein.

Een nieuw domein registreren

Om een nieuw domein toe te voegen aan je site, volg je deze stappen:

1. Ga naar Upgrades → Domeinen in de linkerzijbalk van het dashboard van je site.
  2. Klik op Een domein toevoegen en kies Zoek naar een domein:
Een domeinknop toevoegen
Een domein toevoegen
  1. Typ in het zoekvak het domein dat je wilt registreren.
    • Als je geen specifiek domein in gedachten hebt, kun je ook zoeken op trefwoorden. We geven je dan meerdere opties die overeenkomen met de door jou ingevulde trefwoorden.
    • Je kunt ook op de knop Filter klikken als je wilt zoeken naar domeinen die overeenkomen met je trefwoorden en met een bepaalde extensie zoals .org, .net, .tv en .blog.
Klik op een knop om een domein te selecteren vanuit de zoekresultaten.
Selecteer een domein vanuit de zoekresultaten.
  1. Als het domein beschikbaar is, wordt het in het zoekvak weergegeven. Klik op Selecteren om het beschikbare domein te kiezen.
  2. Kies in het volgende scherm of je een Professioneel mailadres of een e-mailadres van Google Workspace aan je domein toe wilt voegen. Je kunt deze stap overslaan met de knop Tijdelijk overslaan. Je kunt altijd ook op een later moment een e-mail toevoegen aan je domein:
Schermafbeelding van het registratieproces van het domein waarmee je een Professioneel mailadres of een Google Workspace aan het domein kunt toevoegen.
Voeg een Professioneel mailadres of een Google Workspace toe of sla deze stap over.
  1. Vul in het volgende scherm de Domeinregistratiegegevens in wanneer daar om wordt gevraagd. Zorg dat je gegevens kloppen en dat je toegang hebt tot het e-mailadres, aangezien je deze later mogelijk moet verifiëren.
  2. Doe een betaling om de registratie te voltooien door een abonnement op WordPress.com aan te schaffen als je er nog geen hebt.

💡

Weet je niet zeker welk domein je moet kiezen? Je kan je creativiteit de vrije loop laten bij het kiezen van je domeinnaam.

Het primaire domein instellen

Je kunt meerdere domeinen aan één website koppelen, waardoor het primaire domein het domein is dat je bezoekers in de adresbalk van hun browser te zien krijgen als ze je site bezoeken. Al je andere domeinen (inclusief het .wordpress.com-adres) verwijzen naar het primaire domein.

Met een betaald abonnement kun je elk domein als primair domein instellen.

Om het primaire domein van je site te kiezen, ga je naar Upgrades Domeinen. Je ziet welk domein op dit moment ingesteld is als primair:

Het label ‘primaire websiteadres’ is gemarkeerd met een pijl.

Om het primaire domein te wijzigen, klik je op de ellips (drie puntjes) naast het domein dat je als primair domein wilt instellen en vervolgens op Instellen als primair websiteadres.

Als je liever het gratis .wordpress.com– of .wpcomstaging.com-websiteadres wil gebruiken als primair domein, druk dan op de drie puntjes naast je gratis adres en selecteer Instellen als primair websiteadres:

E-mailvalidatie en verificatie

Wanneer je een domeinnaam registreert, moet je ervoor zorgen dat je een geldig e-mailadres invult bij de domeinregistratiegegevens. Vanuit de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) wordt vereist dat je geldige contactgegevens doorgeeft.

Als het e-mailadres dat je gebruikt hetzelfde is als het e-mailadres gekoppeld aan je WordPress.com-account, wordt je domein automatisch geverifieerd.

Als je een ander e-mailadres hebt gebruikt, houd je je inbox in de gaten nadat je de domeinnaam hebt geregistreerd. Je ontvangt deze e-mail bij alle domeinaankopen, zowel voor openbaar geregistreerde domeinen als voor privé geregistreerde domeinen. Deze e-mail is afkomstig van het e-mailadres domains-help@wordpress.com.

Het kan tot vijftien minuten duren voordat het domein als geverifieerd wordt weergegeven nadat je op de knop Nu verifiëren hebt geklikt.

Hieronder staat een voorbeeld van de e-mail:

e-mailverificatie wordpress

Neem gerust contact op met support als je geen verificatiemail hebt ontvangen.

⚠️

Als je je e-mail niet verifieert, schort de ICANN (de instantie die domeinregistraties regelt) de domeinnaam op en is je site offline totdat je je e-mailadres hebt geverifieerd.

Wachten op domeinwijzigingen

In de meeste gevallen werkt je nieuwe domein onmiddellijk, maar soms is hij tijdens de eerste 30 minuten nog onbetrouwbaar. In zeldzame gevallen kan het 24-72 uur duren voordat je domein actief wordt.

Vaak wordt dit propagatietijd genoemd. Tijdens de propagatietijd wordt het domein misschien helemaal niet geladen of alleen op sommige momenten of locaties. Dit komt doordat servers die over de hele wereld zijn verspreid, van ICANN-servers tot de servers van lokale internetproviders, nog bijgewerkt worden.

Sommige servers worden slechts één of twee keer per dag bijgewerkt. Helaas hebben we geen controle over domeinpropagatie en kunnen we dit proces op geen enkele manier versnellen. Je kunt de propagatiestatus van je domein controleren met behulp van diensten als whatsmydns.net.

Andere dingen die handig zijn om te weten

Internationale domeinnamen (IDN)

Je domeinnaam is een internationale domeinnaam (IDN) als deze tekens specifiek voor een bepaald land bevat zoals ä, û, ע, ж, 字, मा. Domeinregistratie, transfers-in en koppelingen voor IDN’s worden momenteel niet ondersteund op WordPress.com.

Openbare registratie vergeleken met privéregistratie en de AVG

Privacybescherming is standaard ingeschakeld voor alle geregistreerde domeinen. Door de AVG zijn er zaken veranderd voor WHOIS. In veel gevallen wordt nu voorkomen dat je contactgegevens openbaar worden gepubliceerd. Op de pagina Domeinregistraties en privacy vind je meer informatie hierover.

Gegevensverwerking, privacy en toestemming

ICANN stelt ons verplicht om geldige contactgegevens te verzamelen voor ieder domein dat geregistreerd is bij WordPress.com. Over het algemeen zijn deze gegevens bedoeld om contact met je te kunnen opnemen voor domeinregistratieservices. We sturen een e-mail naar het opgegeven e-mailadres van de registreerder wanneer toestemming voor optionele gegevenselementen vereist is. Je hoeft geen toestemming te geven om optionele gegevens te delen om je domein bij ons te kunnen registreren. Je kunt hier meer lezen over domeinregistraties, privacy en het beheren van toestemming.

WWW-versie van de domeinnaam

WordPress.com heeft ervoor gekozen om de versie zonder www van je siteadres te gebruiken als de canonieke URL. Hoewel www in de begindagen van het internet vereist was, is dat niet langer vereist of voordelig om te gebruiken. Je website kan gewoon worden bereikt met de www-versie van de domeinnaam maar er wordt altijd doorverwezen naar de versie zonder www. De reden hiervoor heeft betrekking op SEO. Zoekmachines geven voorkeur aan een versie van de website die ingesteld is als de canonieke URL, omdat ze anders dubbele content zien.