Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Blokken aanpassen

Blokken aanpassen

Wanneer je blokken hebt toegevoegd aan je site met de WordPress-editor, wil je misschien aanpassen hoe deze content eruitziet. Elk blok met content heeft zijn eigen instellingen en aanpassingsmogelijkheden, afhankelijk van het blok dat je hebt toegevoegd.

Instructievideo

Blokken aanpassen

Je vindt de opties voor het aanpassen van blokken op twee plekken: de Blokwerkbalk en de Blokinstellingen:

De WordPress-editor waarin een Afbeeldingblok is geselecteerd. De Blokwerkbalk boven de afbeelding en de Blokinstellingen rechts van de editor zijn uitgelicht.

De eerste stap is het selecteren van het blok dat je wilt aanpassen. Je kunt op het blok klikken of de lijstweergave gebruiken om naar een specifiek blok te navigeren. (meer informatie komt hier, wanneer de pagina is aangemaakt)

Blokwerkbalk

Boven het blok bevindt zich een Blokwerkbalk met algemene opties voor het aanpassen. Sommige opties zullen in de Blokwerkbalk voor alle blokken beschikbaar zijn; anderen zijn alleen beschikbaar voor het blok dat wordt toegevoegd.

Een Afbeeldingblok met daarboven de Blokwerkbalk.
Een Afbeeldingblok met daarboven de Blokwerkbalk.
Algemene opties voor de blokwerkbalk

Sommige opties zijn beschikbaar in de werkbalk van meerdere blokken. Deze worden hieronder uitgelegd:

De Blokwerkbalk waarvan de algemene werkbalkinstellingen zijn uitgelicht.

📌

Als je de optie niet ziet om de breedte van het blok te wijzigen naar breed of volledige breedte en je thema deze opties ondersteunt, is het mogelijk dat je blok is toegevoegd aan een Groepsblok. Hier vind je meer informatie over de Groepsblok.

Blokspecifieke werkbalkopties

Elk blok heeft zijn eigen, specifieke werkbalkopties.

De Blokwerkbalk waarvan de blokspecifieke pictogrammen zijn uitgelicht.
Voorbeeld van blokspecifieke Blokwerkbalk-opties.

In het voorbeeld hierboven hebben we specifieke opties uitgelicht voor een Afbeeldingblok. Een Afbeeldingblok heeft de optie om een link naar de afbeelding toe te voegen, de afbeelding bij te snijden, tekst toe te voegen aan de afbeelding, een duotone-filter toe te voegen en de afbeelding te vervangen door een andere.

Plaats de muisaanwijzer op een pictogram in je Blokwerkbalk. Je krijgt een tooltip te zien waarin wordt uitgelegd wat elk pictogram doet:

De Blokwerkbalk waarin de tooltip voor de duotone-filter is uitgelicht.

Blokinstellingen

De zijbalk met Blokinstellingen bevat meer geavanceerde aanpassingsmogelijkheden voor het blok waar je aan werkt. Elk blok heeft zijn eigen instellingen die je hier kunt bekijken.

Als je de zijbalk niet ziet, klik dan op het instellingenpictogram (een tandwiel) naast ‘Publiceren’ of ‘Bijwerken’ in de WordPress-editor:

Het instellingenpictogram uitgelicht bovenaan de WordPress-editor.

Als we het voorbeeld met het Afbeeldingblok nogmaals gebruiken, zien we dat de Blokinstellingen opties hebben voor Stijlen, Alt. tekst en Afbeeldingsgrootte.

Blokinstellingen voor Afbeeldingblok.
Blokinstellingen voor Afbeeldingblok
Geavanceerd

Het gedeelte dat je altijd in Blokinstellingen zult zien, is het gedeelte Geavanceerd. Geavanceerd bevat ten minste deze twee opties:

Het bloktype wijzigen

Als je een blok hebt toegevoegd en dit wilt wijzigen naar een ander bloktype, kun je de optie transformeren gebruiken. Dit is de eerste optie in de Blokwerkbalk. Je krijgt blokken te zien die vergelijkbaar zijn met het blok dat je al hebt toegevoegd.

Een voorbeeld: als je een Afbeeldingblok toevoegt en deze wilt veranderen naar een ander type afbeeldingblok (Galerij, Cover, enz.), zie je die blokopties wanneer je op Transformeer klikt:

Gebruik de optie Transformeren in de Blokwerkbalk om het bloktype te wijzigen naar een vergelijkbaar bloktype.
  1. Selecteer het blok dat je wilt wijzigen.
  2. Klik op het pictogram Transformeer in de Blokwerkbalk:
Het pictogram Transformeer in de Blokwerkbalk.
  1. Selecteer vanuit een van de opties in de vervolgkeuzelijst ‘Transformeren naar:’

Als je het blok wilt terugzetten naar hoe het er voorheen uitzag, kun je de optie Ongedaan maken gebruiken in de editor om je laatste handeling ongedaan te maken.

Het pictogram Ongedaan maken in de editorwerkbalk.