Terug naar Ondersteuning Je site ontwerpen Aanpassingsmenu

Aanpassingsmenu

Je kan het aanpassingsmenu openen via Weergave → Aanpassen in het dashboard van je site. Het aanpassingsmenu wordt voornamelijk door klassieke thema’s gebruikt om de weergave van je site te wijzigen. Deze handleiding geeft een overzicht van de opties in het aanpassingsmenu die het vaakst worden gebruikt.

Ondersteuning van thema’s

De instellingen in deze handleiding zijn alleen van toepassing op klassieke thema’s. Het aanpassingsmenu bevat een paar opties voor sites die moderne blokthema’s gebruiken. Er zal wel een bericht bovenaan het scherm worden weergegeven dat je aanspoort om naar de Site-editor te gaan, aangezien je daar de weergave van je site helemaal kan bewerken.

Het aanpassingsmenu openen

Het aanpassingsmenu openen:

1. Ga naar het dashboard van je site.
  2. Ga naar Weergave.
  3. Selecteer Aanpassen.
Weergave geopend in het dashboard met Aanpassen gemarkeerd.

Onderaan in het aanpassingsmenu kan je de instellingen verbergen of de weergave van je site op een computer, tablet of mobiele telefoon bekijken.

Klik op de X in de linkerbovenhoek om het aanpassingsmenu te sluiten en terug te gaan naar je dashboard.

Het aanpassingsmenu wordt weergegeven.

Het Potloodpictogram

Naast sommige onderdelen in de voorbeeldweergave van het aanpassingsmenu staat een potloodpictogram. Dit is een sneltoets naar de instellingen van het aanpassingsmenu voor het bewerken van dat specifieke onderdeel. Dit pictogram is alleen zichtbaar voor de eigenaar of beheerders van de site; bezoekers zien het niet.

Aanpassingsmenu - Potloodpictogram

Opties van het aanpassingsmenu

Site-identiteit

Ga naar Aanpassen → Site-identiteit. Daar zie je de volgende opties:

Startpagina-instellingen

In het menu Startpagina-instellingen kan je aanpassen wat bezoekers te zien krijgen bij het openen van je site. Deze instellingen worden ook weergegeven in Instellingen → Lezen.

Als je de Startpagina-instellingen niet kan vinden, betekent dit dat je site nog geen gepubliceerde pagina’s heeft. Je kan je site op privé zetten en je pagina’s nog steeds publiceren. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat personen je site en de pagina die je net hebt gepubliceerd kunnen bekijken.

Je laatste berichten

Een klassieke blogstijl, waarbij berichten in chronologische volgorde worden weergegeven (van nieuwste naar oudste).

Een statische pagina

Een vaste of statische site-pagina. Deze optie wordt in veel thema’s gebruikt om uitgelichte content te tonen. Je kan deze optie ook gebruiken als je geen blogpagina wilt hebben.

Selecteer je Startpagina uit de lijst met pagina’s die je hebt gemaakt door op Pagina’s te klikken. Selecteer vervolgens je Berichtenpagina wanneer je een pagina wilt bijhouden met daarop blogberichten.

Klik op de knop Nieuwe pagina toevoegen om een gloednieuwe pagina te maken die je later kan wijzigen.

Aanpassingsmenu - Startpagina-instellingen

Extra CSS

CSS is de afkorting van Cascading Style Sheets. Het is een taal die de weergave van HTML-elementen op een internetpagina bepaalt. Aangepaste CSS kan aan sites met het WordPress.com Premium-abonnement of hoger worden toegevoegd.

Met een modern blokthema hebben site-eigenaars de volledige controle over de weergave van de site. Daarom is er in vergelijking met klassieke thema’s veel minder CSS nodig.

Extra opties

Afhankelijk van welk thema je hebt, kunnen er extra opties worden weergegeven. Zie de volgende handleidingen voor meer informatie over veelvoorkomende opties voor het aanpassingsmenu:

Een aantal opties van het aanpassingsmenu kunnen afhankelijk van het thema verschillend zijn. Thema’s die speciaal zijn ontworpen voor portfolio’s kunnen bijvoorbeeld een extra Portfolio-menu bevatten, zodat je zelf kan bepalen hoe je portfolio wordt weergegeven. Andere thema’s hebben Thema-opties voor specifieke aanpassingsopties voor dat thema.

Plugins en thema’s van derden kunnen ook opties aan het aanpassingsmenu toevoegen. Zie de documentatie van de plugin of het thema voor meer informatie over deze opties.

Je wijzigingen opslaan

Wanneer je de instellingen van het aanpassingsmenu wijzigt, activeert de knop Wijzigingen opslaan en verschijnt er een tandwielpictogram naast. Je kan uit de volgende opties kiezen:

• Wijzigingen opslaan: klik op deze knop om de wijzigingen gelijk toe te passen op de live site.
  • Concept opslaan: sla je wijzigingen aan het aanpassingsmenu op zonder ze toe te passen op de live site. Op de knop komt dan in grijze letters Concept opgeslagen te staan.
  • Inplannen: je kan inplannen dat de wijzigingen op een later tijdstip worden toegepast.
  • Link voorbeeldweergave delen: zodra de wijzigingen in het aanpassingsmenu als concept zijn opgeslagen of zijn ingepland, kan er een voorbeeldweergave van de wijzigingen worden gedeeld met samenwerkers via de getoonde link.
Aanpassingsmenu - Acties wijzigingen opslaan