Terug naar Ondersteuning Aan de slag WordPress.com vergeleken met WordPress.org

WordPress.com vergeleken met WordPress.org

WordPress vormt de basis voor miljoenen websites, variërend van websites van bloggers en kleine bedrijven tot enorme nieuwssites en website van grote ondernemingen. In deze handleiding lees je meer over het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org en kun je bepalen wat de beste optie is voor jouw website.

Overzicht van de verschillen

De basis van de WordPress.com- en WordPress.org-sites wordt gevormd door dezelfde WordPress-software. Een van de belangrijkste verschillen is de manier waarop je website wordt gehost. Webhosting is een service die je in staat stelt je website te publiceren en toegankelijk te maken op het internet.

Vergelijking van functies

WordPress.comWordPress.org
PrijsVarieert per abonnement, er is een abonnement voor alle behoeften en budgetten. WordPress.com-abonnementen bieden enorm veel mogelijkheden. Je kunt kiezen uit de opties Gratis, Personal, Premium, Business, Commerce en Enterprise.Je kunt de WordPress-software gratis downloaden. Je betaalt wel jaarlijkse kosten aan een externe hostingprovider voor je webhosting en domein.
Ervaring vereistGebruiksvriendelijk, zowel geschikt voor complete beginners als ervaren professionals.
WordPress.com is een integrale websitebouwer en host die optimale resultaten garandeert.
Je moet aanpassingen, siteonderhoud en configuraties zelf uitvoeren en daarom over een gemiddeld niveau van technische kennis beschikken.
HostingBeheerde hosting is ingebouwd. Je hebt geen andere hostingprovider nodig.Je moet zelf een hostingprovider vinden en betalen.
Snelheid en prestatiesOnbeperkte bandbreedte en bezoekersaantallen, hoogwaardige CPU’s en CDN voor optimale prestaties en een hoge snelheid.Afhankelijk van je host en hostingpakket.
BeveiligingZeer goed beveiligd tegen hackers, malware en kwetsbaarheden. Updates, back-ups en gratis domein-SSL worden allemaal automatisch afgehandeld.Afhankelijk van je host en hostingpakket.
FunctiesKrachtige functies om je website te ontwerpen, beheren en promoten en er geld mee te verdienen.Varieert sterk, afhankelijk van je host en hostingpakket.
PluginsInstalleer plugins met een Business-, Commerce- of Enterprise-abonnement. Updates worden automatisch beheerd. Dankzij diverse standaard ingebouwde functies zijn veel plugins overbodig.
Blokkeert potentieel risicovolle plugins proactief.
Er zijn aangepaste plugins beschikbaar voor installatie, maar afhankelijk van de plugin kunnen deze een risico vormen voor je site.
Thema’sInclusief een breed scala van mooie thema’s met een goede ondersteuning en uitgebreide aanpassingsopties.
Met een plan dat hiervoor in aanmerking komt, heb je toegang tot geavanceerde aanpassingsopties en kun je aangepaste thema’s installeren of zelf samenstellen.
Je moet aangepaste thema’s zelf installeren of samenstellen.
OndersteuningGeen toegewijde ondersteuning. Ga naar de WordPress.org-ondersteuningsforums voor hulp of neem contact op met je hostingprovider. Geen toegewijde ondersteuning. Ga naar de WordPress.org-ondersteuningsforums voor hulp of neem contact op met je hostingprovider.
Site-eigendomJij bent de eigenaar van de inhoud van je site en kunt deze wanneer je wilt verplaatsen. Jij bent de eigenaar van de inhoud van je site en kunt deze wanneer je wilt verplaatsen.

Overzicht van WordPress.com

Wanneer je aan de slag gaat met WordPress.com, meld je je eerst aan voor een account en kies je een abonnement dat aansluit op je behoeften en budget. Vervolgens kun je je site beginnen te bouwen. WordPress.com biedt beheerde hosting voor updates, security en back-ups, allerlei prachtige thema’s en een ingebouwde plugin-functionaliteit. Je hoeft ze dus niet afzonderlijk te downloaden, betalen of beheren. Met de aanvullende functies van WordPress.com kun je je website eenvoudig ontwerpen, beheren en promoten en er geld mee verdienen. WordPress.com heeft ook toegewijde ondersteuningsmedewerkers die je kunnen helpen wanneer je tegen een probleem aanloopt met je site.

De verschillende abonnementen bieden je op alle niveaus opties die aansluiten op je behoeftes, of je nu een gratis blog wilt beginnen, een portfolio wilt samenstellen, een website voor je bedrijf wilt beheren of online producten wilt verkopen. Als je een ontwikkelaar of ontwerper bent die websites maakt voor anderen, dan kan de ongeëvenaarde stack voor beheerde hosting van WordPress.com weleens de perfecte oplossing zijn voor jou en je klanten. Bij hogere abonnementscategorieën heb je toegang tot tools voor ontwikkelaars, waaronder SFTP-SSH, WP-CLI, beheer van meerdere sites en Git-tools.

Overzicht van WordPress.org

Om aan de slag te gaan met WordPress.org, moet je de WordPress-software downloaden, een externe hostingservice vinden en betalen, WordPress installeren op de webserver van je host en je website vervolgens zelf bouwen en onderhouden. Elke externe hostingservice heeft zo zijn eigen diensten en tarieven. Je moet ook je eigen thema en noodzakelijke plugins kiezen, installeren en beheren om je site het uiterlijk en de functionaliteit te geven waar je naar op zoek bent. Deze optie, waarbij WordPress.org wordt gecombineerd met een afzonderlijke, betaalde hostingprovider, wordt ook wel ‘zelf-gehoste WordPress’ genoemd.

Met zelf-gehoste WordPress heb je enorm veel technische vrijheid en kun je onder meer complexe, aangepaste code programmeren, iets dat op WordPress.com niet altijd mogelijk is. Je kunt ook wijzigingen aanbrengen in de PHP-omgeving. Dit soort aanpassingen en wijzigingen zijn met name relevant voor ontwikkelaars. Als je WordPress zelf host, kun je kiezen wat voor soort en kwaliteit hosting je wilt voor je site en bepalen tot in hoeverre je het onderhoud voor eigen rekening wilt nemen.

Veelgestelde vragen

Zijn WordPress.org en WordPress.com hetzelfde?

WordPress is een gratis open-sourcesysteem voor inhoudsbeheer waarmee je websites kunt bouwen en beheren. WordPress is een open-sourcesoftware die wordt geschreven, onderhouden en ondersteund door duizenden onafhankelijke bijdragers over de hele wereld en de basis vormt voor miljoenen websites. WordPress.org is de startpagina van het WordPress-project.

WordPress.com is een commerciële onderneming die eigendom is van Automattic, een bedrijf dat is opgericht door een van de hoofdontwikkelaars van WordPress en bestaat uit fulltime-ontwikkelaars, -ontwerpers en -ondersteuningstechnici. Verder dragen Automattici (werknemers van Automattic) regelmatig bij aan de software van WordPress, zodat de hele community ervan kan profiteren.

Welke optie is goedkoper?

Een directe vergelijking kan lastig zijn. Als je de verschillende WordPress.com-abonnementen vergelijkt met de pakketten van externe hostingproviders, moet je niet alleen letten op de prijzen, maar ook op de functies, zoals opslag, sitebezoeken, vooraf geconfigureerde ingebouwde functies, beveiliging, back-ups en soorten ondersteuning. Goedkopere hostingpakketten hebben over het algemeen meer beperkingen qua opslag, sitebezoeken, beveiliging en back-ups. De bekroonde hosting en functies van WordPress.com bieden een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

Wees alert op aantrekkelijke introductieprijzen van bepaalde hosts, die slechts tijdelijk gelden. Veel hosts publiceren hun laagste sales-prijzen en vermelden met kleine lettertjes dat deze alleen gelden voor de eerste factuurperiode. Bij de volgende betaling is de prijs dan ineens twee of drie keer zo hoog. De prijzen van WordPress.com zijn duidelijk en transparant.

Kan ik plugins en aangepaste thema’s installeren op WordPress.com?

Ja, je kunt plugins en aangepaste thema’s installeren met WordPress.com-abonnementen die plugins ondersteunen (Business, Commerce en Enterprise).

Kan ik tussen beide opties schakelen?

Ja, je kunt bestaande sites migreren tussen WordPress.com en WordPress.org. Kom meer te weten over het importeren van een site naar WordPress.com of het exporteren van een site vanaf WordPress.com.

Conclusie

Met zowel WordPress.com als WordPress.org kun je de krachtige WordPress-software benutten om een website te bouwen en beheren. De belangrijkste verschillen houden verband met de specifieke behoeften van je site en de vraag of je er de voorkeur aan geeft gebruik te maken van de bekroonde beheerde hosting van WordPress.com of je website liever host bij een externe hostingprovider.

Je kunt altijd kosteloos aan de slag gaan met WordPress.com en daarna wanneer je wilt een upgrade uitvoeren naar het abonnement dat het best aansluit op je behoeften en sitedoelen. Welke optie van WordPress je ook kiest, je inhoud blijft altijd jouw eigendom. Als je besluit dat je zelf-gehoste WordPress wilt uitproberen, kun je je website probleemloos migreren.