Terug naar Ondersteuning Inhoud en media Pagina's en berichten Berichten

Berichten

Berichten zijn wat jouw blog tot een blog maken. Het zijn aparte stukjes content op je blogpagina. In deze handleiding wordt alles uitgelegd over wat je moet weten over berichten.

Berichten zijn altijd gekoppeld aan een datum, die ook in de URL is opgenomen.Berichten worden soms met pagina’s verward. Zie Bericht t.o.v. Pagina voor een uitleg van de verschillen.

Hoe maak je een nieuw bericht aan?

Er zijn verschillende manieren om een nieuw bericht aan te maken:

Al deze opties worden hieronder in verder detail beschreven. Welke optie je ook kiest, je wordt altijd doorverwezen naar de WordPress-editor, waar je kunt beginnen met het schrijven van je bericht. Je kunt meteen beginnen met typen, afbeeldingen toevoegen, en meer.

Gebruik de knop Schrijven in de werkbalk

De snelste manier om een nieuw bericht te beginnen is via de knop Schrijven aan de rechterzijde van de werkbalk (de knop wordt bovenaan je scherm weergegeven wanneer je bent ingelogd op WordPress.com).

de knop Schrijven in de WordPress-werkbalk met een vak eromheen.
Klik op Schrijven in je WordPress-werkbalk om een nieuw bericht te schrijven.
Klik op Een nieuw bericht toevoegen vanaf Mijn site

Ga naar Mijn site(s) → Berichten en klik vervolgens op de knop Nieuw bericht toevoegen aan de rechterzijde.

Berichten per e-mail publiceren

Schrijf je bericht zoals je een e-mail schrijft en publiceer het op je blog met de functie Bericht per e-mail.

een geopende e-maileditor die het ‘aan’-veld en de onderwerpregel weergeeft.
Bericht per e-mail

Publiceer je bericht

Wanneer je op Schrijven klikt of naar Mijn site → BerichtenNieuw bericht toevoegen gaat, open je de WordPress-editor; hier kun je de inhoud van je nieuwe bericht schrijven. Hier kan je:

Als je klaar bent, klik je op de knop Publiceren in de rechterbovenhoek van de editor om je nieuwe blogbericht op je blog te publiceren.

Wat gebeurt er als je publiceert?

Op die knop Publiceren klikken, daar moet je even van genieten. Je hebt zojuist content geschapen en met de rest van de wereld gedeeld.

Een bericht is anders dan andere soorten content (zoals pagina’s en portfolio’s) omdat er verschillende acties worden getriggerd als je een nieuw bericht publiceert op een openbare blog:

1. Het bericht verschijnt als nieuwste bericht op je blogpagina.
  2. Het bericht verschijnt in Lezers-feeds, tenzij je site privé is.
  3. Je abonnees ontvangen een e-mailnotificatie.
  4. Het bericht wordt gedeeld op je socialmedia-profielen, als je die hebt gekoppeld.

Berichtinstellingen

Terwijl je aan je bericht werkt, zie je aan de rechterkant van je scherm de berichtinstellingen.

⚙️

Als de pagina-instellingen niet beschikbaar zijn, moet je wellicht op het pictogram ⚙️ (tandwiel) in de rechterbovenhoek klikken om de instellingen weer te geven.

Hier vind je de volgende opties:

Rechtsboven boven de berichtinstellingen zie je een werkbalk die er als volgt uitziet:

Dit zijn de opties, van links naar rechts:

Je berichten weergeven

Om een lijst van alle berichten op je site te bekijken, ga je naar Mijn site → Berichten. Hier zie je vier tabbladen:

Om meer opties voor een bericht te zien, klik je op het ellipsmenu (de drie verticale puntjes) dat naast ieder bericht staat. Hier zie je:

De berichten, met de ellipsopties aangeklikt en uitgeklapt.

Doe mee aan onze online Blogcursus

Doe alle essentiële (en een paar geavanceerde) vaardigheden op die je nodig hebt om een blog te creëren waarop je trots kan zijn. Stel je doelgroep vast. Maak je blog aan, publiceer deze en laat deze uitgroeien met een on-demand cursus die je op eigen tempo kan volgen en die gegeven wordt door de beste bloggers op het internet.

Geef je berichten weer op een pagina

Er zijn meerdere manieren om je berichten op je site weer te geven. Lees verder om meer over elke optie te leren en er een te kiezen die het beste op jouw behoeften aansluit.

Blogberichtenblok (aanbevolen)

Voeg het Blogberichtenblok in op een pagina om je berichten weer te geven. Je kunt deze gebruiken om je berichten weer te geven in een lijst of in een raster van maximaal 100 blogberichten. Je kan ervoor kiezen berichten weer te geven op basis van categorie, auteur, of tag, aanbevolen afbeeldingen of samenvattingen weergeven, de tekstkleur wijzigen en meer! Het blok werkt zichzelf automatisch bij bij ieder bericht dat je plaatst. Meer info:

Maak een blog van je startpagina

Als je wilt dat de startpagina van je site al je geplaatste berichten weergeeft met de nieuwste bovenaan, kan je ervoor kiezen om je startpagina automatisch je laatste berichten te laten weergeven. Volg de onderstaande stappen om dit te doen.

1. Ga naar Mijn site → Weergave → Aanpassen → Startpagina-instellingen .
  2. Selecteer onder ‘Jouw startpagina-weergaven’ de optie ‘Jouw nieuwste berichten’.
  3. Klik op Wijzigingen opslaan.

Dit is een klassieke blogoptie waardoor er op je startpagina alleen blogberichten te zien zijn. Als je ook andere content op je startpagina wilt toevoegen, zoals tekst en afbeeldingen, gebruik dan het Blogberichtenblok.

Stel je berichtenpagina in

Als je een klassieke blogpagina wilt die al je berichten in chronologische volgorde laat zien met de nieuwste eerst, kan je een berichtenpagina instellen. Dit is vergelijkbaar met de bovengenoemde optie ‘Maak een blog van je startpagina’, behalve dat de pagina niet je startpagina is. Het is een aparte pagina die vaak ‘Blog’ of ‘Nieuws’ wordt genoemd. Volg de onderstaande stappen om dit te doen.

1. Ga naar Mijn site → Weergave → Aanpassen → Startpagina-instellingen .
  2. Selecteer onder ‘Jouw startpagina-weergaven’ de optie ‘Een statische pagina‘.
  3. Selecteer jouw Blogpagina onder ‘Berichtenpagina’. Als je dat nog niet gedaan hebt, kan je op Nieuwe pagina toevoegen klikken om een nieuwe pagina aan te maken. Geef hem een naam als ‘Blog,’ of een andere naam die je hem wilt geven.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan.

Dit is een klassieke blogoptie waardoor er op je berichtenpagina alleen blogberichten te zien zijn. Als je ook andere content op je berichtenpagina wilt toevoegen, zoals tekst en afbeeldingen, gebruik dan het Blogberichtenblok.

💡

Als je wilt dat je berichten van oudste naar nieuwste worden weergegeven, kun je de standaardvolgorde met behulp van deze instructies aanpassen, zodat ze chronologisch worden weergegeven.

Geef berichten weer per categorie

In plaats van een pagina die al je blogberichten laat zien, kan je ook Categoriepagina’s gebruiken. Deze pagina’s worden automatisch aangemaakt wanneer je categorieën op je berichten gebruikt. De pagina’s laten alleen berichten zien van die bepaalde categorie.

Klik op de knop hieronder om te leren hoe je dit doet.

Berichtconcepten

Je hoeft je berichten niet meteen te publiceren. Je kunt een concept van je bericht opslaan en er later naar terugkeren om er verder aan te werken. Als je je bericht opstelt, zie je de knop Concept opslaan in de rechterbovenhoek zoals hier wordt weergegeven:

De knop Concept opslaan verschijnt met een oranje vakje eromheen.

Conceptberichten komen te staan onder het tabblad ‘Concepten’ van je Berichtenlijst:

Het Berichtenscherm met het tabblad Concepten geselecteerd
Beoordeling concept in behandeling.

Door de optie Beoordeling in behandeling te checken kan je berichten markeren die mogelijk moeten worden bekeken door andere schrijvers en redacteurs van je site.

het rechter zijbalkmenu Berichtinstellingen met de optie ‘Beoordeling in behandeling’ aangevinkt en een vakje om de optie ‘Beoordeling in behandeling’ getekend.

Als je Plaatsen per e-mail gebruikt en mensen hebt met de rol Bijdrager die ook per e-mail plaatsen, worden de berichten automatisch ingesteld als zowel concept als Beoordeling in behandeling.

Een bestaand bericht bewerken en bijwerken

Je kunt een gepubliceerd bericht bewerken.

Ga naar Mijn sites → Berichten en klik op de titel van het bericht dat je wilt bewerken. Hiermee open je het bericht in de WordPress-editor, waar je content kunt toevoegen of verwijderen.

Bij een gepubliceerd bericht is de knop Publiceren veranderd in Bijwerken.

Klik op Bijwerken om de veranderingen door te voeren.

De knop Bijwerken is gemarkeerd met een oranje pijl
Klik op Bijwerken om de veranderingen in je bericht door te voeren

Een bericht verwijderen

Met de functie Weggooien kan je berichten weghalen zonder ze meteen permanent te verwijderen. Items in de map Prullenbak kunnen tot 30 dagen nadat je ze hebt weggegooid worden teruggeplaatst of permanent worden verwijderd. Na 30 dagen worden ze permanent verwijderd.

Om een bericht te verwijderen, ga je naar Mijn site → Berichten. Klik op het ellipsmenu (drie puntjes) aan de rechterkant van het bericht, en klik op Weggooien.

Het ellipsmenu is uitgeklapt en de optie Weggooien is gemarkeerd.

Om een pagina te herstellen die je hebt weggegooid, open je je prullenbak door op Prullenbak te klikken aan de bovenkant van het berichtenscherm. Selecteer het ellipsmemu (drie puntjes) aan de rechterkant en selecteer Herstellen om het bericht terug te halen.

Je kunt ook Permanent verwijderen selecteren om het bericht helemaal te verwijderen. Dit is een permanente actie en het bericht kan hierna niet meer worden hersteld.

Het ellipsmenu van een verwijderd bericht is uitgeklapt en de optie Herstellen is gemarkeerd.

Hoe vind je de Bericht-ID?

Je kan de Bericht-ID in de URL van Bericht bewerken vinden van je berichteditor. De bericht-ID in het volgende voorbeeld is bijvoorbeeld ‘125’.

bericht_id