Algemeen, Beleid & Veiligheid

Automattic en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

De Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (kortweg AVG) is een nieuwe en verstrekkende privacyregel die in mei 2018 van kracht wordt.

Dit document verstrekt informatie over de verordening en onze plannen voor het implementeren van de belangrijkste beginselen van de AVG voor de producten en diensten van Automattic, waaronder WordPress.com.

Op dit moment zijn we bezig om functies toe te voegen die de gebruiker meer keuzes biedt en om onze werkwijzen omtrent het verzamelen, opslaan en gebruik van jouw gegevens transparanter te maken. We verwachten dat de producten en diensten in mei 2018 aan de vereisten van de AVG voldoen.

Tevens bieden we extra tools en informatie, zodat gebruikers van onze diensten de nodige stappen kunnen ondernemen om naleving van de verordening te waarborgen, indien nodig.

Wat houdt het in?

De AVG stelt bedrijven en eigenaren van websites onder andere verplicht om transparant te zijn over de manier waarop zij persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en delen. Tevens biedt de verordening personen verbeterde toegang en meer keuze wat betreft de manier waarop hun persoonsgegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld.

Het is belangrijk dat je weet dat de vereisten van de AVG gelden voor alle websites en online bedrijven die persoonsgegevens van inwoners van de EU verzamelen, opslaan en verwerken, ongeacht het feit dat de AVG een verordening van de EU is.

Je kunt hier de volledige tekst van de verordening lezen. De volgende bronnen vonden we ook nuttig om meer inzicht te verkrijgen in de beginselen en de specifieke vereisten van de verordening:

↑ Inhoudsopgave ↑

Automattic en de AVG

Wij van Automattic vinden de privacy van gebruikers enorm belangrijk. Onze privacybeginsels komen grotendeels overeen met de AVG-beginselen en we hebben onze producten en diensten ook met die beginselen in gedachten ontwikkeld.

Bijvoorbeeld:

• dataminimalisatie. Wanneer je je aanmeldt voor WordPress.com, hebben we slechts een paar gegevens van je nodig om je WordPress.com-account aan te maken, namelijk je e-mailadres en een gebruikersnaam. Niets meer, niets minder. Als je een abonnement aanschaft, hebben we meer informatie van je nodig om je betaling te kunnen verwerken. Je mag natuurlijk andere informatie invoeren bij je openbare profiel en accountinstellingen, maar je hoeft ons geen extra persoonsgegevens te verstrekken om je account te kunnen activeren.
  • Controle over je content. We streven ernaar om jou zo veel mogelijk te laten bepalen wie jouw content kan inzien. Bij de Privacy-instellingen kun je ervoor kiezen om je site openbaar of privé te maken en om je site te verbergen voor zoekmachines. En bij Paginazichtbaarheid heb je verschillende opties om in te stellen wie specifieke pagina’s op jouw site kan zien.
  • Strenge richtlijnen voor het verstrekken van gebruikersgegevens aan overheidsinstanties. We beschermen de privégegevens van onze gebruikers, zodat ze weten dat hun veiligheid en, in sommige gevallen, hun anonimiteit gewaarborgd zijn. We beseffen dat dit van cruciaal belang is voor het vertrouwen dat onze gebruikers stellen in onze diensten. In onze Wettelijke richtlijnen wordt beschreven wanneer we gebruikersgegevens moeten prijsgeven naar aanleiding van verzoeken van handhaving en aanklagers in civiele procedures.  (En we staan erom bekend dat we te brede verzoeken op de proef stellen ー we hebben bijvoorbeeld met goed gevolg gepleit voor opheffing van de geheimhoudingsbevelen voor brieven van de Amerikaanse overheid over de nationale veiligheid die ons verboden om informatie over die verzoeken aan onze gebruikers bekend te maken).
  • Jouw veiligheid is onze prioriteit. Geen enkele online dienst is 100% veilig, maar wij doen erg ons best om jouw gegevens te beschermen tegen inzage door onbevoegden. Wij ondersteunen en promoten versleuteling van gebruikersgegevens en versleutelen al het verkeer (via SSL) standaard voor alle WordPress.com-sites. Je kunt meer lezen over onze WordPress.com-beveiligingsfuncties en de Jetpack-beveiligingsfuncties. Wij bieden tevens geavanceerde beveiligingsinstellingen, zoals Tweestapsverificatie voor je WordPress.com-account, die helpen om je account en gegevens te beveiligen. We raden je dan ook sterk aan deze instellingen te gebruiken.
  • WordPress-sites zijn mobiel. Jouw site is van jou en jouw inhoud is jouw eigendom. We willen graag dat je lang en tevreden klant blijft bij WordPress.com, maar als je je WordPress-site ergens anders wilt onderbrengen, kun je je site altijd snel, eenvoudig en zonder extra kosten van onze kant exporteren naar een nieuwe host.

En er volgt nog veel meer! We blijven deze pagina vóór mei 2018 en daarna bijwerken met meer informatie zodra we nieuwe functies introduceren die de gebruikersprivacy verbeteren en meer keuzes bieden op het gebied van gegevens.