Weergave

Aanpassingsmenu

Inhoudsopgave

Navigeren in het aanpassingsmenu
Concept, inplannen en voorbeeldweergave delen
Site-identiteit
Kleuren en Achtergronden
Lettertypes en kopafbeeldingen
Menu’s
Contentopties
CSS
Widgets
Homepage-instellingen
Overige opties

Met het Aanpassingsmenu til je het Thema van je site naar een hoger niveau. In dit menu kun je de titel en slogan van je site veranderen, widgets aan een sidebar of voettekst toevoegen, aangepaste menu’s maken, de homepage-instellingen veranderen en nog veel meer.

Een aantal opties van het aanpassingsmenu kunnen afhankelijk van het thema verschillend zijn. De gebruikelijkste functies worden hieronder behandeld.

Het aanpassingsmenu openen:

1. Klik op Mijn site.
  2. Scrol naar het gedeelte Personaliseren.
  3. Klik op Aanpassen.
Aanpassingsmenu - Hoofdmenu
Het aanpassingsmenu openen

Aanpassingsmenu - Navigeren in het aanpassingsmenu
  • Klik op de X in de linkerbovenhoek om het aanpassingsmenu te sluiten.
  • Klik op de blauwe knop aan de rechterkant van de X om het concept te publiceren of op te slaan.
  • Klik op het instellingen-pictogram naast de blauwe knop om de actie te wijzigen naar Publiceren, Concept opslaan, of Inplannen, om een datum te kiezen waarop je wijzigingen aan het aanpassingsmenu worden doorgevoerd. Zodra je Concept is opgeslagen, kun je ervoor kiezen om eenVoorbeeld  link te delen met personen die geen toegang hebben tot je aanpassingsmenu.
  • Mogelijk worden er extra menu-opties weergegeven, afhankelijk van het thema dat je gebruikt voor je site.
  • Onderaan in het aanpassingsmenu kun je de aanpassingsmenu-instellingen verbergen of je site bekijken op een computer, tablet of mobiele telefoon.
Aanpassingsmenu - Potloodpictogram

Naast sommige onderdelen in de voorbeeldweergave van het aanpassingsmenu staat een potloodpictogram. Dit is een sneltoets naar de aanpassingsmenu-instellingen voor dat specifieke onderdeel.

De bezoekers van je site zien deze pictogrammen niet. Ze zijn alleen zichtbaar voor de eigenaren of beheerders van de site.

De link Heb je hulp nodig bij het instellen van je site? bovenaan in de aanpassingsmenu-instellingen is een link naar het gedeelte Overzicht en instellingsinstructies van het thema.

↑ Inhoudsopgave ↑

Concept, inplannen en voorbeeldweergave delen

Met behulp van het aanpassingsmenu kan de beheerder wijzigingen aanbrengen en deze als concepten opslaan voordat deze wijzigingen gepubliceerd worden op de actieve site. Deze functie is met name handig in combinatie met de planfunctie voor concepten in het aanpassingsmenu.

Er verschijnt een tandwielpictogram naast de knop Publiceren nadat je de aanpassingsmenu-instellingen gewijzigd hebt.

• Publiceren – dit staat standaard ingesteld. Wanneer je Publiceren selecteert, worden de wijzigingen aangebracht op je actieve site
  • Concept opslaan – met deze optie verandert de Publiceren-knop in de knop Concept opslaan. Als je op deze knop klikt, worden de wijzigingen opgeslagen in het aanpassingsmenu, maar zijn ze niet zichtbaar op je actieve site. Op de knop komt dan in grijze letters Concept opgeslagen te staan.
  • Inplannen – je kunt ervoor kiezen om een datum en tijd in te plannen waarop de wijzigingen zichtbaar worden op je actieve site.
  • Link Voorbeeldweergave delen – zodra de wijzigingen in het aanpassingsmenu opgeslagen zijn als concept of ingepland zijn, kan er een voorbeeldweergave van de wijzigingen gedeeld worden met samenwerkers dankzij de link onderaan het actiepaneel.
Aanpassingsmenu - Wijzigingen publiceren

↑ Inhoudsopgave ↑

Site-identiteit

Logo – Je hoeft je logo maar één keer toe te voegen en vervolgens wordt hij automatisch weergegeven in elk thema dat logo’s ondersteunt.

Site-titel – De titel van je site verschijnt bovenaan op je site in de koptekst. Dit is de perfecte plek om de naam van je bedrijf of blog te plaatsen.

Slogan – De slogan wordt in een zachtere stijl weergegeven in de buurt van de titel van je site. Een slogan kan een citaat of een korte taakomschrijving (een zin) zijn.

Favicon – Favicons zijn de kleine afbeeldingen die getoond worden op browsertabbladen, bladwijzerbalken en in de mobiele WordPress-apps.

Aanpassingsmenu - Favicon
Een favicon moet vierkant zijn en minstens 512 × 512 pixels.

Inhoud voettekst – dit is een link terug naar WordPress.com. Je kan kiezen hoe deze link wordt weergegeven.

Inhoud voettekst aanpassen

De inhoud van je voettekst kan verwijderd worden als je over het WordPress.com Business abonnement of hoger beschikt.

↑ Inhoudsopgave ↑

Kleuren en achtergronden

Alle thema’s hebben verschillende kleuropties. Sommige thema’s beschikken over een standaardoptie om de hoofdkleur te veranderen, terwijl andere verschillende kleurenpaletten en opties voor achtergrondafbeeldingen hebben.

Aangezien niet alle thema’s hetzelfde zijn, kan het gedeelte Kleuren en achtergronden andere instellingen bevatten dan die hier rechts getoond worden.

Een van de vele thema’s met de opties die overeenkomen met degene die hier rechts getoond worden, is het thema Sketch.

Aanpassingsmenu - Kleuren en achtergronden

Geavanceerde design-aanpassingen, zoals aangepaste kleuren en de mogelijkheid om CSS toe te voegen, is beschikbaar voor sites met het WordPress.com Premium abonnement of hoger.

↑ Inhoudsopgave ↑

Lettertypes en kopafbeeldingen

Ook kunnen sommige thema’s andere opties voor Lettertypes en Kopafbeeldingen hebben.

Lettertypes

Wanneer een Lettertype-optie aanwezig is in het aanpassingsmenu, kun je deze optie gebruiken om de koptekst en het standaard lettertype te wijzigen.

De lettertypes van kopteksten kunnen ook aangepast worden naar andere font-faces, diktes en groottes.

Standaard lettertype verwijst naar het lettertype dat gebruikt wordt in de tekst op je site. De font-face en grootte van het standaard lettertype kunnen aangepast worden.

Aanpassingsmenu - Lettertypes

Als je geen Lettertype-menu ziet, kan het lettertype van het thema dat je gekozen hebt niet gewijzigd worden. Mocht je echter bekend zijn met CSS en het WordPress.com Premium abonnement of hoger hebben, dan kun je het lettertype van elk thema aanpassen door te klikken op AanpassenCSS.

Kopafbeeldingen

Wanneer je een thema hebt gekozen waarbij je een afbeelding kan toevoegen aan de koptekst van je site, dan kun je een afbeelding selecteren door te klikken op AanpassenKopafbeelding.

Bij de thema’s die kopteksten ondersteunen, staat vaak aangegeven wat het beste formaat is voor de kopafbeelding. Zo weet je zeker dat deze naadloos aansluit op het thema.

Aanpassingsmenu - Kopafbeelding

↑ Inhoudsopgave ↑

Deze aanpassingsmenu-optie wordt gebruikt voor het beheren van navigatiemenu’s voor content die je al op je site hebt gepubliceerd. Je kunt menu’s aanmaken en items toevoegen voor bestaande content zoals pagina’s, berichten, categorieën, tags, formaten of aangepaste koppelingen.

Menu’s kunnen worden weergegeven op locaties die worden aangegeven door je thema of in  widgetgebieden  door een ‘Navigatiemenu’-widget toe te voegen.

Aanpassingsmenu - Menu's

Wanneer je een nieuwe pagina hebt aangemaakt of een nieuw bericht hebt geplaatst en deze niet verschijnt in je navigatiemenu, is Aanpassen → Menu’s de eerste plek waar je moet kijken. Selecteer een menu om deze aan te passen, voeg vanuit dit gedeelte nieuwe pagina’s toe of gebruik de optie voor het automatisch toevoegen van nieuwe bovenliggende pagina’s aan dit menu. Met deze functie zorg je ervoor dat nieuwe pagina’s automatisch worden toegevoegd aan je menu.

↑ Inhoudsopgave ↑

Contentopties

Sommige thema’s bevatten een menu voor Contentopties. Met behulp van Contentopties kun je aanpassen hoe je content wordt weergegeven op bepaalde pagina’s.

• Blogweergave – maak een keuze tussen een volledig bericht of een samenvatting voor de blog- en archiefpagina’s.
  • Bio van auteur – of je je bio nu wel of juist niet wilt weergeven bij individuele berichten.
  • Berichtdetails – bepaal welke specifieke berichtdetails worden getoond (datum, categorieën, tags, auteur).
  • Aanbevolen afbeeldingen – of aanbevolen afbeeldingen wel of niet getoond moeten worden (blog en archieven, individuele berichten, pagina’s).
Aanpassingsmenu - Contentopties

↑ Inhoudsopgave ↑

CSS

CSS is de afkorting van Cascading Style Sheets. Het is een opmaaktaal die de weergave van HTML-elementen op een internetpagina bepaalt. Aangepaste CSS kan aan sites worden toegevoegd met het abonnement WordPress.com Premium of hoger.

↑ Inhoudsopgave ↑

Widgets

Een widget is een tool die je kunt toevoegen aan de sidebars en voetteksten van je site.

Sommige thema’s hebben meerdere widgetgebieden, terwijl andere alleen beschikken over een widgetgebied in de sidebar of in een voettekst.

Lees hier meer over hoe je widgets kunt toevoegen en aanpassen.

Aanpassingsmenu - Widgets

↑ Inhoudsopgave ↑

Homepage-instellingen

Je site is standaard op zo’n manier ingesteld dat je nieuwste berichten op je homepage worden weergegeven. In het menu Homepage-instellingen kun je aanpassen wat bezoekers bij het openen van je site te zien krijgen.

Wanneer je nog geen pagina’s hebt gepubliceerd, beschik je niet over de optie Homepage-instellingen.

Je kunt je site op privé zetten en je pagina’s nog steeds publiceren. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat personen je site kunnen bekijken en de pagina die je net hebt gepubliceerd.

Op je homepage staan…

Je nieuwste berichten

Een klassieke blogstijl, waarbij berichten in chronologische volgorde worden weergegeven (van nieuwste naar oudste).

Een statische pagina

Een vaste of statische site-pagina. Deze optie wordt in veel thema’s gebruikt om aanbevolen content te tonen. Je kunt deze optie ook gebruiken als je geen blogpagina wilt hebben.

Selecteer je Homepage uit de lijst met pagina’s die je gemaakt hebt door te klikken op Mijn site → Site-pagina’s. Selecteer vervolgens je Berichtenpagina wanneer je een pagina wilt bijhouden met daarop blogberichten.

Aanpassingsmenu - Homepage-instellingen

↑ Inhoudsopgave ↑

Overige opties

Bij verschillende thema’s beschikt het aanpassingsmenu over extra opties. Thema’s die speciaal ontworpen zijn voor portfolio’s kunnen een extra Portfolio-menu bevatten, zodat je zelf kunt bepalen hoe je portfolio getoond wordt. Andere thema’s hebben Thema-opties voor specifieke aanpassingsopties voor het thema.