Weergave

Aanpassingsmenu

Je kunt het aanpassingsmenu gebruiken om veel weergave-instellingen van je site te bekijken en aan te passen: van je aangepaste kopafbeelding tot widgets en nog veel meer.

Je kunt het aanpassingsmenu vanuit elke pagina of elk bericht op je site openen: je hoeft alleen naar de actiebalk te gaan in de hoek rechtsonder van het scherm en te klikken op Aanpassen.

Om het aanpassingsmenu vanuit het dashboard te openen, ga je naar  Mijn sites → Thema’s → Aanpassen (onder de sectie Personaliseren).

dashboard aanpassingsmenu

Zodra je het aanpassingsmenu hebt geopend, kun je bekijken hoe de content van je site eruit zou zien bij een ander thema: klik op Wijzigen naast je actieve thema. Je ziet nu een aantal thema’s waarvan je een voorbeeld kunt bekijken (maar je kunt ook een nieuw thema zoeken via het aanpassingsmenu).

Wanneer je een voorbeeld van een ander thema bekijkt, kun je ook andere functies van het aanpassingsmenu bekijken en vervolgens bepalen of je ze wilt houden (door op Opslaan en activeren te klikken) of wilt annuleren (door op Annuleren te klikken).

Onderaan het aanpassingsmenu kun je met de drie knoppen simuleren hoe je site eruit ziet op drie veelvoorkomende schermafmetingen (desktop, tablet en smartphone) zodat je een voorbeeld van je ontwerp kunt bekijken om erachter te komen of het op alle schermformaten goed wordt weergegeven. Je vindt hier ook een schakelaar Inklappen, waarmee je het paneel van het aanpassingsmenu kunt verbergen om een voorbeeldweergave op volledige breedte te krijgen.

aanpassingsmenu-voorbeeldweergave-simulatie

Dit is een voorbeeld van de voorbeeldknoppen van het aanpassingsmenu in actie:

Je kunt een voorbeeld van wijzigingen in het aanpassingsmenu bekijken door de opties te selecteren en de huidige instellingen bij te stellen. Wanneer je klaar bent met een optie, kun je terugkeren naar het hoofdscherm van het aanpassingsmenu door bovenaan op de linkerpijl te klikken.

Wijzigingen aan het aanpassingsmenu kunnen ook worden opgeslagen als concept of worden ingepland om op een bepaald moment te worden weergegeven. Om deze optie in te stellen, klik je op het tandwielpictogram naast ‘Publiceren’ en selecteer je een van de overige opties. Je kunt een link naar je opgeslagen concept delen, zodat anderen een voorbeeldweergave kunnen bekijken door de onderstaande link te kopiëren.

Selecteer het tandwielpictogram naast 'Publiceren' om dit menu te openen.

Opmerking: als je wijzigingen aan het aanpassingsmenu aanbrengt, maar ze niet direct worden toegepast op de site, moet je controleren of je actie niet is ingesteld als Concept opslaan of Inplannen. Hij moet zijn ingesteld op Publiceren om direct op de site toegepast te worden.

Welke opties beschikbaar zijn in het aanpassingsmenu, verschilt per thema, maar de meeste thema’s bevatten deze aanpassingsmenu-instellingen:

• Site-identiteit : bewerk je titel en slogan, en stel je logo in (voor thema’s die logo’s ondersteunen).
  • Kopafbeelding : voeg een nieuwe kopafbeelding toe of kies er een uit de afbeeldingen die je al hebt geüpload.
  • Menu’s : voeg  aangepaste menu’s toe, verwijder ze en pas ze aan voor je site, en stel menulocaties in op basis van het thema.
  • Widgets : voeg widgets toe, verwijder ze en pas ze aan voor de speciale widget-gebieden van je thema.
  • Homepage-instellingen : kies of je een statische pagina of je nieuwste blogberichten op de hoofdpagina van je site wilt weergeven.
  • Aanbevolen content : pas aan welke tag wordt gebruikt voor aanbevolen content (zoals bericht-sliders) als het thema dit ondersteunt.

Voor sommige opties in het aanpassingsmenu is het abonnement WordPress.com Premium of WordPress.com Business vereist. Als je een van deze abonnementen hebt aangeschaft, kun je de functie Aangepast ontwerp gebruiken, waarmee je onbeperkt toegang krijgt tot Aangepaste kleuren, Aangepaste lettertypes en een CSS-editor:

• Kleuren en achtergronden : wijzig het hele kleurenpalet van je thema met een paar klikken. (Opmerking: de functie aangepaste achtergrond is gratis en je hebt er geen Premium of Business abonnement voor nodig.)
  • Lettertypes : kies uit een beheerde lijst met aangepaste lettertypes voor kopjes en algemene tekst. (Opmerking: hoewel voor sommige lettertypes het Premium of Business abonnement is vereist, hebben we ook een assortiment gratis lettertypes waar je uit kunt kiezen.)
  • CSS : krijg toegang tot een CSS-editor, waarmee je geavanceerde wijzigingen aan de weergave kunt aanbrengen, inclusief ondersteuning voor de preprocessors LESS en Sass

Wanneer je klaar bent met wijzigingen aanbrengen aan het aanpassingsmenu, kun je op Publiceren klikken als je je wijzigingen wilt toepassen, of sluit je het aanpassingsmenu (met de X bovenaan het scherm) om alle wijzigingen te annuleren.