Upgrades, Weergave

Aangepast ontwerp

Via de optie Aanpassen kun je de uitstraling van je blog personaliseren met slimme kleurentools, aangepaste lettertypes en een CSS-editor waarmee je het ontwerp van je site nauwkeuriger kunt bewerken.

Sinds 1 september 2014 is Aangepast ontwerp een nieuwe functie voor WordPress.com Premium en Business abonnementen.

Om te beginnen, koop je een abonnement en vervolgens ga je naar Mijn sites → Aanpassen. Zodra het menu aan de linkerkant van de pagina geopend is, kun je hiermee gaan experimenteren en panelen openen voor Kleuren, Lettertypes en CSS.

Aangepaste lettertypes

In het paneel Lettertypes kun je aangepaste lettertypes instellen die worden aangeboden vanuit Typekit voor kopteksten en basistekst. Voor meer informatie over aangepaste lettertypes kun je de de helppagina Aangepaste lettertypes raadplegen.

↑ Inhoudsopgave ↑

Aangepaste kleuren en achtergronden

Het paneel Kleuren en achtergronden beschikt over slimme kleurentools, zoals vooraf gedefinieerde paletten, kleursuggesties, een kleurkiezer en veel verschillende achtergrondpatronen. Voor meer informatie over aangepaste kleuren kun je de helppagina Aangepaste kleuren raadplegen.

↑ Inhoudsopgave ↑

Aangepaste CSS

Het CSS-paneel bevat een editor waarmee je de weergave van een thema kunt aanpassen met een CSS-code. De CSS-editor is een meer geavanceerde optie voor mensen die al bekend zijn met CSS of die hier graag meer over te weten willen komen. Als je niet bekend bent met CSS en hier wel graag meer over te weten wilt komen, kun je hulp vragen op ons ondersteuningsforum van de CSS-aanpassingscommunity. Als je een  WordPress.com Premium of Business abonnement hebt bij je site, bieden wij ook CSS-ondersteuning via live chat. Meer informatie over het werken met de CSS-editor vind je op onze helppagina’s CSS basisinformatie en CSS bewerken.

↑ Inhoudsopgave ↑

Veelgestelde vragen

Kan ik een Typekit.com-account aan mijn WordPress.com-blog koppelen?

Sinds november 2013 bieden wij niet langer de mogelijkheid om een extern Typekit.com-account te koppelen aan een WordPress.com-blog. Wij hebben deze wijziging doorgevoerd, zodat we ons kunnen focussen op het maken van één set gebruiksvriendelijke tools in AanpassenLettertypes, waar je een selectie Typekit-lettertypes vindt. Zo hoeven we dus niet twee losse sets tools te onderhouden. Blogs waaraan momenteel een Typekit.com-account gekoppeld is via de Geavanceerde modus voor lettertypes kunnen gebruik blijven maken van die koppeling, maar nieuwe gebruikers van de functie Aanpassen hebben niet meer de optie om een koppeling te maken met een extern account voor lettertypes.

Als ik van thema wissel, wordt dit nieuwe thema dan ook toegepast op mijn lettertypes en CSS?

Het nieuwe thema wordt wel op de lettertypes toegepast, maar niet op CSS. CSS is themaspecifiek en het is waarschijnlijk niet logisch om CSS dat is geschreven voor één thema te gebruiken bij een ander thema. Je hebt altijd toegang tot CSS die je in het verleden hebt opgeslagen via de link CSS-herzieningen rechts bovenin het paneel Aanpassen → CSS.

Kan ik HTML bewerken met de functie Aanpassen?

Nee. Met de functie Aanpassen kun je alleen lettertypes, kleuren en CSS bewerken. Op WordPress.com kun je met de functie Aanpassen de weergave van een thema veranderen, maar niet de HTML-markering of PHP-code. Je kunt echter een aangepast thema uploaden naar een website met een Business abonnement en je kunt je eigen installatie van WordPress.org bij een andere host onderbrengen. Meer informatie vind je hier.

Je kunt ervoor kiezen om je aangepaste lettertypes of aangepaste stylesheet toe te passen op alle thema’s die beschikbaar zijn op WordPress.com. Ook kun je ieder willekeurig WordPress.com-thema als sjabloon gebruiken door de optie Niet het originele CSS van het thema gebruiken aan te vinken in het paneel Aanpassen → CSS.

Kan ik thema’s uploaden met de functie Aanpassen?

Nee. Om aangepaste thema’s te kunnen uploaden heb je een Business abonnement op WordPress.com nodig. Dan kun je aangepaste thema’s uploaden vanaf Mijn site -> Thema’s, niet vanuit het aanpassingsmenu. Meer informatie hierover vind je hier.

Gelden er restricties voor het CSS?

Ieder CSS dat een veiligheidsrisico’s met zich meebrengt, wordt gestript. Hieronder vallen ook @import van externe bestanden en @font-face voor het opnemen van lettertypebestanden.

Mag ik de toolbar, gratis links zoals ‘Blog op WordPress.com’, het thema, lettertype of werkbalklinks verwijderen?

Alle WordPress.com-gebruikers moeten de Toolbar (de donkere balk die bovenaan een WordPress.com-site verschijnt wanneer je bent ingelogd) verplicht handhaven.

De inhoud van de voettekst kan worden verborgen als er een WordPress.com Business abonnement is geactiveerd voor een site. Gebruik CSS niet om inhoud te verbergen of te wijzigen als je geen Business abonnement hebt.

Alle WordPress.com-gebruikers kunnen kiezen voor diverse opties voor de inhoud van de voettekst, van een minimalistisch WordPress.com-logo tot tekstuele opties zoals ‘Een website van WordPress.com’ of ‘Powered by WordPress.com.’ Raadpleeg deze documentatie voor meer informatie.

Je kunt ook de stijl van de voettekst aanpassen (bijv. kleuren en lettertypegrootte), zolang deze maar leesbaar blijft. Met CSS kun je bovendien content toevoegen aan de bestaande voettekst, zoals een copyrightvermelding. Als je dit wilt doen, kun je om hulp vragen op het CSS-aanpassingsforum of via live chat. De vrijwilligers in onze community of onze medewerkers helpen je hier graag bij.

Ik heb een aankoop gedaan, maar heb me daarna bedacht. Kan ik mijn geld terug krijgen?

Ja. Raadpleeg ons restitutiebeleid voor informatie over upgrades.

Wat gebeurt er als ik de functie Aanpassen verwijder?

Alle upgrades op WordPress.com worden ieder jaar verlengd. Als je ervoor kiest om je abonnement op te zeggen, worden je aangepaste lettertypes, kleuren en CSS niet langer toegepast op je blog. De herziene aanpassingen worden nog wel opgeslagen, maar deze zijn niet meer zichtbaar op de front-end van je blog, tenzij je je abonnement verlengt.